Zdravější varianty mouky pro vánoční pečení

Vánoce jsou za rohem a v kuchyních začínají vonět perníčky a linecké cukroví. Většina receptů na pečené cukroví se neobejde bez pšeničné mouky a cukru. Není tomu tak ale vždy. V článku popíšeme, jaké další mouky existují a jak je lze využít.

Hladká mouka je klasická ingredience nezbytná na většinu pečeného cukroví. Letos jsem se sama začala zabývat myšlenkou vyzkoušet péct bez klasické mouky a náhrad je opravdu plno. Vezměme to ale pěkně popořádku.

Zdroj: Pinterest
Špaldová mouka
Je také pšeničná mouka, ale považována oproti té tradiční šlechtěné za zdravější variantu. Obsahuje vyšší podíl minerálních látek a bílkovin. V kuchyni se využívá stejně jako hladká pšeničná mouka. Vyznačuje se jemnou oříškovou příchutí, což ji předurčuje k pečení. Zkuste z ní třeba připravit lívance.


Pohanková mouka
Pohanková mouka má bohaté využití nejen při pečení moučníků, ale také při pečení chleba. Pohanka obsahuje draslík zinek, železo, měď, fosfor a působí pozitivně na cévy v celém těle. Mouku koupíte ve velkých supermarketech nebo v obchodech se zdravou výživou. Z cukroví lze zkusit třeba rohlíčky z pohankové mouky.


Rýžová mouka
Zvyšuje objem a pojivost směsí, proto je vhodná na zahušťování omáček, ale vhodná je i k přípravě sladkých pokrmů. Proto se ji nebojte namíchat do směsi na linecké cukroví nebo rohlíčků. Palačinky z rýžové mouky jsou také výborné.


Kaštanová mouka
Patří mezi dražší mouky, ale její nasládlá chuť lze velmi dobře při pečení využít. Jedlé kaštany navíc obsahují velké množství vitaminu C a mnoho dalších minerálních látek. Zkuste třeba tzv. kaštánky.


Kokosová mouka
Kokosovou moukou lze v mnoha receptech tu pšeničnou zcela nahradit. Těsto se jen více drolí, proto je doporučováno přidat vejce navíc nebo ji nakombinovat například s kaštanovou, makovou, nebo jinou moukou. Doporučujeme třeba cookies z kokosové mouky. Jejich konzumace je nejlepší s kávou nebo čajem, protože díky kokosové mouce jsou sice vláčnější, ale zároveň sušší v krku.


Tapioková mouka
Jedná se o bezlepkovou surovinu – škrob, která se získává z kořene manioku. K pečení je výborná, protože zvyšuje objem těsta. Vhodná je tedy nejen k pečení chleba, ale také muffinů i cukroví.
Na českém trhu koupíte mnoho dalších druhů mouky. To by nám ale rozsah článku rozhodně nestačil. Podělte se v diskuzi o další zajímavé recepty a nápady s využitím jiné než pšeničné mouky.
Už jste v plném proudu pečení? Co takhle zkusit kakaová kolečka s kokosovou náplní nebo šneky s brusinkovo-čokoládovou náplní.

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account