O tom, že je vláknina zvlášť během vaší snídaně důležitá, už jste určitě slyšeli. Ale teď ruku na srdce, víte, co je na ní tak zázračného a proč by se měla stát neodmyslitelnou součástí vašich snídaní? Je přece nestravitelná, vaše tělo ji nedokáže rozložit a není tedy kaloricky využitelná? K čemu je tedy dobré snídat něco takového? My to víme! Jen čtěte dál…
Vláknina je nestravitelný materiál, který se nachází ve struktuře rostlinných potravin a vaše tělo ji nedokáže rozložit. Přesto má obrovsky pozitivní vliv na mnoho systémů vašeho těla, včetně vašeho srdce a trávicího traktu. Navíc pomáhá vytvářet dlouhodobý pocit nasycení, takže po ní nemáte chutě na sladké a tučné svačiny a podle ověřených studií snižuje hladinu cholesterolu a riziko srdečních chorob.
Co je dobré o vláknině vědět:
Existují dva druhy vlákniny – rozpustná a nerozpustná. Tu rozpustnou lze rozpustit ve vodě a je součástí mnoha druhů ovoce, zeleniny a luštěnin, včetně těchto:
- Sušené fazole a hrášek
- Čočka
- Oves
- Citrusové plody
- Některé druhy ovoce a zeleniny, které mají „měkkou“ strukturu
Nerozpustná vláknina se nerozpouští v tekutinách, ale shromažďuje ve stolici a může vám pomoci s vaším trávicím systémem. Je součástí potravin jako jsou:
- Celozrnné potraviny
- Ořechy
- Kukuřice
- Bobule
- Květák
- Slupky některých druhů ovoce a zeleniny
Proč je pro vás vláknina dobrá?
Konzumace vlákniny má mnoho výhod. Jíst jí dostatek pomáhá zrychlit vaše střeva a celkově metabolismus. Celá zrna s nerozpustnou vlákninou se rychle pohybují vašimi střevy a signalizují mu, že jste sytí. S nadsázkou by se dalo říci, že nerozpustná vláknina funguje jako „kartáč“ střev, protože změkčuje stolici, jemně mechanicky dráždí střevní stěnu a urychluje střevní peristaltiku.
Naopak rozpustná vláknina má schopnost vstřebávat vodu a tím, jak nabobtná, několikanásobně zvětší svůj objem. Proto je také nutné při její konzumaci hodně pít, aby nezpůsobila zácpu. Stejně jako její nerozpustná varianta pomáhá čistit střeva, snižovat cholesterol a detoxikovat váš organismus.
Kolik vlákniny denně potřebujeme?
Experti doporučují alespoň 5 gramů vlákniny k snídani, přičemž denně by ženy měly přijmout 20 gramů vlákniny a muži 30 gramů. Například desetileté dítě potřebuje přibližně 15 gramů vlákniny každý den. Pokud dlouhodobě nepřijímáte příliš vlákniny, přidejte ji do svého jídelníčku pomalu, ne ze dne na den. Důležité je dodržovat pitný režim, abyste předešli problémům se zácpou, plynatostí a nadýmáním nebo dokonce dehydrataci. Když budete zvyšovat dávky vlákniny pomalu, vaše tělo si na ni přirozeně zvykne.
Náš tip na zdravou snídani plnou vlákniny
Ovesné vločky jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů. Ovesné kaše Dr. Oetker jsou proto skvělou volbou na snídani nebo rychlou svačinu během dne. Dokonale vás zasytí a dodá potřebnou energii.
Věděli jste, že zdravé životosprávě mohou pomoci i obyčejné ovesné vločky? Ne nadarmo je výživoví specialisté označují jako nutriční poklad. Jsou totiž významným zdrojem postupně se uvolňující energie, dále disponují opravdu slušným podílem vlákniny ve formě beta-glukanů, které mají spoustu zdravotních benefitů. Příznivý účinek lze vidět již při konzumaci 3 g beta-glukanů z ovsa denně.
Foto: Shutterstock, se souhlasem Dr. Oetker
Pěkný článek.
Děkujeme!