Podívejte se na naše tipy na to, jak snížit náklady na pojištění domácnosti. Nejlevnější pojištění domácnosti pro vás nemusí být to nejlepší, ale často můžete ušetřit peníze, aniž byste museli slevit z úrovně krytí, které získáte.

Jedna věc, kterou můžete udělat, je nakupovat za lepší cenu. I když jste se svým současným poskytovatelem pojištění domácnosti spokojeni, je dobrým zvykem sledovat, zda vám ostatní pojistitelé nemohou nabídnout výhodnější nabídku. A jak na to?

Pojištění hypotéky nemusíte uzavřít v bance

Lidé se někdy cítí pod tlakem, aby si sjednali pojištění domácnosti u svého poskytovatele hypoték. Ačkoli to může být pohodlné, obvykle jsou k dispozici levnější nabídky. Ačkoli poskytovatelé hypotečních úvěrů obvykle trvají na tom, abyste měli uzavřeno alespoň pojištění budov, nejste povinni si je sjednat přímo u nich.

Zvažte vyjmutí samostatných zásad týkajících se obsahu a budov

Většina lidí, kteří vlastní svůj dům, se rozhodne pro kombinovanou pojistku, která zahrnuje pojištění majetku i budov, u stejného poskytovatele. Toto je často jednodušší a levnější varianta. Někdy však můžete získat výhodnější nabídku, když si u jednoho poskytovatele uzavřete pojištění budov a u jiného pojištění domácnosti. Nevýhodou je, že musíte spravovat dvě samostatné pojistky.

Zvyšte spoluúčast na pojištění domácnosti

Dobrovolným zaplacením vyššího přeplatku za jakékoli nároky můžete získat slevu od svého pojistitele. Pamatujte, že vyšší spoluúčast pro vás může znamenat vyšší náklady v případě pojistné události domácnosti.

Nepojišťujte svůj domov přehnaně

I když je důležité nebýt podpojištěn, nepojišťujte se ani přehnaně – mohli byste nakonec za svou pojistku zaplatit příliš mnoho. Uveďte přesnou celkovou hodnotu vašeho majetku. Totéž platí pro pojištění budov. Můžete si například pojistit pouze náklady na přestavbu své nemovitosti, které budou pravděpodobně nižší než její kupní hodnota.

Platit v měsíčních či čtvrtletních splátkách může být pohodlné, ale téměř vždy je to dražší. Pojišťovny mají tendenci účtovat úroky a další administrativní poplatek navíc k vašemu pojistnému ve prospěch placení ve splátkách.

Pojistitelé se obvykle ptají na váš majetek, aby zjistili riziko uplatnění nároku na pojištění domácnosti. To má vliv na cenu vašeho pojištění.

Nainstalujte alarm proti vloupání

Pojišťovny obvykle chtějí vědět, zda máte poplašné zařízení proti vloupání, a některé mohou nabídnout slevu, pokud ano. Pokud používáte drátový alarm proti vloupání, ujistěte se, že máte kvalifikovaného technika, který vám jej nastaví.

Nasaďte bezpečné zámky

Zajištění toho, aby všechna okna a dveře měly správné zámky dveří, by mělo být na vašem seznamu úkolů, a to včetně zámků dveří na terasu. Pokud tak neučiníte, můžete mít potíže se získáním pojištění domácnosti za rozumnou cenu. A ne všechny dveřní zámky jsou si rovny – některé nabízejí větší bezpečnost než jiné. Čím více bezpečnostních zařízení nainstalujete, tím větší šanci máte odradit případné zloděje. Pojistitelé budou s větší pravděpodobností považovat váš domov za méně rizikový, což by zase mohlo snížit vaše náklady.

Nainstalujte trezor

Mnoho pojistitelů si účtuje příplatek za pojištění věcí s vysokou hodnotou. Zamykání drahých šperků v pevném trezoru by mohlo kompenzovat dodatečné náklady na pojištění domácnosti a snížit riziko, že vznesete nárok. Pokud necháte svůj domov na dlouhou dobu neobydlený, může to mít za následek zvýšenou pravděpodobnost krádeže nebo havárie. To zahrnuje například prasklé trubky, pokud nejsou často používány.

Ochrana proti ohni a vodě

Instalace hlásičů kouře do celého vašeho domova není jen rozumným bezpečnostním tipem, ale může také snížit vaše pojistné na domácnost. Ujistěte se, že je testujete alespoň jednou za měsíc.

Zamrzlé potrubí může způsobit katastrofu, ale izolace potrubí vám může ušetřit škody způsobené povodněmi, náklady na instalatéra a vyšší účet za pojištění.

Nicméně pojištění domu, bytu nebo domácnosti je poměrně obsáhlé téma. Navíc existují výjimky z pojištění, na které je třeba dát si pozor. Pokud opravdu chcete vědět, jak svůj domov pojistit levně a účelně, více o tomto tématu naleznete v tomto článku. Díky několika minutám čtení tak můžete dlouhodobě ušetřit tisíce.

Tagy:
1 Komentář
  1. Hanka Vránová 2 roky ago

    Takové rady se v dnešní době určitě hodí. Myslím si, že pojištění domácnosti máme nastavené celkem dobře. S čím ovšem nejsem spokojená je moje životní pojištění. Tam platím víc, než bych v současné době chtěla. Nedávno jsem to řešila s jedním kolegou a ten mi doporučil ať přejdu k jiné pojišťovně. On má prý pojistku sjednanou u této https://www.metlife.cz/individualni-pojisteni/zivotni-pojisteni/ tak nad tím teď také přemýšlím.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account