Ivana Büttner přivezla do České republiky individuální lékařský program Metabolic Balance a v současnosti je jeho ředitelkou u nás. Jak se k této práci dostala a co jí i po letech, kdy stojí v čele tohoto programu, dodává sílu a naplňuje?
Unikátní stravovací program Metabolic Balance uvede vaši látkovou výměnu do rovnováhy. Výsledkem je štíhlá postava, příval energie, radost z nově nabité sebedůvěry a mnoho dalších benefitů. V mnoha případech je Metabolic Balance i řešením zdravotních obtíží a vztahových krizí. Čím vším je pro jeho českou ředitelku Ivanu Büttner?
Kdy ses poprvé setkala s Metabolic Balance?
K programu mě přivedla v roce 2006 kamarádka, která mě vzala jako kritika s sebou na informační schůzku. Byla to láska „na první poslech“. Všechno mi dávalo smysl, všechno do sebe perfektně zapadalo. Kamarádka se tehdy do programu nepustila, ale já hned. A program už mne nepustil. Nejdřív jako klientku a hodně brzy potom jako poradce. Změnil život mně i celé mojí rodině. A to od podlahy.
V roce 2008 jsem dostala nabídku šířit Metabolic Balance do České republiky, kterou jsem přijala jako výzvu a možnost podělit se i s českou populací o výhody tohoto skvělého programu. A už na podzim 2008 se konalo první certifikační školení pro poradce v Praze.
Čím tě vlastně program tak zaujal?
Nejvíc mě zaujala individualita jídelního plánu, tedy to, že je přizpůsobený mému tělu – mým laboratorním hodnotám, mému zdravotnímu stavu a dalším požadavkům. To žádný jiný dietní program nenabízel. A že jsem jich vyzkoušela, jako většina žen, hodně… Pak to, že se využívají přirozené potraviny. Ale hlavně, že můžu jíst. Co můžu – musím! A já jídlo miluju.
Ivana ButtnerCo tě na Metabolic Balance baví nejvíc?
Právě to jídlo a vaření. Experimentování s netradiční, „metabolicky konformní“ formou přípravy u tradičních jídel. Nebo úplně nové kombinace, využívání sladké chuti ovoce ve slaných jídlech, konzistencí zeleniny k zahušťování a zjemňování jídel bez tradiční smetany, jíšky, mouky a tak. Nudle z cukety, rýže z květáku, hranolky z kedlubny… Ale i když se člověku nechce nebo má málo času, vyčaruje během pár minut jednoduchou dobrotu, která je vždycky vyvážená, co se týče živin!
Jak vlastně tento program vznikl?
Měla jsem to štěstí, že jsem se seznámila s autorem metody doktorem Wolfem Funfackem. Byl to jeden z nejcharizmatičtějších lidí, se kterými jsem se kdy setkala. Vyprávěl nám, jak se svými pacienty procházel jeden dietní program za druhým, sám jich solidárně i mnoho vyzkoušel na vlastní kůži, a jak frustrující bylo vidět znovu a znovu neúspěch a jojo efekt. Výživě se věnoval jako internista po celou dobu své činnosti, dokonce jeho dizertační práce se zabývala nadváhou u dětí v kojeneckém věku. Všechny poznatky a vědomosti, které za dlouhá léta své praxe získal, výsledky stovek různých studií a výzkumů, spojil do souvislostí s vlivem živin na metabolismus. Jako protipól k „lidské chemii“, která byla blízká doktoru Funfackovi, působila při vzniku metody Ing. Silvia Bürkle, která se zabývá chemií „potravinovou“. Tak vznikla v roce 2001 harmonie jménem Metabolic Balance. Přímá úměrnost mezi lidským metabolismem a vlivem potravin na něj. Během skoro dvaceti let pomohl Metabolic Balance už statisícům klientů v různých koutech světa. A právě tahle stálost a udržitelnost mne fascinuje a potvrzuje, že naše práce stojí za to.
Hubnoucích směrů či programů existují stovky. Čím se od nich Metabolic Balance liší?
Program s německou přesností a pečlivostí vyhotovuje individuální jídelní plány pro každého jednotlivého klienta. Podle obsáhlé laboratorní analýzy krve, za zohlednění onemocnění, medikace, alergií i averzí – na míru jeho potřebám a metabolismu. Používá výhradně přirozené potraviny, žádné polotovary z krabiček. A už vůbec ne koktejly, prášky a jiné doplňky stravy. V každém jídle je správný podíl bílkoviny, sacharidů a tuků. Nekompromisně člověka nutí jíst, nehladovět. Na druhou stranu nenutí hned od začátku začít se sportem. To neznamená, že nepovažujeme pohyb a sport za nezbytnou součást zdravého životního stylu, ale uvědomujeme si, že pro někoho, kdo má plnou hlavu a ruce práce s tím překopat dosavadní stravovací návyky a vlastně celý život, může být ještě nálož nových sportovních aktivit přesně tou překážkou, kvůli které nevydrží. Tělo spaluje tuky výborně ve spánku – spánek je jeden z nedílných aspektů vybalancovaného životního stylu. Na to se často zapomíná.
Důležitá je i dynamika programu – podle jednotlivých fází je odstupňovaný i průběh. Takže na otázku „Kdy přestaneš držet tu dietu?“  je jediná správná odpověď: „Metabolic Balance není dieta, ale životní styl.“ Trvalá by měla být takzvaná 4. udržovací fáze. V té člověk může jíst vlastně cokoliv, už se totiž naučil, co mu dělá a nedělá dobře, kolik a v jakých kombinacích co může jíst. Když si někdy dá něco „nevhodného“ nebo se „spustí“ na dovolené, ví, že se pak může vrátit do „přísnějšího“ režimu.
Jak vlastně vypadá program v praxi? Co mohou zájemci očekávat a jak mají postupovat?
Na našem webu si zájemce vybere certifikovaného poradce ve svém okolí a domluví si s ním nezávaznou informační schůzku. Pokud se rozhodne do programu vstoupit, poradce mu zprostředkuje biochemickou laboratoř, kde provedou odběr a rozbor krve. Poradce klienta změří, zváží, vyplní s ním obsáhlý dotazník, ve kterém se uvádí známá onemocnění, léky, které klient užívá, alergie a averze k potravinám.
Co se děje dál?
Ze všech získaných údajů systém vygeneruje individuální jídelní plán a seznam potravin, které si klient do jídelníčku doplňuje. Dále dodržuje 8 jednoduchých, ale důležitých pravidel, jako například jíst třikrát denně, dodržovat 5hodinové přestávky mezi jídly, nemíchat druhy bílkovin a další. Nedílnou součástí programu jsou osobní schůzky s poradcem. Mělo by jich proběhnout nejméně 7 a jejich důležitost by se opravdu neměla podceňovat. Na nich má klient možnost konzultovat případné nejasnosti a dozvědět se, proč je důležité dodržovat daná pravidla. Když totiž chápeme proč, je mnohem lehčí se pravidel držet. Kromě jiného samozřejmě poradce zásobuje klienta tipy na nákupy, přípravu pokrmů a třeba i radami, jak se vyrovnat s nástrahami a problémy.
A jak je to s nejčastější výmluvou, nemám čas, neumím, nechci si vařit?
Petra KrajčinovičPříprava jídel může být opravdu jednoduchá, jídla se dají připravit i do krabičky s sebou. Potraviny jsou běžně dostupné v supermarketech a nemusí být vůbec drahé.
Rozhovor s ředitelkou české Metabolic Balance Ivanou Büttner vedla česká Metabolic Balance celebrita Petra Krajčinovič. Ta sama Metabolic Balance žije, propaguje a učí. Rozhovor s Petrou najdete na našich stránkách již příští týden!
Více informací o programu Metabolic Balance najdete na www.metabolic-balance.cz

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account