Léto je pro řadu z nás obdobím prázdnin či dovolených, časem, kdy máme více času na odpočinek nebo objevování krás naší země, případně dobou dobrého jídla a pití. Mnozí pak léto stráví „bylinkařením“, tedy sběrem a sušením nejrůznějších bylinek, které dokáží nejen skvěle ochutit kdejaký pokrm, ale upřít se jim nedají ani léčivé účinky.
Rádi byste letos svou domácí lékárničku obohatili nějakými těmi přírodními poklady, ale nejste si jistí, jak na to? Poradíme vám, jak nejlépe bylinky sbírat, sušit a uchovávat!
Sbírám, sbíráš, sbíráme
Léčivých a také chutných bylinek nabízí naše příroda spoustu. Stačí si jen vybrat, kterými chcete svou domácnost zásobit. Sbírají se květy, listy, nať, ale i některé kořeny. Zatímco řada bylin nám vesele bují v záhonku na zahradě, po jiných budete muset pátrat v přírodě. Každopádně pro všechny platí, že by se měly sklízet v době svého aktivního růstu, tedy když jsou rostliny mladé a plné prospěšných látek (a také vůně a chuti). V případě, že chcete sbírat a sušit květy, vyrazte na ně těsně po rozpuknutí (odkvetlé už raději netrhejte a počkejte na další sezónu).
Bylinky sbírejte nejlépe do košíku (případně do síťovky), aby se nezapařily. A i tak je nenechávejte na jedné „hromadě“ déle než hodinu. Poté, co úrodu bylin přinesete domů, je zbavte všech nečistot – včetně nejrůznějších návštěvníků z hmyzí říše, kteří se nejčastěji ukrývají na spodní části listů (rostlinky pečlivě prohlédněte, lehce s nimi zatřeste, a pokud to nepomůže, opláchněte je pod vodou). Osušené bylinky jsou pak připravené k sušení!
Sušení není věda, ale…
Jak vlastně bylinky sušit? Pokud se chystáte rostlinky podrobit „péči“ slunečních paprsků, raději zbrzděte. Na přímém slunci bylinky nikdy nesušte, je na ně příliš prudké a přišli byste o spoustu cenných látek, chuť i ono úžasné aroma (kromě toho řada bylinek získá nepěknou černou barvu). Nicméně možností máte i tak spoustu.
Naše babičky sušily bylinky buď na speciálních sušicích sítích (ostatně se na nich pak sušily i houby nebo křížaly), nebo zavěšené ve svazečkách na trámu na půdě. Na tuto tradici můžete samozřejmě navázat také, nicméně pokud bydlíte například v paneláku a bez půdy a bez většího prostoru, máte situaci trochu ztíženou. Můžete samozřejmě bylinky rozložit na papír (pozor, nikoli na noviny) a nechat je na suchém místě při pokojové teplotě pomalu schnout, nicméně počítejte s tím, že je budete v bytě několik dní přeskakovat.
Mnohem rychlejší a účinnou metodou, jak zpracovat voňavou úrodu, je usušit bylinky v sušičce. Zabere to pár hodin a vy nepřijdete o vitaminy a další důležité látky, jež tyto rostliny nabízejí. A kromě toho sušička nezabere moc místa, protože jednotlivá síta „stohujete“ nad sebe, takže můžete sušit v malém bytě nebo třeba na chatě. Důležité je nicméně vybrat opravdu kvalitní sušičku, která nebude k bylinkám příliš nešetrná. Skvělým tipem je sušička Ezidri Snackmaker FD500, která ostatně nabízí přímo šetrný sušicí program určený pro bylinky. Během sušení se nemusí přehazovat síta, teplota vzduchu je v každém místě sušičky stejná. O její kvalitě svědčí i výrobcem poskytovaná záruka na 5 let.
Máme usušeno. Co teď?
Ať už v sušičce nebo na půdě, sušení je jen prvním krokem k tomu, abyste si bylinkovou úrodu mohli užívat po celý další rok. Důležité je nasušené poklady i správně uskladnit. Nejprve se přesvědčte, že jsou rostlinky opravdu suché. To poznáte snadno – na dotek šustí a drolí se. Pokud byste se jali skladovat bylinky, jež nejsou dostatečně proschlé, hrozí, že o úrodu velmi rychle přijdete.
Jestliže jsou ale sušené bylinky připravené k uskladnění, nachystejte si ideálně uzavíratelné skleněné lahve, jež zajistí dokonalou vzduchotěsnost. Nikdy nenechávejte v jedné nádobě více druhů bylin dohromady – hrozí, že se jejich vůně prolnou a přijdete o jejich unikátnost (výjimkou jsou samozřejmě směsi, jež si připravujete například pro čaje apod.). Sklenice musejí být čisté a suché. Ideálně si je také popište, abyste věděli, která z bylinek se v které skrývá (po čase už nemusíte nasušené bylinky správně identifikovat). Připojte rovněž datum sběru, abyste další rok nepřemítali, která sklenice je nejčerstvější. Takto popsané sklenice uchovávejte tak, aby k nim nemohlo světlo, jinak bylinky vyblednou a ztratí živiny citlivé na světlo.
Poměrně oblíbené je skladování sušených bylin v papírových či textilních sáčcích, ovšem tento způsob není úplně ideální – takto uskladněná úroda totiž není dostatečně chráněna ani před vlhkem (a tedy ani plísněmi), ani škůdci z hmyzí říše. Navíc v netěsných obalech bylinky rychleji ztrácí vůni. Správně uskladněné vám nicméně vydrží celý rok.
Čaje, které vás budou bavit
Sušené bylinky využijete v domácnosti při celé řadě příležitostí. Skvěle se hodí do nejrůznějších pokrmů (od salátů přes polévky až po steaky), jejich léčivé účinky oceníte při spoustě neduhů – od nachlazení přes pokažené zažívání až po pocuchané nervy. Můžete buď konzumovat bylinky samostatně (například nálev z máty vám pomůže při žaludečních obtížích, heřmánek přivolá spánek apod.), nebo si připravit nejrůznější směsi, v nichž se spojí léčivé síly několika rostlinek.
Na internetu či herbářích najdete bezpočet návodů na nejrůznější směsi, pro inspiraci vám nabízíme recept na úžasnou bylinnou směs, kterou oceníte při potížích se spánkem.
Potřebujete:
-
- 2 díly sušených listů meduňky
-
- 1 díl sušených květů heřmánku
-
- 1 díl sušené mateřídoušky (nať i květy)
-
- 1 díl sušených maliníkových listů
- 1 díl sušeného kořene kozlíku
Jak na to: Lžíci bylinné směsi zalijte 0,5litrem horké vody, nechejte přibližně 10 minut louhovat, poté sceďte a nálev vypijte. Pokud jej budete chtít osladit, použijte med, který rovněž pomáhá spánek přivolat.
Mimochodem, pro přípravu domácích bylinných čajů využijete třeba i kousky sušeného ovoce, které rovněž dodají cenné živiny, ale navíc směsi úžasně ochutí. Také ovoce nejsnáze usušíte v sušičce, tento spotřebič ale vždy vybírejte opravdu pečlivě. Kvalitní sušička by měla obsahovat nejrůznější příslušenství – síta, síťky, fóliové misky, ale také možnost rozšíření kapacit (jak jednou se sušením začnete, základní počet sít vám nejspíš nebude dlouho stačit). Samozřejmostí by měl být regulovaný rozvod teplého vzduchu ventilátorem a rozvod vzduchu ke každému sítu, teplotní režimy v rozsahu 35 až 60 stupňů, nízká spotřeba elektrického proudu, neprůhledná síta (aby nedocházelo ke ztrátě živin kvůli působení světla) či možnost sušit různé druhy potravin najednou, kdy se vůně nesmísí.
Právě tyto vlastnosti nabízí sušička Ezidri Snackmaker FD500, k níž získáte i dvě knihy o domácím sušení potravin. Kromě zmíněných bylinek nebo ovoce v ní snadno a rychle usušíte také zeleninu, houby, ovocné placky, maso nebo třeba ochucené či neochucené oříšky, nejrůznější zdravé chleby a další pečivo, ochucenou sůl či dokonce pamlsky pro čtyřnohé členy své domácnosti. Zkrátka a dobře – nejen v sezóně bylinek se sušička doma nezastaví!
Foto: Shutterstock/Ezidri