Už za pár dní oslavíme nejkrásnější svátky v roce. A protože u nás už je vánoční atmosféra v plném proudu, přinášíme vám rozhovor, ze kterého přímo sálá pohoda a předvánoční nálada. Se specialistkou na zdravotní prevenci a výživu, Margit Slimákovou, jsme si povídaly o tom, jak odolává předvánočnímu stresu a jaký má pohled na klasické české přejídání se.
Margit, jaký máte názor na předvánoční shon a dodržování tradic za každou cenu?
Já se držím hesla, že Vánoce mají být svátky klidu, nikoliv jen samé povinnosti. Tradice jsou dnes spíš úkoly, které musíme splnit v určitém čase a dostáváme se tak akorát do stresu. Přebíráme je od lidí kolem sebe, babiček, rodičů, tchýně a máme často pocit, že je všechny zklameme, když to neuděláme. Ale neměli bychom více vnímat, co vlastně chceme my a naši nejbližší? Není lepší nemít vše dokonalé, ale být v pohodě?

To určitě ano. Jak tedy probíhají vánoční přípravy u vás?
Řídím se právě tím, jak to cítím. Nenechávám se strhnout vánočním kolotočem. Třeba letos před Vánoci jedeme na pár dní s rodinou do Rakouska. Nestresuji se tím, že musí být vše dokonalé. Hodně důležité je pro mě, abychom dělali vše jako rodina společně.
A kdy nakupujete dárky? Raději dříve, abyste se vyhnula přeplněným obchoďákům?
Podle toho, jak se mi to hodí, ale to nejdůležitější je, že jen v minimálním počtu. Když jsme byli na dovolené na Novém Zélandu, tak jsme na se biofarmě setkali s úžasnými zvyky.  S farmářem jsme ráno zajeli pro stromeček z jeho pozemku, s farmářkou jsme vařili a pekli. Všichni společně zdobili, jedli a užívali si vánoční pohodu. Jejich super pravidlo, že každý dostává jen jeden dárek se snažíme od té doby také dodržovat.
Margit a jak trávíte Štědrý den?
Na Štědrý den se jdeme projít po Praze – hlavně v centru. Já mám ještě navíc 24. prosince narozeniny. Vracíme se domů odpoledne a začneme připravovat večeři. Ta se obvykle skládá z polévky na kyselo, kterou máme moc rádi. Většinou ještě upeču štrúdl nebo vánočku, když má někdo chuť na něco sladkého, tak si vezme. Jsme vegetariáni, takže maso u nás nenajdete. Stromeček máme venku v květináči, kde ho jen ozdobíme, ale dovnitř ho nedáváme. Upřímně tento zvyk se mi nelíbí, uříznout strom, dát si ho na pár dní do obýváku a pak ho vyhodit. Po večeři si rozdáme dárky a užíváme si ten společně strávený čas.

Pojďme ke stravování. Jak se díváte na vánoční přejídání a co byste doporučila lidem, kteří nechtějí přibrat, ale ani si úplně odpírat všechny ty dobroty, která k Vánocům patří?
Podle mě je důležitá určitá vyváženost. Já to třeba dělám tak, že peču maximálně dva druhy cukroví. Protože když máte plnou mísu několika druhů cukroví, máte tendenci ochutnat od každého alespoň jeden kousek. Ale pokud máte jen dva druhy, dáte si dva, tři kousky od každého a stačí vám to. Samozřejmě se snažím při pečení používat pouze kvalitní suroviny, nevynechávám vajíčka ani máslo, ale například mouku raději použiji špaldovou, omezuji cukr.
Doporučuji prokládat těžká jídla s lehkými. Například když vím, že pojedu k rodičům na kachnu, tak druhý den uvařím třeba jen lehkou krémovou polévku. Nebo si dám lehkou večeři, aby tělo mělo dost prostoru vytrávit.  Když jsem zvaná někam na oběd a vím, že to jídlo bude těžké, navrhnu, že přivezu v kastrůlku s sebou něco na ochutnání. Uvařím třeba mou oblíbenou polévku a nabídnu ji i ostatním. Podle mě je důležité, aby si dal každý to, na co má chuť.
A protože Vánoce jsou dlouhé a většina z nás má dovolenou, nabízí se mnoho prostoru trávit čas venku a mít dostatek pohybu. Užívejte si zimu co nejvíce i venku za každého počasí. A je jedno, jaké aktivity zvolíte. Můžete jít na procházku, bruslit, lyžovat, hrát na schovku v lese, cokoliv.

Máte nějaký tip, na jaké potraviny se zaměřit zejména u dětí, které rády mlsají?
Důležité je nabídnout dětem, ale i sobě, především kvalitní a dobré potraviny. Tedy oříšky čerstvé i sušené ovoce, upečme jahelník nebo žemlovku. Když jdeme na trhy, zkoušíme tradiční česká jídla, například pečené kaštany, nebo staročeská bramborová placka, to je výborná věc. Podle mě je lepší dopřáti si skutečně kvalitní a dobré jídlo.
Děkuji za rozhovor a krásné, pokojné svátky.

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account