Levné kysané zelí může nahradit predražená probiotika. Kysané zelí je senza zdrojem vitaminu C a K, mineralie zastupuje železo. Je rovněž super zdrojem vlákniny a už naši předkove věděli, že k těžkému vepřovému s knedlíkem patří kysané zelí, které českou klasiku odlehčí.
Je libo metabolismu přívětivé zelňáky?
Jak na to
Potřebujete: pro rodinu na 8 ks – 1 a 1/2 sáčku kysaného zeli, 3 vejce – bílkovina, 4 vrchovaté lžíce žitné celozrnné mouky, vrchovatou lzičku kmínu, majoránky a uzené papriky, sůl a pepř + 1 vejce jako dostatečnou bílkovinu pro každého z vás
Postup: vymačkejte zelí, pokrájejte a smíchejte se všemi ingrediencemi. Ja použila navíc čerstvou majoránku ze zahrady. Pečte v troubě na olejem vymaštěném pečícím papíru taktéž posprejované olejem cca 15 minut na 180 °C, já i jednou během pečení obracím.
Dobrou chuť!
Petra L. Krajčinovič, koučka a specialistka na zdravou výživu a vaření
Foto: archiv Petry Krajčinovič