Skvělé osvěžení v letních dnech nám poskytnou okurky, které jsou díky svému vysokému obsahu vody ideální k podpoření hydratace a potlačení žízně. Ačkoliv okurku tvoří až z 97 procent voda, obsahuje také cenné živiny a našemu tělu tak prospívá v mnoha dalších ohledech.
Vláknina napomáhá lepšímu trávení, antioxidanty chrání buňky před poškozením volnými radikály, vitamín K přispívá ke zdraví kostí, minerály jako hořčík a draslík podporují zdraví pokožky a důležité jsou pro tělo rovněž vitamíny skupiny B, vitamín C či železo. Okurky se doporučuje konzumovat i se slupkou, v níž se právě ukrývá velké množství prospěšných látek včetně vlákniny.
Okurek máme hned několik druhů a stejně tak rozmanité jsou i možnosti jejich využití. Začít můžeme klasikou v podobě salátu, mnozí milují specifickou chuť kvašáků, nakládačky zavaříme, protože nejen v zimě přijdou vhod, ale výtečná je v létě také okurková limonáda či polévka. Pokud vás však láká zkusit i něco trochu jiného, neotřelého, máme menší inspiraci.
Postup
Kousky okurky vložte do misky a posypte solí. Promíchejte a nechte 20 minut odstát, aby okurky pustily šťávu, poté je sceďte. Do misky dejte cukr, jablko, česnek, zázvor, gochugaru, rybí omáčku a sójovou omáčku a dobře promíchejte. Přidejte okapané okurky a jarní cibulku a dobře promíchejte. Nalijte do mělké misky, přikryjte a nechte 12 hodin nebo přes noc při pokojové teplotě, občas promíchejte. Poté je pokrm připraven k podávání, nebo ho můžete uchovat v lednici po dobu jednoho týdne, přičemž okurky budou časem měkčí a chutnější.
Smažené plněné okurky
Ingredience
2 okurky nakrájené na cca 2,5cm plátky
2 lžíce kukuřičné mouky
3 lžíce arašídového oleje
Náplň
225 g mletého vepřového masa
1 vaječný bílek
1 ½ lžíce jarní cibulky
1 lžíce čerstvého zázvoru
2 lžíce rýžového vína nebo suchého sherry
2 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžičky bílého cukru
1 lžička sezamového oleje
Omáčka
300 ml kuřecího vývaru
2 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžíce rýžového vína nebo suchého sherry
1 lžíce ústřicové omáčky
2 lžičky cukru
1 lžička kukuřičné mouky smíchané s 2 lžičkami vody
Na ozdobu
2 lžičky sezamového oleje
½ malého balení koriandru
Pomocí malého ostrého nože odstraňte semínka a dužinu ze středu každého plátku okurky. Okurku dále vydlabejte lžičkou, abyste získali trubičky se stěnou o tloušťce přibližně 5 mm. Vydlabané vnitřky plátků lehce poprašte kukuřičnou moukou. Smíchejte všechny ingredience na náplň v misce s 1 lžičkou soli a pepře a každým okurkovým kroužkem naplňte směsí.
Rozpalte wok nebo velkou pánev a přidejte arašídový olej. Až bude olej mírně horký, přidejte několik plněných okurkových kroužků. Pomalu je smažte, až se lehce opečou, pak je otočte a opečte i druhou stranu. Možná budete muset smažit na několikrát a podle potřeby přidat více oleje. Když jsou okurkové kroužky opečené, vyjměte je děrovanou lžící a položte na talíř. Až budete mít všechny kroužky osmažené, otřete wok nebo pánev dočista.
Znovu zahřejte wok nebo pánev, přidejte ingredience na omáčku a přiveďte k varu. Přidejte plněné okurkové kroužky, přikryjte pánev pokličkou a pomalu vařte 7 minut nebo dokud nejsou okurky zcela uvařené. Vyjměte je z omáčky pomocí děrované lžíce a přeneste na teplý servírovací talíř.
Vraťte pánev na plotnu a omáčku zredukujte o třetinu. Přidejte sezamový olej a koriandr, poté omáčku nalijte na plněné okurky a podávejte.
Zázvorový losos s okurkovou omáčkou
Ingredience
1 lžíce nastrouhané limetkové kůry
1/4 šálku limetkové šťávy
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce rýžového octa nebo bílého vinného octa
4 lžičky cukru
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
1/3 šálku nasekaného čerstvého koriandru
1 lžíce jemně nasekané cibule
2 lžičky nasekaného čerstvého zázvoru
2 stroužky česneku
2 střední okurky
Postup
Vložte prvních 13 ingrediencí do mixéru, zakryjte a mixujte, dokud nevznikne pyré.
V malé misce smíchejte zázvor, limetkovou šťávu, olej, sůl a pepř. Potřete tím masovou stranu filetů z lososa.
Grilovací rošt lehce potřete olejem, lososa položte na rošt kůží dolů a grilujte pod pokličkou na středním až vysokém ohni 10–12 minut nebo dokud se ryba nezačne snadno rozpadat vidličkou. Podávejte s omáčkou.
Zdroj: www.nzip.cz, www.bbcgoodfood.com, www.olivemagazine.com, www.tasteofhome.com
Foto: freepik.com










