Zpestřete si podzim oslavou Halloweena. Nezáleží na tom, jestli tento americký svátek slavíte nebo ne, vaše rodina bude z těchto nových “duchařských” dobrot nadšená stejně jako my. Pochutnají si na nich totiž velká i malá strašidla.

Domácí podzimní (halloweenská) pizza s dýní, modrým sýrem a ořechy

Na 2 pizzy potřebujete:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 kostku čerstvého droždí
  • 250 ml vlažné vody
  • 1 lžíci krupicového cukru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetku soli

Na toping:

  • ½ dýně hokaido
  • hrst vlašských ořechů
  • 500 ml kečupu Otma
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • sýr s modrou plísní (Gorgonzola)
  • 200 g strouhaného sýra cheddar
  • sůl, pepř

Postup:

Droždí s cukrem rozmíchejte ve 100 ml vody. Mouku vysypte na vál, uprostřed vytvořte důlek, osolte. Vodu s droždím a cukrem vlijte do důlku a zapracujte s moukou. Až mouka vodu vstřebá, přilijte zbývající vodu i olej a pokračujte v hnětení. Vál i ruce si podle potřeby poprašte moukou. Těsto hněťte alespoň 10 minut, nebo dokud nebude pěkně pružné.  Hotové těsto nechte alespoň 20 minut kynout při pokojové teplotě, musí zdvojnásobit objem. Nakonec z těsta vypracujte rukama libovolný tvar a přesuňte na plech vyložený pečícím papírem.

Dýni nakrájejte na tenčí měsíčky a 10 minut ji povařte ve vroucí vodě. Troubu si předehřejte na 250 stupňů. Kečup smíchejte v misce s pepřem a pestem. Plát hojně potřete kečupovou směsí, posypte strouhaným sýrem a klaďte na ni dýni, ořechy a rukama rozdrolte i sýr s modrou plísní. Pečte asi 10 minut, dokud nebudou okraje nazlátlé. Poté můžete i dle chuti jemně pokapat medem.

Halloweenské prsty

Na 20 prstíků potřebujete:

  • 1 balení listového těsta
  • 10 nožiček kvalitních párků
  • černé olivy
  • 5 lžic kečupu Otma
  • chilli paprička do kečupu podle chuti
  • 1 vajíčko na potření
  • pepř

Postup:

Těsto si vyválíte na pomoučené ploše asi na 0,5cm plát. Těsto by nemělo být příliš tenké, aby se při manipulaci netrhalo, ale ani příliš tlusté, protože v troubě nabyde. Z těsta si vykrájíte dlouhé tenké pruhy coby obinadla.

Párky rozkrojíte na půlku a na špičce vyříznete pomocí nože prostor na olivové nehtíky. Půlky párku zabalíte do listového těsta a potřete vejcem. Pečete na plechu vyloženém pečicím papírem asi 12 minut při 200 stupních, nebo dokud nebudou prsty zlaté.

Černé olivy nakrájíte na půlky. Prostor na nehtík potřete kečupem a přilepíte půlku olivy. Prsty servírujete s mističkou kečupu a jemně nakrájenou chilli papričkou a pepřem.

Tagliatelle s olivami a kečupem

Na těstoviny potřebujete:

  • 1 balení čerstvých tabliatelle
  • 1/2 bílé cibule
  • 1 lžíce bazalkového nebo petrželového pesta
  • 1 vanička zelených oliv naložených v chilli
  • 10 sušených rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 200 ml kečupu Otma
  • strouhaný sýr dle chuti – gouda, cheddar, parmazán
  • 1 lžíce olivového oleje na smažení
  • sůl a pepř

Postup:

Těstoviny uvaříte ve vroucí osolené vodě dle návodu na obalu. Cibulku si nakrájíte najemno. Sušená rajčata a olivy na půlky (můžete si nechat celé na ozdobu), česnek na plátky. Na olivovém oleji osmahnete cibuli, přidáte rajčata, česnek, olivy a po asi 2 minutách zalijete kečupem. Přidáte lžíci pesta a necháte minutu probublat. V pánvi nebo hrnci smícháte směs s těstovinami. Dochutíte kořením. Na talíři zdobíte jídlo sýrem, celými olivami a sýrem.

Halloweenské rakvičky plněné pancettou, pórkem a zázvorem

Na 4 rakvičky potřebujete:

  • 1 balení listového těsta
  • 2 vaničky nakrájené pancetty
  • 200 ml kečupu Otma
  • asi 10 cm pórku
  • asi 2 cm zázvoru
  • 1 malou bílou cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g strouhaného cheddaru
  • 1 vejce na potření
  • sůl, pepř, chilli dle chuti

Postup:

Těsto si vyválíte na pomoučené ploše asi na 0,5 cm plát. Těsto by nemělo být příliš tenké, aby se při manipulaci netrhalo. Nožem si vyřežete 8 tvarů připomínajících rakvičky, my jsme dělali tvary větší. Na rozpálenou pánev přihodíte pancettu, která pustí tuk, a tak k ní můžete hned přidat i najemno nakrájenou cibulku. Pórek si nakrájíte na tenká kolečka a přidáte jej ke zlatavé cibuli a masu. Necháte ještě minutku podusit a přilijete kečup. Do směsi pak prolisujete stroužek česneku a kousek zázvoru. Necháte minutu pobublávat. Dochutíte solí, pepřem a případně chilli papričkou či kořením. Rozšlehejte vejce. Rozpalte troubu na 200 stupňů. 

Velkou lžící kladete bochánky směsi na těsto. Posypte (nebo zastrouhlejte) sýrem. Okraje, které vám zbyly kolem pancetty, potřete rozšlehaným vejcem a přiložte druhý plát rakvičky. Okraje přitlačte hroty vidličky a „víko“ propíchněte vidličkou do tvaru kříže. Potřete rozšlehaným vejcem a klaďte na plech vyložený pečícím papírem. Rakvičky pečte asi 12 minut nebo dokud nebudou krásně zlaté. Můžete servírovat s miskou kečupu a špetkou chilli.

Foto: archiv Otma

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account