(video pod článkem)
Léto je tady. První tuzemské ovoce dozrává a na další druhy se můžeme v brzké době jistě těšit.
Ideální čas připomenout, že konzumace ovoce může mít i svá úskalí.
Určitě vás nechci od konzumace odrazovat nebo ji dokonce zakazovat. Naprosto ctím zásadu, lepší kus ovoce než tabulka čokolády!
V jídelníčcích však chybky vidíme a musím vám o nich zkrátka napsat.
1. Příliš mnoho ovoce
Čerstvé, sezónní ovoce. Je to prostě lahoda a nemusím ani více psát.
Pozor ale dávejte na kilogramy snědeného ovoce denně!
Opravdu nepřeháním a opravdu se taková kvanta ovoce v jídelníčcích vyskytují.
Kilo jahod má 1700 kJ a 50 g cukru
Kilo meruněk má 2400 kJ a 80 g cukru.
Kilo švestek má 2600 kJ a 100 g cukru
Kilo malin má 2200 kJ a 50 g cukru
Kilo melounu má 1400 kJ a 60 g cukru
Kilo hroznů má 2900 kJ a 140 g cukru
Kilo jablek má 2400 kJ a 100 g cukru
Pro srovnání 100 g mléčné čokolády má 2260 kJ a 56 g cukru.
Vychutnávejte si přibližně 200 g ovoce denně a případné přebytky nezapomeňte zamrazit či usušit. Jistě přijdou později vhod. Porce 200 g je znázorněna na fotografii.
2. Příliš mnoho sušeného ovoce
Sušené ovoce bývalo běžnou součástí jídelníčků v obdobích, kdy nebylo k mání ovoce čerstvé.
Opět vám jej neodpírám ani nezakazuji.
Je koncentrovaným zdrojem vlákniny a některých mikronutrientů, ale také cukru.
100 g sušeného ovoce obsahuje průměrně okolo 1000 kJ a 35 – 65 g cukru!
Vyšší množství cukru najdete u proslazovaného (kandovaného) ovoce. Čtěte proto obaly a upřednostňujte výrobky bez přidaného cukru.
Navíc takový sušený banán najdete především jako smažené plátky, které obsahují nejen více cukrů, ale také tuků.
1000 kJ = 90g sušeného ovoce…
…nebo také 400g čerstvého ovoce…
…nebo také kilogram zeleniny…:-)
Také se nemohu nezmínit, že tolik oblíbené sušené, exotické “superovoce”, např. goji, amalaki aj. až tak moc super nebývají.
V zemích třetího světa, odkud se ovoce dováží, nebývají vždy dodržována pravidla týkající se správného používání pesticidů a rovněž cestování přes půl zeměkoule ovoci nesvědčí a bývá napadeno plísněmi.
Do systému RASFF byl např. od začátku roku 2018 již čtyřikrát hlášen obsah nepovolených látek v sušených plodech goji.
Rozum do hrsti, preferujme čerstvé sezónní ovoce a případně si z nadbytků usušme křížaly….:-)
Vychutnávejte si přibližně 20 – 30 g sušeného a nedoslazovaného ovoce denně.Na obrázku 20 g sušených brusinek ke svačince.
3. Příliš mnoho džusování, frešování a smoothie
Všechny úpravy ovoce (a zeleniny) vedoucí k odstranění či poškození vlákniny (mixováním) vedou ke snížení jeho nutričních hodnot.
Vlákniny máme v jídelníčcích žalostně málo, a proto se o vlákninu neochuzujte pitím jakýchkoliv šťáv.
Navíc kvalita některých “ovocných” nápojů je tak žalostná, že v nich ovoce ani nemusí být obsaženo!
Odšťavňování a smoothie módně nahrazují snídaně!
Pokud součástí ovocného koktejlu nejsou i bílkoviny a komplexní sacharidy, případně tuky pak je taková snídaně nutričně nedostačující!
Víme, že jablko ke snídani je málo, tak proč si myslet, že pět rozmixovaných nebo odšťavněných jablek je výhra. Taková snídaně nám dodává pouze kalorie a cukry a ne zrovna málo.
Kousání a tvorba slin jsou rovněž prevencí zubního kazu. Zapojte proto zuby a hezky kousejte.
Ovoce se prostě nepije ale kouše! Všechny tekuté formy ovoce nechť jsou pouze zpestřením Vašeho jídelníčku, nikoliv jedinou formou příjmu ovoce (a zeleniny).
4. Příliš málo zeleniny
Sladká chuť je nám příjemnější a proto zelenina bývá až „ta druhá“.
Doporučené množství zeleniny je 400 g na den, tedy dvakrát více než ovoce, nezapomínejte…
Užívejte si léta i ovoce s rozumem….:-)
Článek a video vytvořil tým odborníků pro společnost STOB (Stop obezitě) v rámci celoročního projektu Výzva 52. Týden po týdnu měníme společně své stravovací i pohybové návyky! Účast v programu je zdarma. Užívejte si jej společně s námi!