Cuketa je velice všestranná zelenina, kterou využijete do slaných i sladkých receptů, a teď nastává její doba. Může se zdát, že je podobně jako okurka plná vody a to je vše. Velký omyl, cuketa obsahuje nezanedbatelné množství vlákniny a také spoustu vitamínů. Ideálně sahejte po mladých a tak akorát velkých kusech a věřte, že v chutných receptech zachutná každému včetně dětí a mužů, protože ani nepoznají, že tam je.
Jak již bylo řečeno, cuketa je zdrojem mnoha vitamínů, mezi které patří vitamíny A, B, C, E, betakaroteny a také spousty minerálů jako fosfor, zinek, železo, vápník, selen a další. Tato zelenina obsahuje rovněž antioxidanty napomáhající ke zvýšení odolnosti buněk před volnými radikály a malé množství omega-3, které jsou důležité pro náš mozek a pokožku. Pro lidský organismus jsou prospěšné všechny části cukety včetně slupky a semen. Dokonce si můžete připravit i smažené květy cukety.
Vzhledem k tomu, že cuketu lze využít opravdu téměř všude a na tisíc způsobů, určitě se jí nevěnujeme naposledy. Dnes se inspirujte výbornými sladkými recepty.
Recept připravila Naděžda Křičenská.
Cuketové muffiny se skořicí a ořechy
Ingredience
2 hrnky strouhané cukety
2,5 hrnku hladké mouky
1,5 hrnku cukru
1 vanilkový cukr
0,5 hrnku oleje
0,5 hrnku mléka
3 vejce
1 lžička jedlé sody
špetka soli
špetka muškátového květu
2 lžičky skořice
1 kypřicí prášek
1 hrnek sekaných vlašských ořechů
1 tyčinka Ledových kaštanů
Instrukce
Nejprve si omyjeme a nahrubo nastrouháme mladou cuketu i se slupkou. Nasekáme si vlašské ořechy a nakrájíme čokoládovou tyčinku na kousky. Vyšleháme si celá vejce s oběma cukry a pomalu přidáváme olej. Následně vmícháme strouhanou cuketu. Smícháme si zvlášť suché suroviny a střídavě přimícháváme k vaječné směsi, nakonec přidáme mléko. Formy na muffiny vymažeme olejem a vysypeme strouhankou či kokosem. Vlijeme do připravených formiček rovnoměrně těsto a posypeme kousky čokolády. Pečeme při 160 °C asi 25 až 30 minut. Zkoušíme špejlí, zda máme upečeno. Necháme vychladnout a opatrně muffiny vyklopíme.
Recept připravila Eva Kuntová.
Cuketové potěšení s tvarohem
Ingredience
2 hrnky strouhané cukety
1 vejce
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1/2 hrnku oleje
1 kypřicí prášek
2 lžíce kakaa
2 lžičky sody
Na potření
marmeláda
500 g tvarohu
250 g másla
200 g cukru moučka
granko
Instrukce
Cuketu nastrouháme a necháme odstát, následně vymačkáme přebytečnou vodu. Všechny uvedené ingredience smícháme dohromady, práci vám usnadní robot. Takto připravenou směs vlijeme na plech s pečicím papírem, vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C (můžeme trochu snížit po 10 minutách) přibližně 35 minut (záleží na troubě). Po vychladnutí potřeme marmeládou a tvarohovým krémem, posypeme grankem.
Recept připravila Ivana Sýkorová.
Cuketové cupcakes bez cukrů a tuku
Ingredience
5 nízkotučných tvarohů
2 malé cukety
5 bílků
2 žloutky
hrst rozinek
2-4 lžíce vanilkového proteinového prášku
potravinářské barvivo a aroma
Instrukce
Těsto
Očištěné malé cukety nastrouháme nahrubo i se slupkou, přidáme vejce v uvedeném množství bílků a žloutků, 2 nízkotučné tvarohy (2x 250 g) a 2-4 lžíce sladkého syrovátkového proteinového prášku (nejlépe vanilkový, banánový apod.) nebo potravinářské aroma – ideálně se hodí např. citronové, rumové apod. a hrst namočených rozinek.
Malé silikonové formičky naplníme ze ¾ těstem, naskládáme na plech a pečeme cca 45 minut na 180 °C tak, aby dortíky nebyly vysušené, ale aby z cuket netekla voda.
Krém
Krém připravíme ze 3 nízkotučných tvarohů a proteinového prášku zvolené sladké chuti – další 2 lžíce (případně můžeme použít opět potravinářské aroma či kakao, kávu, vanilku, potravinářské barvivo apod.). Fantazii se meze nekladou, takže zdobte a zdobte. Dobré je také použít navrch pudinkové polevy, kousky ořechů či ovoce.
Foto: Shutterstock a se souhlasem Naděždy Křičenské, Evy Kuntové a Ivany Sýkorové.
prima, cuketu u nás doma hodně používáme
Lákavé a zdravé