Víno na Štědrý večer: Tipy pro dokonalý chuťový zážitek k rybě, kachně i steaku

Štědrý večer je tím nejkouzelnějším večerem v roce. Úžasná atmosféra, rozzářené oči těch nejmenších, slavnostní večeře v kruhu našich blízkých. A k pohádkové večeři patří i láhev výjimečného vína.

Jak jej vybrat, aby s jídlem ladilo? Vláďa Vaněk doporučuje ta nejlepší vína letošního roku, která ozdobí váš vánoční stůl. A také poradí, jak vybrat tu správnou láhev, aby se večeře stala nezapomenutelným zážitkem také pro chuťové buňky. 

Vláďa Vaněk, Head Sommelier a autor projektu Oceněná vína, vybral to nejlepší ze zážitkových vín, která podtrhnou slavností okamžik u štědrovečerní večeře.

Vychutnejte si výjimečné okamžiky, které se opakují jen jednou ročně. Ať už večeříte tradičního kapra, lososa, krocana nebo dáte přednost šťavnatému steaku. Víno na štědrovečerní stůl prostě patří. Můžete si jej bez obav dopřát, a i ty nejlepší láhve rozhodně nemusí zruinovat vaši peněženku. 

Slavnostní atmosféru večeři dodají bublinky

Hodí se na zahajovací přípitek a zároveň krásně naladí chuťové pohárky. Skvělou volbou je šumivé víno CavaProsecco, nebo pro gurmány opravdová Champagne, doporučuje odborník.

Tradiční rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát

Klasika českých Vánoc. Kapr a salát k nim prostě patří. Jak tradiční večeři okořenit? Třeba sklenkou výborného vína. „Kromě šumivého vína se ke smaženému kaprovi a bramborovému salátu skvěle hodí svěží vína jako je suchý Ryzlink rýnský, nebo lehčí a minerálně šťavnatý Pinot Grigio třeba z italského Ventači Veltlínské zelené,“ radí Vláďa Vaněk.

Pokud chcete na vánoční stůl něco extra rozhodně doporučuji vyzkoušet suchý Ryzlink HOCHHEIMER KÖNIGIN VICTORIABERG, z jedné z nejprestižnějších oblastí Německa, který si dopřává i anglická královna.

Losos, candát nebo šťavnatý steak z tuňáka?

Česká štědrovečerní večeře se v mnoha domácnostech změnila. Některá typická staročeská jídla nahrazujeme jinými. Hlavně kapra, jehož “bahnitá” vůně není pro každého. Ryby se ale Češi nechtějí jen tak vzdát. Nahrazují kapra lososem, oblíbený je candát, treska, ale i červené maso mořského tuňáka. Jaké víno k nim nejlíp sedne?

K lehkým úpravám mořských ryb, ale i k našemu candátovi se kromě bublinek a Ryzlinku úžasně hodí elegantní Sauvignon Blanc z francouzské oblasti údolí řeky Loiry.

Na slavnostní stůl se samozřejmě hodí také víno červené

„To doporučuji v případě, že si budete dávat grilovaný steak z tuňáka, nebo si místo ryb dopřejete pořádný kus hovězího masa. Tam je potom jasnou volbou například Shiraz s plnou sametovou chutí švestek, sladkého dřeva a vanilky nebo Malbec z neuvěřitelných 2000 m.n.m. Vzhledem k tomu, že Češi červená vína preferují pěkně hutná, plná a koncentrovaná, s těmito víny určitě zabodujete,“ dodává sommelier.

Krocan, husa, nebo kachna?

Pokud slavíte vánoční svátky tak trochu po americku, možná se na vašem svátečním stole objeví krocan – k němu doporučuji elegantní Chardonnay z Burgundska. To podtrhne delikátnost drůbeže a krásně se s ní snoubí v dokonalé harmonii. Pokud si dopřejete českou kachnu či husu, chuť jídla skvěle podtrhne sklenka červeného. „Neuděláte chybu, pokud sáhnete třeba po ušlechtilém ovocném Pinot Noir z Francie nebo ovocné a šťavnaté Barbeře z italské oblasti Pimonte.

Kompletní nabídku zážitkových vín najdete na www.ocenenavina.cz – dopřejte si lahodné víno na Štědrý večer a svátky. 

Krásné Vánoce a na zdraví *wine*

Zdroj foto: Kristina Grey

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account