Jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce a s přicházejícím podzimem si jich můžeme užít dosytosti. Vlastně bychom měli, protože pro naše zdraví jsou velkým přínosem, neboť obsahují vitamín C, vlákninu či nejrůznější minerály. Navíc v kuchyni se s nimi dají provádět nejrůznější kouzla, ale nejlépe ladí se skořicí.
I když naše chuťové pohárky potěší jablka v jakékoliv podobě, tělu nejvíce prospějete, když se zakousnete do čerstvého šťavnatého jablka. Vysoký obsah vlákniny ve formě pektinu a celulózy podporuje trávení a střevní mikrobiom, vitamín C spolu s antioxidanty přispívají k lepší imunitě a ochraně buněk. Významný je rovněž obsah kyseliny listové a minerálů jako železo, draslík, vápník či hořčík. Jablka bývají oblíbenou potravinou lidí, kteří si hlídají váhu, jsou totiž nízkokalorická, zasytí na dlouhou dobu a obsahují zhruba z 85 procent vodu. O zdravotních přínosech bychom mohli hovořit ještě dlouho, nyní se ale zaměřme na pohodu našeho žaludku, a to pár tipy na chutné pokrmy.
Jablečné želé
Ingredience
1,5 kg jablek – dobře umytých a nahrubo nakrájených (se slupkou a jádřincem)
1 citron
750 g cukru na přípravu džemu
Postup
Jablka vložte do velkého hrnce s 1,5 litrem vody a citronovou kůrou. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu a vařte 30–40 minut. Až jablka trochu změknou, rozdrťte je lžící na kaši. Jablka a tekutinu přelijte do sáčku na džus umístěného nad velkou miskou a nechte šťávu odkapat (nesnažte se ji vytlačovat, jinak bude zakalená). Nechte přes noc, pokud je to možné, nebo alespoň několik hodin.
Jakmile tekutina odkape, zvažte ji, abyste zjistili potřebné množství cukru. Jakmile zjistíte hmotnost tekutiny, vydělte ji čtyřmi a vynásobte třemi, to je množství cukru, které potřebujete (např. pokud máte 1 litr tekutiny, budete potřebovat 750 g cukru). Nalijte tekutinu, cukr a citronovou šťávu do velkého hrnce a vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí, aniž by se směs vařila. To by mělo trvat asi 5 minut. Přiveďte k varu a vařte asi 10 minut, přičemž odstraňujte pěnu, která se objeví na povrchu, dokud směs nedosáhne teploty 105 °C (použijte digitální teploměr). Pokud není hotová, pokračujte ve vaření a každých pár minut kontrolujte. Nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete. Neotevřené skladujte na chladném a tmavém místě po dobu až tří měsíců.
Pečený karamelový jablečný cheesecake
Ingredience
75 g másla
200 g zázvorových sušenek
6 jablek
600 g měkkého sýra
100 ml smetany ke šlehání
150 g moučkového cukru
50 g hladké mouky
několik kapek vanilkového extraktu
Karamelová omáčka
300 ml smetany ke šlehání
100 g měkkého světle hnědého cukru
75 g másla
několik kapek vanilkového extraktu
Postup
Dortovou formu s odnímatelným okrajem vyložte pečícím papírem. Sušenky rozmixujte v kuchyňském robotu na jemnou drť, vysypte do mísy a přimíchejte rozpuštěné máslo. Směs sušenek rozetřete na dno formy a zadní stranou lžíce ji uhlaďte do rovnoměrné vrstvy. Nechte vychladit, zatímco připravujete náplň.
Předehřejte troubu na 180 °C. Oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte najemno dvě jablka. Smíchejte měkký sýr, smetanu, moučkový cukr, mouku a vanilku, poté vmíchejte nakrájená jablka. Nalijte směs na sušenkový základ a pečte 30–40 minut, poté by měl být střed cheesecaku při jemném zatřepání rovnoměrně vlnkovaný. Vypněte troubu a nechte cheesecake v troubě, dokud úplně nevychladne.
Pro přípravu karamelu rozpusťte smetanu, cukr, máslo, vanilku a špetku soli v hrnci. Přiveďte k mírnému varu a míchejte, dokud tekutina nezíská zlatavou barvu karamelu. Lžící naneste tenkou vrstvu karamelu na cheesecake. Zbývající 4 jablka vykrojte, nakrájejte na plátky a rozložte na povrch. Pomocí cukrářského štětce potřete plátky jablek tenkou vrstvou karamelu (vytvoří se tak ochranná vrstva, která zabrání jejich zhnědnutí). Před podáváním pokapejte zbývajícím karamelem.
Cobbler s jablky a švestkami
Ingredience
Ovoce
100 g másla
100 g zlatého krupicového cukru
2 vanilkové lusky
700 g pevných švestek
300 g jablek
1 lžička skořice
Těsto
1 vejce
100 ml mléka
140 g studeného másla
280 g hladké mouky
140 g krupicového cukru
½ lžičky skořice
1 lžíce prášku do pečiva
2 lžíce hnědého cukru
Smetana
Postup
Ovoce: Vložte všechny ingredience do hrnce. Vařte na mírném ohni a míchejte, dokud se máslo nerozpustí a cukr se nerozpustí, poté nechte vařit, dokud nevznikne hustý ovocný kompot, a odložte stranou.
Předehřejte troubu na 190 °C. Vejce rozšlehejte v mléce a odložte stranou. Máslo a mouku promíchejte, až vznikne hrubá strouhanka, poté přidejte moučkový cukr, skořici, prášek do pečiva a velkou špetku soli. Nalijte mléčnou směs a promíchejte, až vznikne hustá těstovitá hmota.
Kompot přelijte do zapékací misky a navrch dejte velkou lžící těsto, přičemž dbejte na to, aby zůstalo několik mezer, kudy může ovoce bublat. Pak vše posypte třtinovým cukrem. Pečte 35–40 minut nebo dokud povrch nezíská zlatavou barvu a není propečený. Vyjměte z trouby a nechte 5 minut odpočinout, poté podávejte přímo z misky s porcí smetany.
Zdroj: www.nzip.cz; www.bbcgoodfood.com; www.olivemagazine.com
Foto: freepik.com












