V Jídelně Kuchařek bez domova zahajují již čtvrtou sezónu a na podzim se s jejich červeným stánkem s dobrotami můžete setkat na nejrůznějších akcích. Ženy, které neměly domov, dostaly šanci změnit svůj život a zapojit se zpět do společnosti díky svému umu.
„Neměly jsme domov a některé z nás ho stále nemají. Rády vaříme a chceme se přínosně zapojit do společnosti. Nezisková organizace Jako doma nám umožnila získat práci, veřejně prezentovat své kulinářské umění a měnit společenské vnímání bezdomovectví. V březnu 2017 jsme otevřely bistro, kde máme krásnou profesionální kuchyň, ve které připravujeme čistě rostlinné pokrmy i na cateringy a venkovní akce a kde je zároveň můžete v jídelně přímo ochutnat,” říkají ženy z týmu Kuchařek bez domova.
V jejich Jídelně, která má nyní prodlouženou otevírací dobu do 18 hodin, naleznete ve stálé nabídce obědy, nejrůznější slané a sladké dobroty, bezednou kávu a čerstvé ovocné šťávy. Při vaření není použito žádných živočišných složek a při provozu Jídelny se snaží chovat maximálně udržitelně k životnímu prostředí. Vítáni jsou zde i děti a pejsci a chcete-li pomoci dobré věci ještě více, můžete zakoupit tzv. zavěšený oběd pro lidi v nouzi.
Mezi nejoblíbenější jídla patří ukrajinský boršč, česká kulajda, houbová omáčka, segedín a další. Místní specialitou jsou pomazánky s domácím chlebem, který zde sami pečou. Milovníci sladkého si také přijdou na své. Zdejší nabídka může směle konkurovat veganským cukrárnám. Čokoládovo-avokádový dort se jen rozplyne na jazyku, neodoláte ani čokoládovým brownies či banánové bábovce. Vše je navíc zdravé, při slazení využívají především banány, datlový sirup nebo třtinový cukr.
Stánek Kuchařek bez domova potkáte na různých akcích a nabídku má také pestrou. Vždy záleží na akci a ročním období. Velmi oblíbené jsou však bramboráky či pizzoví šneci, dále snídaňové wrapy, sendviče nebo zeleninový guláš. Kuchařky vám také rády zajistí catering na velké i malé akce.
Kdo jsou Kuchařky bez domova
Jde o ženy v sociální tísni, ženy bez domova, se zkušeností s bezdomovectvím nebo bezdomovectvím ohroženy. Tři z žen mají pracovní smlouvu a dalších deset pracuje brigádně. Nikol, Iris, Simča, Kačka, Vlasta, Lenka, Carmen, Terka…, každá žije svůj život jinak, každá má jiné životní zkušenosti, ale ani s jednou z nich se život nemazlil. Některé nemají kde bydlet, jiné již díky dlouhodobé spolupráci s Jako doma bydlení našly. V Jídelně Kuchařek bez domova získaly nejen zaměstnání, ale i zkušenosti, prostor pro popovídání si, setkání se s dalšími ženami a bezpečné prostředí. „Především však zjišťujeme, že něco umíme. Na stánku si rády povídáme s lidmi, kterým naše jídlo chutná a chválu přijímáme s dojetím. I proto náš červený stánek často vídáte na nejrůznějších venkovních akcích. V září a dále na podzim tomu nebude jinak,” říkají Kuchařky.
Nevzdat se ani v době koronavirové
Doba, kdy byly restaurace uzavřeny, nebyla jednoduchá. Ubytovna nebo azylový dům nájem neodpustí ani v době mimořádných opatření, proto se Kuchařky spojily s platformou Breakfastory a rozvážely jídla do domácností. Jejich společný projekt Potěš obědem – objednejte si jídlo pro sebe a druhé získá senior nebo seniorka či rodiče samoživitelé zdarma – je svým způsobem zachránil a žijí z něj dodnes. Provozní Kuchařek, Veronika Zerzánová, zavolala zakladatelce Breakfastory Lucii Hyblerové a zmíněný projekt byl na světě. „Bylo úžasné pozorovat, kolik lidí si objednalo oběd domů ne proto, že by neměli možnost si dojít koupit nebo uvařit sami jídlo, ale proto, že tím pomáhali někomu, kdo si teplé jídlo dovolit nemůže, nebo si ho ze zdravotních důvodů nezvládne obstarat. A skvělé je, že to mělo i třetí rozměr, protože sociální podniky, které jídla vařily, to udrželo v té nejtěžší chvíli nad vodou a mohly dál zaměstnávat svoje lidi,” vzpomíná Veronika.
Facebook: jidelnakbd
Instagram: jidelna.kucharek.bez.domova
Foto: Shutterstock; archiv Kuchařek bez domova
Kuchařky bez domova zvou do svého bistra a vyráží i do terénu
-
Jak na netradiční silvestrovské chuťovky? Máme pro vás tři skvělé tipy
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Blíží se oslavy příchodu nového roku a k silvestrovskému veselí neodmyslitelně patří i bohatá hostina. Zkuste letos netradiční pohoštění s chutí...
-
Green power: 3 recepty na zelené smoothies, které vás „nakopnou“ k produktivními dni
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, Recepty, recepty, tipy
Odstartujte svoje ráno přívalem energie. Jak? Stačí si rozmixovat jeden z našich receptů na zelené smoothie! Hotovo za 5...
-
Vejce Benedikt: Nejpodávanější americká snídaně, kterou si zamilujete
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
Eggs Benedict neboli vejce Benedikt jsou jednou z nejoblíbenějších snídaní na světě původem z Ameriky. Ačkoli se speciálním houstičkám...
-
Zimní džemy a marmelády: vitamíny uchované ve skleničce
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Víte, že sezóna želírování s létem nekončí? Zavařovat ovoce do džemů a marmelád můžete i na podzim (jablka, hrušky,...
-
Valentýnské menu: Oslavte lásku romantickou večeří
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Sv. Valentýn je oslavou lásky, pokud chcete pro svou drahou polovičku připravit něco speciálního, pusťte se do vlastnoručně uvařené...
-
Den plný bio: Otestovaly jsme nejlepší biopotraviny roku 2019
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, redakční testování
Na začátku září byly slavnostně vyhlášeni výherci soutěže Česká biopotravina roku 2019. A protože v redakci nejen ujíždíme na...
-
Oslňte při grilování. Tyto omáčky dají grilované zelenině zcela jiný rozměr
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Součástí každého jídla by měla být zelenina a komu nechutná syrová, pak grilovaná určitě bude. Navíc k ní máme...
-
Grilujte zdravě: 3 skvělé a rychlé recepty pro celou rodinu
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, recepty, tipy, zdravá strava
Nejlepší na grilování (kromě jídla samotného samozřejmě) je, že si můžete užívat teplého počasí se svou rodinou, zatímco čekáte...