Chřestová sezóna je v plném proudu! Kromě tradičního českého bílého se u nás pěstuje ale i chřest zelený. Chřest je delikatesa, kterou si zamilujete! A čím čerstvější ho ulovíte, tím lépe. A my pro vás máme tři nové recepty, co s nimi oběma podniknout.
V hlavní roli chřest: co si uvařit?
Losos a pečený chřest s jogurtovo-koprovou omáčkou
Ryba a chřest k sobě neodmyslitelně patří. Velkou výhodou je, že jejich příprava trvá zhruba stejně dlouho, takže je můžete péct pěkně společně.
Ingredience:
1 velký svazek chřestu
2 – 3 lžíce olivového oleje
1 – 2 stroužky česneku
Citrónová kůra z jednoho citrónu (chemicky neošetřeného)
2 filety lososa
Sůl a pepř
Na jogurtovou-koprovou omáčku:
1/2 hrnku obyčejného bílého plnotučného jogurtu
1 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku (jemně nasekaný nebo prolisovaný)
Citrónová kůra z 1/2 citrónu (chemicky neošetřeného)
1/4 lžičky soli
1/4 šálku nasekaného kopru
1/4 šálku nasekané petrželky (podle chuti)
Pepř
Postup:
1. Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
2. Z chřestu odlomte nebo odřízněte tuhé konce a vhoďte do mísy s kapkou olivového oleje, česneku, soli a pepře podle chuti. Vyskládejte ho na plet vyložený pečícím papírem.
3. Lososa omyjte, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a vložte na pečící plech. Vše posypte 1/2 citrónové kůry (zbylou kůru pak použijte na jogurtovou-koprovou omáčku).
4. Vše vložte do předehřáté trouby na 16 – 20 minut, ale čas upravte podle tloušťky lososa.
5. Zatímco se losos peče, připravte si jogurtovou-koprovou omáčku: stačí všechny ingredience zamíchat v misce a vzniklou směs našlehat vidličkou. Jako doplněk můžete přidat šťávu z citrónu a špetku drceného pepře.
Smažený chřest s česnekem, zázvorem a ctili po Sečuánsku
Rychlá, snadná a zdravá veganská příloha, která zpestří každou vaši večeři. Můžete ji podávat s rýží a křupavým tofu (nebo kuřecím masem).
Ingredience:
1 svazek chřestu
1 – 2 lžíce arašídového oleje
2 lžíce česneku (nasekaného)
1 lžíce zázvoru (nakrájeného)
10 – 15 sušených chilli papriček
Arašíky (nasekané, volitelné)
Jarní cibulka (nasekaná na drobno, volitelné)
Na sečuánskou omáčku:
1/2 lžičky sečuánského pepře
1/8 šálku sójové omáčky
1 lžíce medu (nebo javorového sirupu)
1 lžíce sezamového oleje
1 lžička rýžového vinného octa (nebo černého octa)
1 lžička čínského vína na vaření (volitelné)
1 lžička česnekové chili pasty
1/2 lžičky čínského koření pěti chutí
Postup:
1. Ingredience na sečuánskou omáčku prošlehnete v misce a dejte vařit na sporák.
2. Připravte si chřest (odlomte nebo odřízněte tuhé konce), česnek, zázvor a vše mějte připravené.
3. Zahřejte wok nebo pánev na středně vysokou teplotu a přidejte olej. Zapněte si ventilátor digestoře. Přidejte chřest a neustále míchejte, dokud nebude trochu měkký a zářivě zelený.
4. Uprostřed pánve si udělejte prostor a přidejte česnek a zázvor. Za stálého míchání smažte 2 – 3 minuty. Přidejte sušené chilli a za stálého míchání smažte ještě jednu minutu.
5. Snižte teplotu, opatrně vlijte sečuánskou omáčku a zamíchejte. Vařte ještě 1 – 2 minuty, dokud se omáčku trošku nezredukuje.
6. Ozdobte arašídy a jarní cibulkou podle chuti.
Chřestový koláč s pažitkou a estragonem
Jednoduché a elegantní jídlo, které se stane ozdobou každého vašeho nedělního oběda s rodinou. A vy ho vykouzlíte za méně než 30 minut!
Ingredience:
1 balení listového těsta
3 balení krémového smetanového sýra
1 lžíce čerstvé pažitky (nasekané nadrobno)
1 lžíce čerstvého estragonu
2 lžíce sýru Gruyere (nastrouhaného)
1 lžička citrónové kůry
1 lžička kopru
1/4 lžičky mořské soli
1/4 lžičky mletého černého pepře
1 svazek chřestu
1 vejce
Postup:
1. Na ploše vyválejte listové těsto na tenko do tvaru obdélníku. Přeneste ho na pekáč a těsto propíchejte vidličkou.
2. Dejte do trouby a pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů, dokud těsto nebude mírně zlaté.
3. V misce smíchejte smetanový sýr, citrónovou kůru, pažitku, estragon, kopr, sůl a pepř. Stěrkou pak rovnoměrně směs rozetřete na vychladlý koláčový korpus.
4. Navrch přidejte očištěný chřest (odlomte nebo odřízněte tuhé konce) a zasypte vrstvou nastrouhaného sýru Gruyere. Pokapejte trochou olivového oleje a pečte v troubě dalších 15 – 20 minut.
5. Koláč podávejte až po vychladnutí.
Foto: Shutterstock, Pinterest / Feastingathome
Autorka: Lucie Janotová
Díky bedničce z Lidlu jsem vyzkoušela bílý chřest a protože jsem byla líná dělat něco složitého tak skončil na pánvičce jen na másle, s česnekem, pepřem a solí. A byl vynikající, dokonce manžel – masožravec si pochutnal.
Lákavé
Zajímavé recepty. Ráda je vyzkouším.
Který vyzkoušíte jako první? 🙂