Lidé po celém světě se vedle již celkem zažitého Suchého února v posledních letech hojně zapojují také do Veganuary. Jde o každoroční výzvu organizovanou britskou neziskovou organizací, která povzbuzuje lidi k tomu, aby se v měsíci lednu stravovali více rostlinně. Obdoba této výzvy nyní dorazila i do Česka v podobě Veggie Challenge, za kterou u nás stojí organizace ProVeg Česko. Přihlásit se se do ní může kdokoliv zdarma během ledna. Všichni účastníci získají přístup ke stovce lahodných rostlinných receptů.

Zde malá ukázka, jak zařadit více rostlinných potravin do svého jídelníčku:

Lilkové lasagne s čočkou a kešu sýrem

Suroviny:

Omáčka

1 a ½ hrnku uvařené čočky

2 plechovky drcených rajčat

2 stonky řapíkatého celeru

1 středně velká mrkev

1 šalotka

3 stroužky česneku

2 lžíce lahůdkového droždí

1 lžíce olivového oleje

1 lžička cukru

1 lžíce sušených bylinek (oregano, bazalka, tymián)

sůl, pepř

špetka chilli

Kešu sýr

1 hrnek kešu ořechů namočených na několik hodin ve vodě

400 g tofu natural

½ hrnku lahůdkového droždí

4 lžíce citronové šťávy

½ lžičky sušeného česneku

sůl, pepř

Ostatní

2 větší lilky

3 hrnky čerstvého špenátu

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 ºC a dva velké plechy vysteleme pečícím papírem. Lilky nakrájíme na tenké plátky a z obou stran osolíme. Necháme 15 minut odležet a následně plátky vysušíme pomocí papírové utěrky. Plátky lilku položíme na plech a jemně pokapeme olivovým olejem. Pečeme přibližně 15 minut.
  2. Mezitím si připravíme omáčku. V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, celer a cukr a zvolna restujeme dalších 10 minut. Do pánve přimícháme drcená rajčata, promícháme a pár minut povaříme. Přidáme uvařenou čočku, rozmačkaný česnek, lahůdkové droždí a bylinky. Dochutíme pepřem, solí a chilli dle chuti.
  3. Kešu sýr připravíme rozmixováním scezených kešu ořechů, tofu a lahůdkového droždí. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a sušeným česnekem.
  4. Na dno zapékací nádoby dáme jednu naběračku omáčky a rovnoměrně rozetřeme. Položíme vrstvu plátků lilku, na kterou dáme vrstvu kešu sýra a posypeme čerstvým špenátem. Takto lasagne postupně vrstvíme, přičemž poslední vrstvou by měla být rajčatová omáčka.
  5. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme přibližně 40 minut. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.

Paella s uzeným tempehem

Suroviny:

1 a ½ hrnku kulatozrnné rýže

1 litr zeleninového vývaru

1 lžička šafránu

1 červená paprika

1 šalotka

2 stroužky česneku

1 rajče

1 lžíce rajčatového protlaku

150 g uzeného tempehu

tofu nebo veganských klobásek

1 lžička sladké mleté papriky

1 lžička uzené papriky

150 g žampionů

1 hrnek mraženého hrášku

sůl, pepř, olivový olej, citron

Postup:

  1. Pro přípravu paelly budeme potřebovat pánev s co nejširším dnem. Do hořkého vývaru přidáme šafrán a krátce povaříme. Na rozehřáté pánvi s dvěma lžícemi olivového oleje orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku s tempehem a červenou paprikou.
  2. Přidáme žampiony nakrájené na plátky, rajče nakrájené na kostičky, rozmačkaný česnek, rajčatový protlak, sladkou a uzenou mletou červenou papriku a krátce orestujeme.
  3. Rovnoměrně zasypeme rýži, osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Od tohoto bodu už rýži nemícháme. Vaříme přibližně 2 minuty na silném ohni a poté přibližně 20 minut na mírném ohni. Rýže postupně vývar absorbuje. Jakmile není v pánvi tekutina a rýže je uvařená, stáhneme z ohně.
  4. Zasypeme hráškem, pánev přikryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočívat. Podáváme s plátkem citronu.

Polévka z červené čočky

Suroviny:

1 a ½ hrnku červené čočky

1 mrkev nakrájená na kostky

2 stonky nakrájeného řapíkatého celeru

1 plechovka drcených rajčat

1 nadrobno nakrájená cibule

3 hrnky špenátu

4 stroužky česneku

kousek nastrouhaného zázvoru (cca 4 cm)

1 lžička římského kmínu

1 lžička kurkumy

1 l vody

2 hrnky vývaru

olivový olej

sůl

šťáva z jednoho citronu

Postup:

  1. Na olivovém oleji osmažíme cibuli, mrkev a celer. Přidáme česnek, zázvor, římský kmín, kurkumu, rajčata, čočku a sůl.
  2. Promícháme a zalijeme vývarem s vodou. Vaříme do změknutí čočky. Část polévky můžeme rozmixovat.
  3. Přidáme špenát a dochutíme citronovou šťávou.

Foto: Shutterstock, archiv

Tagy:
1 Komentář
  1. Naděžda Křičenská 3 roky ago

    Prima recepty. Ráda je vyzkouším.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account