Ženy s.r.o.
ReceptyBlogySoutěžeOtestovánoVyhledávání

Medvěd hnědý - víte, že?

Při hledání odpovědí na jednu soutěž jsem narazila i na tyto vcelku zajímavé informace z medvědí říše. No schválně, věděli jste, že...?

    předkem medvěda hnědého byl znatelně větší, až 4 m velký medvěd jeskynní (Ursus spelaeus), vyhynul zhruba před 10 000 lety. nejmenším poddruhem medvěda hnědého je medvěd syrský, největším medvěd kodiak a grizzly (až 800kg). medvěd hnědý je státním zvířetem Finska. dva úplně stejně zbarvené medvědy lze potkat jen vzácně. medvěd má v penisu jako jeden z mála živočichů kost. při běhu dokáže vyvinou rychlost 50 – 60km/hod a udělat skok dlouhý až 7 m. před zimním „spánkem“ (hibernací) se musí medvěd pořádně vykrmit. V žaludku mu nezůstane ale nic, všechno se změní v tuk, z kterého žije téměř půl roku. V tomto období ani nic nevyměšuje. Jeho organismus se změní v dokonalou „chemickou továrnu“, která moč rozloží na vodu a aminokyseliny, z nichž pak medvěd čerpá nové živiny.

Komentáře

Pro přidání komentáře se musíte .

Načítání komentářů...

Když jsem neposlouchala

Související články