Štědrý den se nezadržitelně blíží a s ním i vidina štědrovečerní hostiny. Všichni se už určitě těšíme na tradiční štědrovečerní řízek, ale věděli jste, že takový řízek může být i čistě rostlinný? Jestli si chcete Vánoce letos trochu ozvláštnit, nebo chcete vyjít vstříc návštěvě, která neholduje masovým pokrmům, přinášíme vám ve spolupráci s projektem Rostlinně tipy na rostlinné řízky.

5 minut z každé strany a je hotovo

Kdo by chtěl strávit celý den vařením? My víme. Nikdo! Proto můžete zkusit tuhle jednoduchou a rychlou variantu – hotové rostlinné řízky od značky Vivera. Jde o jedny z nejlepších řízků, které jsme kdy měli možnost ochutnat. Stačí jim pár minut na pánvi a můžeme prostírat. A pokud vás spíš láká vůně moře, stejně snadno připravíte i rostlinné rybí prsty Vivera. Schválně sami vyzkoušejte.

Stripsy z hlívy ústřičné

Delikátní a poměrně zdravé řešení štědrovečerní večeře, a pokud milujete hlívu, tak teď si ji zamilujete ještě o hodně víc. Zkuste a uvidíte.

Potřebovat budete:

  • Mouku
  • Koření na kuře
  • Sladkou nebo uzenou papriku
  • Kukuřičné lupínky
  • Vodu
  • Rostlinný olej 
  • a nečekaně… hlívu

Postup:

Mouku smíchejte s vodou a kořením na kuře tak, aby vzniklo tekuté těstíčko. Do něj pak vložte kousky hlívy a obalte je ze všech stran. Ve vedlejší misce smíchejte mouku s kukuřičnými lupínky, mletou paprikou a kořením. Promíchejte a hlívu ve směsi obalte. Kousky pak vložte do vyšší vrstvy rozehřátého oleje a smažte dozlatova.

Lilkové řízky

Napadlo vás někdy zkusit řízek z lilku? Pokud zkusíte, určitě nebudete litovat.

Potřebovat budete:

  • 1 střední lilek podélně nakrájený na 0,5-1 centimetrové plátky
  • Sůl
  • Hrašku nebo cizrnovou mouku
  • Tymián nebo koření na grilování
  • Rostlinný olej
  • Strouhanku

Postup:

Hodinu před smažením nasolte lilkové plátky z obou stran. Sůl z nich vytáhne nejen vodu ale i hořkost. Plátky pak osušte kapesníkem a můžete je obalit

Těstíčko na řízky si udělejte buď podle návodu na obalu hrašky, nebo z cizrnové mouky, kterou smícháte s vodou tak, aby vzniklo mazlavé tekuté těstíčko.

Lilek v těstíčku pak z obou stran pořádně vyválejte ve strouhance smíchané s tymiánem nebo grilovacím kořením. Takhle obalený jej opatrně vložte do centimetrové vrstvy rozehřátého oleje a smažte dozlatova.

Tip: Po dosmažení nechte řízek okapat na papírové utěrce nebo kapesníku, bude tak křupavější.

Jestli Vás zajímají i další tipy na rostlinné Vánoce, určitě pro inspiraci sledujte instagram Rostlinně. Vánoční cukroví i spousta dalších receptů vás tam určitě nemine.

Foto: archiv

Tagy:
2 Komentářů
  1. Naděžda Křičenská 3 roky ago

    Dobré tipy.

  2. Eva Čejková 3 roky ago

    Díky za tip! Letos poprvé vyzkouším a moc se na to těším!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account