Svatomartinská vína se začnou otevírat v 11 hodin a 11 minut jako každý rok i dnes 11.11. 🙂 Pokud se i vy letos chystáte ochutnat mladá vína, určitě se máte na co těšit.
A co k těmto vínům konzumovat nám poradil Vladimír Vaněk, head sommelier, který se věnuje hledání nejlepších oceněných vín už 10 let. Od roku 2011 pravidelně hodnotí vína pro mezinárodní soutěž Prague Wine Trophy, pořádá unikátní zážitkové Antidegustace a ročně ochutná více než 2000 vín z celého světa.
„Kromě obligátní svatomartinské husy, kterou doporučuji párovat samozřejmě s červenými víny, osobně preferuji vína odrůdy Pinot noir (Rulanské modré).“ Ale i jak sám říká, zpestřit se dá konzumace svatomartinského vína o kombinace se sýrem. Jak? Nechme si poradit.
Svatomartinské a sýr
Svatomartinská bílá vína jsou vždy suchá a jen z odrůd Muller Turgau, Muškát moravský a Veltlínské červené. K těmto vínům můžete vyzkoušet měkké a polotvrdé, spíše neutrálnější sýry z kravského mléka typu eidam, blaťácké zlato, mladá gouda a cheddar.
Pro červená Svatomartinská vína jsou povoleny odrůdy Modrý portugal a Svatovařinecké, ke kterým kromě tradiční kachny můžete ochutnat i oblíbené sýry s ušlechtilou plísní jako je Brie, Camembert, Coulomiere nebo český Hermelín. Pro Svatomartinská červená volte spíše mladší a jemnější sýry s ušlechtilou plísní. O něco intenzivnější vyzrálost sýrů s ušlechtilou plísní můžete vyzkoušet s plnějším Beaujolais Noveau z Francie. K tomu se bude perfektně hodit třeba český hermelín.
Přejeme vám krásné zážitky s vínem a sýrem. A na Beaujolais Noveau se pak můžete těšit od 15. listopadu.
„Pro Vaše lepší zážitky s vínem“
Cílem www.ocenenavina.cz je přinášet vám lepší zážitky s vínem bez rizika špatné volby. Proto se zaměřují na oceněná zahraniční vína primárně od malých a středních vinařů. V průměru vyberou jen 70 vín z více než 1 500 degustovaných. Každé víno prochází 4 fázovým výběrovým procesem.
K Svatomartinskému vínu nemusíte jíst jen husy. Zkuste sýr, radí sommelier
-
Trendy recept: upečte si mechový dort se špenátem
Lucie Janotová||Kulinářské tipy, dezert, inspirace, recepty
Z tohoto dortu až oči přecházejí, skvěle chutná a hlavně – zvládne ho opravdu každý. Vyzkoušejte ho sami a překvapte...
-
Začíná chřestová sezóna: co si na jaře z chřestu uvařit?
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, recepty, tipy
Všichni milovníci chřestu pozor: začala chřestová sezóna! Vyrazte na trhy, objednejte ho online a hlavně si z něj uvařte...
-
Nejlepší nápady pro vaši rychlou a zdravou nedělní snídani, které vám pomohou zhubnout
Lucie Janotová||Kulinářské tipy, hubnutí, kulinářské tipy, tipy
Ať už patříte mezi ranní ptáčata nebo ne, toto období dne může být pro vás hektickou záležitostí. Právě jste...
-
Zdravý životní styl začíná v obchodě: 5 jednoduchých pravidel pro zdravý nákup
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, tipy, zdraví
Chcete zajistit, aby se celá rodina stravovala zdravě? Pak ideálním způsobem je domácí vaření. Díky tomu budete přesně znát...
-
Jahodové mámení aneb recepty pro svátek i všední den
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, nápoje, recepty, tipy
Chuť a vůně čerstvých jahod je jakýmsi příslibem blížícího se léta a většina lidí je miluje v jakékoliv podobě....
-
Nastartujte svůj den s chutí: Zdravé snídaně pro celou rodinu
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Vždy se říkávalo, že snídaně je základ dne. Dodá energii na celé dopoledne a nastartujete den. Důležité však je,...
-
Pizza a víno. Poradíme, které druhy spolu dokonale souzní. Jaká je vaše nejoblíbenější kombinace?
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Víte, že pizza Ristorante Dr.Oetker slaví už 35. výročí a na pultech našich obchodů najdete více než 20 druhů? Pizzu...
-
Jak si doma připravit nejlepší pastrami sendvič?
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Pastrami je zcela po právu fenoménem. I když samotná úprava masa je považována za typickou newyorskou specialitu, do Ameriky...