Sezóna dýní je tady! Sychravé počasí přímo vybízí k tomu, abychom nahradili lehká jídla vydatnějšími pokrmy. Podzim bez dýně snad jako by ani nebyl. Pokud patříte mezi milovnice hřejivé dýňové polévky nebo dýňové bábovky, přišel čas rozšířit si svůj repertoár a další chutná jídla, která se dají z této hlavní ingredience podzimu uvařit. 

Máme pro vás výběr tří nových receptů, které stojí za to vyzkoušet.

Podzimní lasagne s dýní

Suroviny:

500 g lasagne, 1 kg očištěné a semínek zbavené dýně, 2 stroužky česneku, zeleninový vývar, extra panenský olivový olej, několik snítek rozmarýnu, 50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia, sůl, pepř
Na bešamel:

50 g másla, 50 g hladké mouky, 2 dcl mléka, 50 g strouhaného sýruGran Moravia, muškátový oříšek. Sýry kdostání v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia

Postup:

Očištěnou a semínek zbavenou dýni nakrájejte na asi centimetrové kostičky. Opláchněte rozmarýn a nasekejte ho najemno. Na nepřilnavé pánvi osmahněte na oleji česnek, přidejte nasekaný rozmarýn a krátce osmahněte. Poté česnek vyjměte. Do pánve přilijte jednu naběračku zeleninového vývaru, nechte krátce provonět rozmarýnem a přidejte kostičky dýně. Připravte si bešamel: v hrnci rozpusťte máslo, za stálého míchání přidejte mouku a lehce orestujte. Přilijte vlažné mléko, opět za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky, jemně provařte a před sejmutím z plotny přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Do hotového bešamelu vmíchejte nastrouhaný sýr Gran Moravia. Nyní vezměte zapékací mísu a jako první do ní nalijte vrstvu bešamelu. Na bešamel rozložte lasagne a zakryjte je opět bešamelem. Nyní přidejte vrstvu dýně. Na dýni rozložte lasagne, tentokrát ale ve směru napříč oproti první vrstvě, na ně bešamel a pak dýni. Takto pokračujte dále do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu by měla tvořit dýně. Nakonec posypte nastrouhaným sýrem Gran Moravia a dejte péct do trouby rozpálené na 180 stupňů na cca 20 minut.

Podzimní salát s dýní a cizrnou

Suroviny:

dýně Hokkaido, cizrna v nálevu, 1 červená cibule, extra panenský olivový olej, sýr Tre Corti (seženete v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia), sůl, pepř, rozmarýn, stroužek česneku

Postup:

Dýni očistěte a nakrájejte na kostičky. Vložte je do zapékací mísy spolu s trochou olivového oleje, osolte, opepřete a přidejte dvě snítky rozmarýnu. Dejte péct na 180° asi na 20 minut, občas zamíchejte. Poté nechte vychladnout. Na pánvi osmahněte stroužek česneku, přidejte snítku rozmarýnu a předem scezenou cizrnu. Osolte, opepřete a povařte asi 10 minut. Cibuli na krájejte na tenké plátky a rozložte je na talíře. V míse promíchejte kostičky upečené dýně s cizrnou a přidejte k cibuli na talířích. Posypte nahrubo nastrouhaným sýrem Tre Corti a podávejte.

Dýňový krém se sýrem caciotta pepata a tymiánem

Suroviny: 

500 g očištěné dýně, 50 g bílé cibule, 1 l zeleninového vývaru, sůl, olivový olej, 30 g čerstvě nastrouhaného sýru Caciotta pepata, 60 g prosciutto crudo vcelku (obojí seženete v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia), tymián, pár stroužků česneku, 1 šalotka

Postup:

Pokrájejte dýni a cibuli na kostičky, zalijte olivovým olejem a pečte v troubě při 170 stupních asi 16-20 minut. Po upečení rozmixujte dohladka. Krém smíchejte se zeleninovým vývarem a dochuťte solí. Prosciutto crudo nakrájejte na kostičky a nechte marinovat v oleji spolu s tymiánem, česnekem a šalotkou, pak opečte na pánvi. Polévku v talíři ozdobte opečenou šunkou a nastrouhaným sýrem caciotta pepata.

Foto: archiv 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account