Slyšeli jste již o raw stravování? Syrová strava (raw strava) je většinou rostliná výživa, která je založena na konzumaci tepelně neupravovaných potravin. Hlavními složkami syrové stravy jsou tedy ovoce a zelenina, ořechy a semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy a čerstvé kokosové mléko.
Z technologických úprav se používá nakličování semínek, obilovin a luštěnin, odšťavňování ovoce a zeleniny, namáčení ořechů a semínek.
Základem teorie, která považuje syrovou stravu za vhodnou, je přesvědčení, že vše živé v potravinách se při zahřátí nad 45 °C zničí a tepelně upravovaná strava je pak „mrtvá“ bez potřebných vitamínů a dalších prospěšných látek.
Raw mlsání
Určitě si umíte představit, že syrové rajče bude zdravější než to uvařené, ale jak je to se sladkostmi? Dezerty Element jsou skvělou variantou, když chcete navýšit spotřebu čerstvého. Při výrobě raw dezertů se používají pouze rostlinné suroviny, a tak jsou tyto dortíčky vhodné pro alergiky, diabetiky, celiaky a pro lidi s aktivním životním stylem.
Nicméně na chuti tyto dezerty nestrádají, ba naopak. Tím, že použijete suroviny jako jsou například, kokosové mléko, čokoláda a čerstvé ovoce, zaručíte vašemu tělo energetickou bombu, která je ale lehce stravitelná a budete se po ní cítit dobře.
Díky nepečeným dezertům Element se vyvarujete různým druhům alergenů (neobsahují ani ořechy!) a umělých přísad. Je jen na vás, co si do svého dezertu zakomponujete. 🙂
Pokud se vám do nepečení nechce, vyzkoušejte novou generaci Element dezertů!
– našlehané a nadýchané
– raw a vegan
– bez alergenů
– bez lepku
– bez laktózy
– bez přidaných cukrů
Pro koho je raw strava vhodná?
Podle východních učení mohou na syrové stravě nejvíce prospívat lidé z teplejších podnebí, lidé s nadbytkem „horka v těle“ a alespoň krátkodobě i mnoho lidí s nadváhou.
Naopak lidé, kteří žijí v chladnějších podnebích, energeticky chladnější a slabší typy, stejně tak klienti s oslabeným trávením většinou potřebují zahřívající stravu.
Pokud tedy nežijete v tropech, či na severním pólu, ale chcete se cítit lehce, věřte, že částečné zakomponování raw stravy do vašeho jídelníčku vám jedině prospěje. Nahrazením těžkých kynutých koláčů a piškotových dortů za raw dezerty, na které nepotřebujete troubu neuděláte chybu!
V létě doporučujeme konzumaci takzvaných studených polévek. Například světoznámé španělské gaspacho vás skvěle nasytí, dodá spousty živin a zároveň příjemně ochladí.
Foto: Element, Pexels
Inspirace: web Margit Slimákové, redakce ŽENY s.r.o., Element dezerty