Grilujte zdravě: 3 skvělé a rychlé recepty pro celou rodinu | Ženy s.r.o.

Nejlepší na grilování (kromě jídla samotného samozřejmě) je, že si můžete užívat teplého počasí se svou rodinou, zatímco čekáte na hotovou večeři. Grilovat se dá na zahradě, terase, ale díky elektrickým grilům třeba i na balkóně vašeho bytu. Navíc i grilování samo o sobě už dávno není jen o mastných a tučných jídlech. Vlastně právě naopak! Inspirujte se našimi tipy na zdravé a chutné grilování pro celou rodinu.

Co si ogrilovat s celou rodinou? Značka rychle a zdravě

Foto: Shutterstock

Kuřecí Fajita s limetkově-koriandrovým octem

Snadné a zdravé jídlo vonící všemi prázdninovými dobrodružstvími. 

Ingredience:

1 kg kuřecích prsou bez kůže

Balení tortill

2 rajčátka

1 střední cibule (nakrájená na silná kolečka) 

1 jalapeňo (pro dospělé)

4 polévkové lžíce olivového oleje

1 avokádo

2 limetky

Med

Koriandr

Sůl a pepř

Postup:

1. Rozpalte gril na středně vysokou teplotu. Kuře ochutíme 1/4 lžičkou soli a pepře. Ve velké míse promíchejte rajčata a cibuli a 1 lžičku olivového oleje. Avokádo rozkrojte napůl, odstraňte pecku a jemně potřete 1 lžičkou olivového oleje.

2. Kuře grilujte, dokud nebude propečené (zabere to tak 7 až 8 minut z každé strany). Poté přeneste na prkénko. Zeleninu grilujte, dokud nezměkne (4 až 6 minut z každé strany), poté ji také vyndejte na prkénko. Avokádo přilijte řeznou stranou dolů, přibližně 1 až 2 minuty. Né déle, protože pak se mohlo zhořknout.

3. Pokrájejte rajčátka a cibuli rozdělte na menší kolečka. Avokádo nakrájejte na kostičky. Kuře si mezitím odpočine a před podáváním ho také stačí jen nakrájet.

4. Kůru z 1 limetky nastrouhejte najemno .Vymačkejte 6 lžic limetkové šťávy, přidejte med, koriandre a zbývající 2 lžíce oleje. Vše ušlehejte dohladka. 

5. Vše servírujte na ohřátou tortillu (stačí dát na 1 minutu na gril) a navrhl zakápněte zálivkou.

Foto: Shutterstock

Kořeněné mrkvové placičky

I příloha ke grilovanému masu může být zdravá a s nízkým obsahem sacharidů. Tyhle placičky chutnají skvěle ke všemu!

Ingredience: 

2 velké vejce

3 velké mrkve

2 jarní cibulky (nakrájené najemno) 

1 šálek strouhanky

1 červená chilli paprička (zbavená semínek pro menší pálivost)

Čerstvý koriandr

2 polévkové lžíce čerstvé limetkové šťávy

3 polévkové lžíce olivového oleje

Sýr feta, rozdrobený

Sůl a pepř

Postup:

1. Ve velké míse rozšlehejte vejce vejce a přidejte 1/2 lžičky soli a pepře. Pomocí struhadla nastrouhejte mrkve nahrubo. Přidejte ji do mísy s vejci a promíchejte, aby se obalila. Přidejte strouhanku, část jarní cibulky, chilli a koriandr. 

2. V malé misce smíchejte limetkovou šťávu, 1 lžíci oleje, zbývající jarní cibulku a sýr feta. 

3. Rozpalte velkou pánev na střední teplotu, poté přidejte 1 lžíci oleje. Na pánev dejte 6 lžic mrkvové směsi a grilujte dozlatova a křupavá (trvá to asi 3 minuty z každé strany). Nechte vychladnout na drátěném plechu. 

3. Podávejte se zakysanou smetanou zakápnutou olivovým olejem.

Foto: Shutterstock

Salát s grilovaným kuřecím masem a broskvemi

Možná si myslíte, že grilování je výhradou jen slaných jídel. Opak je pravdou! Grilované broskve jsou sladší víc než si dovedete představit. A navíc se špenátem jsou ideální přílohou k rybě, steaku nebo vepřovému masu.

Ingredince:

1 polévková lžíce bílého vinného octa

1/2 lžičky strouhaného zázvoru

3 polévkové lžíce oleje

2 střední červené cibule

4 kuřecí prsa bez kosti a kůže

3 broskve 

1 svazek špenátu

Sůl a pepř

Postup:

1. Rozpalte gril na středně vysokou teplotu. V malé misce smíchejte ocet, zázvor, 1 polévkovou lžíci oleje, sůl a pepř. Dejte stranou. Cibule potřete 1 polévkovou lžící oleje a dochuťte solí a pepřem. Kuře marinujte v 1 lžici oleje, osolte a opepřete. To stejné udělejte i s broskvemi, ale vynechte koření.

2. Grilujte kuře a cibule, dokud není kuře propečené a cibule měkká (5 až 6 minut z každé strany). Broskve grilujte dokud nebudou do zlatova (2 minuty z každé strany). 

3. Přesuňte broskve a cibuli do mísy. Přidejte špenát a ocet a promíchejte, aby se chutě spojily. Podívejte spolu s nakrájeným kuřecím masem.

Foto: Shutterstock

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
1 Komentář
  1. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    Výborné tipy. Už se těším, až si udělám mrkvové placičky.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account