Sladkosti. Milujeme je my dospělí, zbožňují je děti. Jenže moc dobře víme, že ani nám, ani jim nijak neprospívají. Jsou plné cukru, bílé mouky a často také nejrůznějších chemických ochucovadel či konzervantů… Jenže jak odolat prosebným dětským očím a nedopřát svým ratolestem čas od času nějakou sladkou dobrotu? Na výčitky svědomí zapomeňte a raději jim připravte úžasné sušenky, po kterých se jen zapráší!
Sušenky jsou vděčné. Hodí se totiž nejen jako odměna, případně něco na zub, když vás nebo vaše dítko honí mlsná, ale také třeba jako doplněk ke svačině do školy (o tom, že je rádi chroupáme i my dospělí, třeba když si uděláme odpolední kávu, ani nemluvě). Jenže nejsou sušenky jako sušenky. Pokud jen tak bezmyšlenkovitě sáhnete v obchodě do regálu se sladkostmi, hrozí, že sobě či svým dětem přinesete domů výrobek, který kromě spousty prázdných kalorií a často i chemických přísad nemá mnoho co nabídnut.
Pečení i mlsání pro celou rodinu
Naštěstí existuje jednoduché řešení. Zkuste chutné sušenky upéct dětem v pohodlí domova! Nejenže budete přesně vědět, z čeho se skládají, a můžete ovlivnit i kvalitu jednotlivých surovin, ale navíc se z pečení stane skvělá zábava na sobotní odpoledne, do které hravě zapojíte i děti. Uvidíte, o co víc jim budou sušenky chutnat, když se na nich samy podílely! A že nevypadá jedna jako druhá nebo že tvarem vůbec nepřipomínají ty z obchodu? No a co! Právě takové sušenky mají to největší kouzlo. Ostatně není důležité, jestli mají dokonalý tvar, ale to, zda potěší mlsné dětské jazýčky, a ještě jim dodají řadu prospěšných živin.
Ideální jsou pro takové mlsání ovesné sušenky. Jsou jednoduché, takže nemusíte mít s pečením velké zkušenosti, abyste je zvládli vykouzlit. A navíc můžete základní recept doplňovat o nejrůznější pochutiny a další ingredience, takže pokaždé vyndáte z trouby jinou dobrotu a sušenky se jen tak neomrzí.
Jediné, co si určitě ohlídejte, je kvalita surovin, z nichž sušenky připravujete. Pokud chcete upéct kvalitní sušenky plné hodnotných živin a minerálů, vybírejte ingredience v bio kvalitě, které pocházejí z ekologického zemědělství a nesou ta správná loga biolistu a biozebry na obalu. Nejenže tak budete mít jistotu, že váš výrobek neobsahuje žádné stopy po chemických látkách z umělých hnojiv či pesticidů, ale zároveň podpoříte produkci, která je environmentálně přínosná a nezatěžuje vodu ani půdu.
Snadno a rychle
Jak tedy na to? Pro základní těsto na skvělé ovesné sušenky budete potřebovat:
• 1 hrnek bio hladké mouky
• 1 hrnek bio jemných ovesných vloček
• 1/2 hrnku datlového sirupu (příp. třtinového cukru)
• 120 gramů másla
• 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
Jen na vás už je, jestli klasickou pšeničnou mouku vyměníte například za špaldovou či celozrnnou, která obsahuje řadu prospěšných minerálů. Místo cukru můžete sušenky dosladit různými sirupy, nabízí se nejen datlový či rýžový, ale třeba i čekankový, který navíc obsahuje minimum kalorií.
Nyní přichází fáze, kdy zapojíte vaše ratolesti, které do těsta mohou přidat například kousky oříšků nebo slunečnicová, dýňová či lněná semínka. Sušenky skvěle dochutí i dvě lžičky skořice, vanilková esence, kokos a nadrobno pokrájené sušené ovoce. Pokud se děti přece jen nechtějí vzdát oblíbené čokolády, výbornou alternativou je přisypat hotové pecičky nebo nalámat kousek tabulky vysokoprocentní hořké čokolády. A jak dál?
1. V míse promíchejte vločky, mouku, jedlou sodu, cukr (v případě, že jste jej zvolili jako sladidlo) a další sypké ingredience jako skořici, mleté oříšky nebo vanilku.
2. Na mírném ohni rozehřejte máslo, případně se sirupem. Směs nalijte k suchým ingrediencím a dobře promíchejte.
3. Přidejte libovolné přísady a znovu promíchejte.
4. Troubu rozehřejte na 180 °C.
5. Na plechu s pečicím papírem lžičkou tvarujte kolečka (či jiné tvary, jež se dětem líbí), mezi kterými nechte dostatek místa, sušenky mají tendenci se roztékat.
6. Pečte asi 15 minut, než se kolečka zbarví do zlatohněda.
7. Sušenky uchovejte ve vzduchotěsné, například kovové dóze (jestli tedy bude co skladovat – po vyjmutí z trouby totiž rychle mizí).
Sušenky skvěle chutnají „jen tak“, ale pokud je například doplníte ovocem v biokvalitě, získáte pro děti vyváženou svačinku plnou důležitých vitaminů, minerálů a dalších látek prospěšných pro jejich správný vývoj a růst. Díky tomu, že budete mít jistotu, že ovoce i ingredience v sušenkách jsou produkty ekologického zemědělství, budete mít také jistotu, že své rodině dáváte jen to nejlepší. Více zajímavostí nejen o biopotravinách, ale také nejrůznějších akcích, které probíhají během září, jež je Měsícem biopotravin, se dozvíte na www.myjsmebio.cz.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.
Více tipů na zajímavé akce či příležitosti poznat svět biopotravin a ekologického zemědělství najdete na www.mesicbiopotravin.cz.
Ideální mlsání pro děti. Upečte jim sušenky, po kterých se zapráší
-
Zdravý životní styl začíná v obchodě: 5 jednoduchých pravidel pro zdravý nákup
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, tipy, zdraví
Chcete zajistit, aby se celá rodina stravovala zdravě? Pak ideálním způsobem je domácí vaření. Díky tomu budete přesně znát...
-
Podzimní recepty aneb upečte si doma Halloween
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Zpestřete si podzim oslavou Halloweena. Nezáleží na tom, jestli tento americký svátek slavíte nebo ne, vaše rodina bude z...
-
Kam na brunch v Praze
Jitka Kratochvílová (Joudi de la Cour)||#, Kulinářské tipy, jídlo, tipy
V poslední době se brunch stává stále populárnější. Některé podniky se dokonce specializují přímo na brunchovou nabídku. Brunch –...
-
Vegetariánské pokrmy mohou být velmi chutné, přesvědčte se
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Vegetariánská jídla nejsou pouze o zelenině a tofu, i tento způsob stravování umí být velmi pestrý. Stačí vědět, jak...
-
Jaké víno se hodí ke štědrovečernímu stolu? Poradíme vám
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Víno na Štědrý večer: Tipy pro dokonalý chuťový zážitek k rybě, kachně i steaku Štědrý večer je tím nejkouzelnějším...
-
Zdravé svačinky do školy aneb výživné dobroty, které si děti zamilují
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, děti, tipy, vaření
Jednou z věcí, kterou děti potřebují pro svůj zdravý vývin, je jíst pravidelně a výživně. Důležité jsou tak i...
-
Kvalitní olivový olej: jak ho v obchodě poznáte
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, tipy, zdraví
Že při nákupu olivového oleje stačí vzít první láhev, co vám padne do ruky? Jestli chcete mít jistotu, že...
-
Cuketa: Hrdinka nadcházejících týdnů, kterou připravíte na různé způsoby
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Opět přichází čas, kdy naše zahrady a následně i kuchyně ovládnou cukety. Zelenina velmi všestranná, která obsahuje i spoustu...
Krásný článek. U nás doma pořád řešíme sladkosti. Přikláním se domácím sladkostem, které si člověk doma upečeme sám a může do nich dát zdravější suroviny, méně je osladit a použít zdravější cukry. Častěji používám ke slazení med nebo čekankový sirup. Recept moc ráda vyzkouším :-). Těším se až si společně sedneme k novému jídelnímu stolu https://www.expedo.cz/rozkladaci-jidelni-stul-milot_147834i?v=230046 a s chutí se do nich pustíme 🙂