Svatomartinská vína se začnou otevírat v 11 hodin a 11 minut jako každý rok i dnes 11.11. 🙂 Pokud se i vy letos chystáte ochutnat mladá vína, určitě se máte na co těšit.
A co k těmto vínům konzumovat nám poradil Vladimír Vaněk, head sommelier, který se věnuje hledání nejlepších oceněných vín už 10 let. Od roku 2011 pravidelně hodnotí vína pro mezinárodní soutěž Prague Wine Trophy, pořádá unikátní zážitkové Antidegustace a ročně ochutná více než 2000 vín z celého světa.
„Kromě obligátní svatomartinské husy, kterou doporučuji párovat samozřejmě s červenými víny, osobně preferuji vína odrůdy Pinot noir (Rulanské modré).“ Ale i jak sám říká, zpestřit se dá konzumace svatomartinského vína o kombinace se sýrem. Jak? Nechme si poradit.
Svatomartinské a sýr
Svatomartinská bílá vína jsou vždy suchá a jen z odrůd Muller Turgau, Muškát moravský a Veltlínské červené. K těmto vínům můžete vyzkoušet měkké a polotvrdé, spíše neutrálnější sýry z kravského mléka typu eidam, blaťácké zlato, mladá gouda a cheddar.
Pro červená Svatomartinská vína jsou povoleny odrůdy Modrý portugal a Svatovařinecké, ke kterým kromě tradiční kachny můžete ochutnat i oblíbené sýry s ušlechtilou plísní jako je Brie, Camembert, Coulomiere nebo český Hermelín. Pro Svatomartinská červená volte spíše mladší a jemnější sýry s ušlechtilou plísní. O něco intenzivnější vyzrálost sýrů s ušlechtilou plísní můžete vyzkoušet s plnějším Beaujolais Noveau z Francie. K tomu se bude perfektně hodit třeba český hermelín.
Přejeme vám krásné zážitky s vínem a sýrem. A na Beaujolais Noveau se pak můžete těšit od 15. listopadu.
„Pro Vaše lepší zážitky s vínem“
Cílem www.ocenenavina.cz je přinášet vám lepší zážitky s vínem bez rizika špatné volby. Proto se zaměřují na oceněná zahraniční vína primárně od malých a středních vinařů. V průměru vyberou jen 70 vín z více než 1 500 degustovaných. Každé víno prochází 4 fázovým výběrovým procesem.
K Svatomartinskému vínu nemusíte jíst jen husy. Zkuste sýr, radí sommelier
-
Smažte zdravěji: otestovali jsme horkovzdušnou fritézu Breville
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, tipy, trendy, zdravá strava
Horkovzdušná fritéza je v domácnostech čím dál více oblíbeným kuchyňským spotřebičem. A testerky a testeři Ženy s.r.o. to rozhodně...
-
Cuketa: Hrdinka nadcházejících týdnů, kterou připravíte na různé způsoby
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Opět přichází čas, kdy naše zahrady a následně i kuchyně ovládnou cukety. Zelenina velmi všestranná, která obsahuje i spoustu...
-
Snídaně připravené přes noc ušetří čas a skvěle nastartují den
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Rána bývají hektická, ale abyste den správně nastartovali, chce to pořádnou snídani a nejlépe i svačinu s sebou. Připravte...
-
Vánoční brunch: udělejte si perfektní hostinu s celou rodinou
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, rodina, tipy, vánoce
Připravte pro svou rodinu skvělé vánoční překvapení a uspořádejte ten nejlepší vánoční brunch. Prozradíme vám, jak ho nachystat...
-
Zdravější talíř, snadno a rychle? Přidejte do svého jídelníčku zeleninovou rýži
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Zeleninu si každý den pravidelně nedopřává přes 46 % Čechů a pouze 23 % spotřebitelů jí zeleninu každý den....
-
Superpotraviny: zvýší energii, povzbudí imunitní systém a vyladí sexualitu
MagdalenaBílá||Kulinářské tipy
Superpotraviny, nebo také super výživné, zelené potraviny, jsou takové potraviny, které mají mimořádně vysoký obsah výživných látek. A jsou...
-
Prostřeno s láskou: uvařte na Valentýna perfektní večeři pro dva
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, láska, recepty, tipy
Ať už Valentýna slavíte nebo vás svátek zamilovaných nechává chladnými, na romantické recepty je vždycky nálada. Co si uvařit...
-
Vánoční pečení s dětmi: připravte originální cukroví
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, děti, recepty, vánoce
Co si letos upéct s dětmi? Máme pro vás pár tipů na originální vánoční cukroví, které budou vaše nejmenší...