Svatomartinská vína se začnou otevírat v 11 hodin a 11 minut jako každý rok i dnes 11.11. 🙂 Pokud se i vy letos chystáte ochutnat mladá vína, určitě se máte na co těšit.
A co k těmto vínům konzumovat nám poradil Vladimír Vaněk, head sommelier, který se věnuje hledání nejlepších oceněných vín už 10 let. Od roku 2011 pravidelně hodnotí vína pro mezinárodní soutěž Prague Wine Trophy, pořádá unikátní zážitkové Antidegustace a ročně ochutná více než 2000 vín z celého světa.
„Kromě obligátní svatomartinské husy, kterou doporučuji párovat samozřejmě s červenými víny, osobně preferuji vína odrůdy Pinot noir (Rulanské modré).“  Ale i jak sám říká, zpestřit se dá konzumace svatomartinského vína o kombinace se sýrem. Jak? Nechme si poradit.
Svatomartinské a sýr
Svatomartinská bílá vína jsou vždy suchá a jen z odrůd Muller Turgau, Muškát moravský a Veltlínské červené. K těmto vínům můžete vyzkoušet měkké a polotvrdé, spíše neutrálnější sýry z kravského mléka typu eidam, blaťácké zlato, mladá gouda a cheddar.
    
Pro červená Svatomartinská vína jsou povoleny odrůdy Modrý portugal a Svatovařinecké, ke kterým kromě tradiční kachny můžete ochutnat i oblíbené sýry s ušlechtilou plísní jako je Brie, Camembert, Coulomiere nebo český Hermelín. Pro Svatomartinská červená volte spíše mladší a jemnější sýry s ušlechtilou plísní. O něco intenzivnější vyzrálost sýrů s ušlechtilou plísní můžete vyzkoušet s plnějším Beaujolais Noveau z Francie. K tomu se bude perfektně hodit třeba český hermelín.
    
Přejeme vám krásné zážitky s vínem a sýrem. A na Beaujolais Noveau se pak můžete těšit od 15. listopadu.
 „Pro Vaše lepší zážitky s vínem“
Cílem www.ocenenavina.cz je přinášet vám lepší zážitky s vínem bez rizika špatné volby. Proto se zaměřují na oceněná zahraniční vína primárně od malých a středních vinařů. V průměru vyberou jen 70 vín z více než 1 500 degustovaných. Každé víno prochází 4 fázovým výběrovým procesem.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account