Štědrý den se nezadržitelně blíží a s ním i vidina štědrovečerní hostiny. Všichni se už určitě těšíme na tradiční štědrovečerní řízek, ale věděli jste, že takový řízek může být i čistě rostlinný? Jestli si chcete Vánoce letos trochu ozvláštnit, nebo chcete vyjít vstříc návštěvě, která neholduje masovým pokrmům, přinášíme vám ve spolupráci s projektem Rostlinně tipy na rostlinné řízky.
5 minut z každé strany a je hotovo
Kdo by chtěl strávit celý den vařením? My víme. Nikdo! Proto můžete zkusit tuhle jednoduchou a rychlou variantu – hotové rostlinné řízky od značky Vivera. Jde o jedny z nejlepších řízků, které jsme kdy měli možnost ochutnat. Stačí jim pár minut na pánvi a můžeme prostírat. A pokud vás spíš láká vůně moře, stejně snadno připravíte i rostlinné rybí prsty Vivera. Schválně sami vyzkoušejte.
Stripsy z hlívy ústřičné
Delikátní a poměrně zdravé řešení štědrovečerní večeře, a pokud milujete hlívu, tak teď si ji zamilujete ještě o hodně víc. Zkuste a uvidíte.
Potřebovat budete:
- Mouku
- Koření na kuře
- Sladkou nebo uzenou papriku
- Kukuřičné lupínky
- Vodu
- Rostlinný olej
- a nečekaně… hlívu
Postup:
Mouku smíchejte s vodou a kořením na kuře tak, aby vzniklo tekuté těstíčko. Do něj pak vložte kousky hlívy a obalte je ze všech stran. Ve vedlejší misce smíchejte mouku s kukuřičnými lupínky, mletou paprikou a kořením. Promíchejte a hlívu ve směsi obalte. Kousky pak vložte do vyšší vrstvy rozehřátého oleje a smažte dozlatova.
Lilkové řízky
Napadlo vás někdy zkusit řízek z lilku? Pokud zkusíte, určitě nebudete litovat.
Potřebovat budete:
- 1 střední lilek podélně nakrájený na 0,5-1 centimetrové plátky
- Sůl
- Hrašku nebo cizrnovou mouku
- Tymián nebo koření na grilování
- Rostlinný olej
- Strouhanku
Postup:
Hodinu před smažením nasolte lilkové plátky z obou stran. Sůl z nich vytáhne nejen vodu ale i hořkost. Plátky pak osušte kapesníkem a můžete je obalit
Těstíčko na řízky si udělejte buď podle návodu na obalu hrašky, nebo z cizrnové mouky, kterou smícháte s vodou tak, aby vzniklo mazlavé tekuté těstíčko.
Lilek v těstíčku pak z obou stran pořádně vyválejte ve strouhance smíchané s tymiánem nebo grilovacím kořením. Takhle obalený jej opatrně vložte do centimetrové vrstvy rozehřátého oleje a smažte dozlatova.
Tip: Po dosmažení nechte řízek okapat na papírové utěrce nebo kapesníku, bude tak křupavější.
Jestli Vás zajímají i další tipy na rostlinné Vánoce, určitě pro inspiraci sledujte instagram Rostlinně. Vánoční cukroví i spousta dalších receptů vás tam určitě nemine.
Foto: archiv
Dobré tipy.
Díky za tip! Letos poprvé vyzkouším a moc se na to těším!