Je káva vaším věrným společníkem do nepohody? Potřebujete často rychle nastartovat? Pro tyto případy je vhodné zvolit kávu menšího objemu, neboť koncentrovanější dávka kofeinu totiž poskytne tu správnou „vzpruhu“.
Při ranním stávání vlije krev do žil, po obědě odkloní blížící se únavu a večer umožní pracovat až do noci. Pijeme malou, rozpustnou, turka, presíčko.… Těšíme se na ni, máme ji spojenou s přáteli, odpočinkem, nad kávou spřádáme životní plány, obchodujeme, seznamujeme se, řešíme životní trable, dodáváme si odvahu… ta kdyby mohla vyprávět, ta naše káva.
Láska s vůní kávy
Mám kávovou rodinu. Ano, u nás pijí kávu snad všichni. Kromě mě, a proto je pro mě tenhle kávový svět tolik zajímavý. Co na té kávě vidí? Často poslouchám, která káva je nejlepší a jak ji správně připravit. Jsem svědkem ochutnávek, variant příprav, dlouhých hovorů o chuti kávě, a jakmile vyrazíme objevovat cizí země, ochutnávka místní kávy je povinným rituálem. Hlavně v Itálii, tam totiž vznikla druhá láska mého manžela – piccolo. A jako správná manželka jsem si musela svou „ sokyni“ prověřit. *psss* Manžel miluje kávu a já informace.
Presso, espresso, piccolo? Trochu se v té kávě ztrácím
Slovo „piccolo“ pochází z italštiny a v překladu znamená „malý“. V devadesátých letech, kdy čeští restauratéři a kavárníci začali užívat nové technologie, se občas dopouštěli chyb – jednou z nich bylo zalévání kávové směsi větším množstvím vody. Italští turisté při objednávání používali slovíčko „piccolo“, jelikož se tak dožadovali kávy s menším objemem vody. Byť nešlo o odborné pojmenování, mezi Čechy se výraz ujal a dodnes se užívá.
Kde se vzalo piccolo v Čechách? V CrossCafe si melou svou
Nápoj připravený ze 7 gramů mleté kávové směsi, která se extrahuje 20-30 sekund při teplotě kolem 88 °C a tlaku 9 barů ve 30 ml vody, se nazývá „espresso“. Kavárenský řetězec CrossCafe se rozhodl pro jeho české synonymum. „Jako ryze český řetězec jsme se rozhodli svým zákazníkům nabízet ‘pikolo‘. Z průzkumu mezi našimi zákazníky totiž vyplynulo, že dávají přednost tomuto označení před espressem, tak proč jim ho nedopřát. Přejmenování je součástí projektu ‘Já si melu svou‘, který jsme minulý rok odstartovali,“ komentuje změnu Jan Janák, zakladatel a majitel licence CrossCafe.
Takže, ať pijete jakoukoliv kávu, určitě si ji vychutnejte. A ty, co rády pikolo, tak teď už ví, kam na něj. A jak to máte s kávou? Máte své favority? Co rády pijete? Doporučte. Víte, kde „dělají dobré kafe“?
Jste-li milovnicí kávy, mohlo by vás zajímat i Vše, co byste (ne)měly vědět o kávě!, nebo Kdy je správný čas na kávu? Ráno rozhodně ne!