Lepek je v poslední době velmi často skloňované slovo a mluví se o něm nejen v souvislosti s celiaky, ale také se zdravou výživou obecně. Jsou potraviny bez lepku vhodné pro každého? S čím vám bezlepková dieta může pomoci?
Co to vlastně ten lepek je?
Lepek neboli gluten je bílkovina, která se nachází v pšenici, žitu, ječmenu, ovsu a dalších obilných zrnech. V současné době se zvyšuje počet lidí, kterým konzumace potravin s lepkem nedělá jakýmkoliv způsobem dobře, mají na něj alergii nebo dokonce trpí celiakií. Největším problémem s lepkem je asi ten, že je v současné době všude a je těžké se mu vyhýbat.
Je obsažen v mouce, ze které se vyrábí pečivo, knedlíky, těstoviny, koláče, pizza, prakticky základ všeho, co jíme… Přidává se i do dalších potravin jako pojivo a pro lepší strukturu. Takže je dost těžké se mu vyhnout.

Co je celiakie?
Celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění, které způsobuje nesnášenlivost lepku. Můžeme mít k němu i dědičné dispozice. Bez speciální bezlepkové diety vede toto onemocnění k narušování klků v tenkém střevě a tím je pak narušeno i samotné trávení a vstřebávání živit.
Mezi typické a nejčastější obtíže patří průjem, ale i zácpa, plynatost, křeče v břiše, pokles hmotnosti a únava.
4 věci, se kterými vám mohou bezlepkové potraviny pomoct, i když nejste celiaci

    trávení – omezení konzumace potravin s lepkem může výrazně ulehčit organismu a také zlepšit trávení a zažívání obecně. Velice zjednodušeně totiž lepek působí ve střevech jako lepidlo a tím brání jejich zdravé činnosti.

    přirozené zdravější jídelníček – pokud potraviny z klasické pšenice a dalších lepkových obilnin nahradíte přirozeně bezlepkovými potravinami, jako je například pohanka, quinoa, jáhly, chia semínka, lněná semínka, luštěniny a další, obohatíte tak svůj jídelníček o nové chutě, ale především o nové živiny. Jestli máte bílou mouku klasicky na snídani (pečivo), oběd (těstoviny, knedlíky), i večeři (pizza), pak jíte v podstatě pořád to stejné dokola a vašemu jídelníčku hodně chybí různé druhy živin.

    pár kil dolů – nechceme vám tvrdit, že po bezlepkových potravinách zhubnete. Pokud ale dodáte tělu ty správné živiny v co nejrozmanitější a co nejméně zpracované podobě, samo si řekne, kdy má dost a nebudete se přejídat.

    lepší pleť – čistá a zdravá střeva = čistá a zdravím zářící pleť. A živinami nabité obilniny, semínka a další zdravé potraviny s vaší pletí také pár zázraků provedou. Například lněná a chia semínka jsou bohatá na obsah nenasycených mastných kyselin, které mají protizánětlivé a regenerační účinky. Pohanka je zase bohatá na rutin, který zpevňuje stěny žil a cév. Konzumace pohanky se doporučuje, ať už vás trápí křečové žíly nebo popraskané žilky v obličeji. A takto bychom mohli pokračovat do nekonečna. Příroda je prostě hodně rozmanitá a má v nabídce opravdu hodně, takže se nemusíte bát, že byste po vysazení potravin s lepkem neměli co jíst.

Všechny bezlepkové potraviny nejsou tak zdravé, jak se tváří
Bezlepkové potraviny jsou sice bez problematického glutenu, zato v jejich složení často můžeme najít další “lahůdky”, které ve svém těle nechceme. Jsou to například různé konzervanty, pojidla či zahušťovadla. Často obsahují také zvýšené množství jednoduchých sacharidů nebo ztužených tuků, kterými se výrobci snaží vylepšit jejich chuť.
Jak vybrat bezlepkové potraviny tak, aby byly skutečně zdravé?
Určitě sáhněte po těch, které jsou samy o sobě přirozeně bez lepku. Vybírejte také ty, které jsou nejen bez lepku a zdravě se tváří, ale hlavně ty, které skutečně zdravé jsou, a neobsahují plno škodlivých zbytečností. Značka Benlian Food tato kritéria splňuje.

Zaměřuje se na výrobu bezlepkových potravin v jejich nejzdravější podobě. V jejich nabídce můžete najít rýžové kaše, sladké tyčinky či slané krekry i rýžové chlebíčky. Co se týká přípravy, tak Benlian Food volí vždy tu nejzdravější variantu – místo smažení pečení. Jejich produkty se skládají z přírodních ingrediencí, ve kterých kromě lepku nenajdete ani umělá barviva a dochucovadla. Mezi oblíbené ingredience Benlian Food patří hnědá rýže, kukuřice, quinoa, lněná a chia semínka, himalájská sůl a za studena lisované rostlinné oleje.
Určitě si ze všech těch příchutí i typů snacků vyberete zdravou svačinku pro každého člena rodiny.

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account