Tipy od sommeliéra pro dokonalou harmonii s jídlem
Přemýšlíte, jak vylepšit zážitek ze štědrovečerní večeře a svátečních jídel? Máme pro vás několik tipů, jaká vína si spolu se svými blízkými užít s typickými svátečními pokrmy. Od kapra přes krocana, šunku až po křupavou husičku, vždy budete vědět, po jakém víně sáhnout.
A jaká vína ke svátečním jídlům kombinovat nám prozradil Vladimír Vaněk, head sommeliér projektu www.ocenenavina.cz.
Štědrovečerní večeře
Ke smaženému kapru a bramborovému salátu se skvěle hodí suchý Veltlín, Ryzlink rýnský nebo třeba šumivé víno Cava či Champagne. Jsou to příjemně svěží vína, která krásně balancují bohatost chutí smažené ryby a bramborového salátu. Pokud je součástí vašeho vánočního menu houbový kuba s česnekem, doporučujeme k němu spíše pivo.
Na Boží hod
K tradiční vepřové pečeni, či šunce se opět hodí Ryzlink. U šunky můžete vyzkoušet i plnější Chardonnay. Pokud na Boží hod připravujete krocana s nádivkou, doporučujeme plnější Chardonnay, které zrálo na sudu „barrique“, ideálně z Burgundska. Díky zrání na sudu se s jídlem budou snoubit nádherně máslově oříškové tóny pocházející z vína. Pokud preferujte červené víno, zvolte Pinot Noir z téhož regionu.*wine*
Na Štěpána
K tradiční huse či kachně doporučujeme Pinot Noir z Burgundska nebo třeba Plzeň.
Se správným vínem jednoduše pozvednete vaše sváteční stolování na gastronomický zážitek. A pokud vás párování vína a jídla zaujalo a přemýšlíte, kde vhodná vína sehnat, Vladimír pro vás připravil balíček oceněných vín speciálně vyladěný k svátečnímu menu.
Nezbývá nám než dodat, abyste si kromě jídla a vína vychutnali rodinou pohodu a příjemné okamžiky strávené se svými blízkými.
Zdroj foto:Pixabay.com