Ať už patříte mezi stoprocentní milovníky klasických českých Vánoc, nebo žádné osvědčené tradice nikdy a nijak neprožíváte, typickou štědrovečerní večeři si nejspíš ujít jen tak nenecháte. Vánoční bramborový salát ve svých nejrůznějších podobách totiž obvykle nechybí v žádné domácnosti. Co by to taky bylo za svátky bez tohoto oblíbeného pokrmu?

Kde se vzal a proč se právě tento hutný salát z brambor, kořenové zeleniny, vajíček a pěknou porcí majonézy objevuje v menu 24. prosince? Správnou odpověď zná asi jen málokdo. Podle odborníků na gastronomii se však společně se smaženým kaprem jedná o dokonalou a vyváženou kombinaci, což jim dá jistě každý za pravdu. 

Typický salát, jak ho známe, chutná ve všech domácnostech trochu jinak. Jeho podobu lze totiž báječně zaměňovat a s jednotlivými ingrediencemi si můžete náramně vyhrát. Zkuste se i vy pro letošek nedržet striktně stejného receptu a vyzkoušejte naše tipy na studené bramborové přílohy, které budou mít určitě úspěch u celé rodiny.

Ať už se ale pustíte do jakéhokoli receptu, dejte si opravdu záležet na surovinách, ze kterých budete svá jídla připravovat. Vsaďte na kvalitu a sáhněte po biopotravinách. Máte tak záruku, že jednotlivé komponenty, které do salátu použijete, neobsahují žádná rezidua pesticidů ani dalších nežádoucích látek. Získají si vás svou přirozenou chutí, vůní i vzhledem, který nepůsobí uměle. V supermarketu je spolehlivě poznáte podle log biolistu a biozebry.

TIP: Brambory v bio kvalitě i další báječné bio suroviny najdete například na Biofarmě Skřeneř.

Cibulovo-bramborový salát 

Ingredience:

1,5 kg bio brambor

4 bio cibule

2 dcl bio vývaru 

0,5 kg bio uzeného masa (nemusí být)

lžíce bio octu

bio cukr, sůl, bio pepř na dochucení

Postup:

Nejprve uvařte brambory ve slupce a nechte je vychladnout. Následně je oloupejte a rozkrájejte na plátky či kostičky. Cibuli pokrájejte na tenké půlměsíčky, lehce orestujte a poté podlijte vývarem. Dle chuti dochuťte octem, cukrem, solí a pepřem. Vše společně povařte alespoň 20 minut, aby byla cibule pěkně měkká. Směs vylejte do uvařených brambor a důkladně promíchejte. Přidat můžete také na kostky nakrájené uzené maso, které dodá salátu perfektní chuť. Podávejte jej vychlazený. 

Smetanovo-bramborový salát s bylinkami

Ingredience:

1,5 kg bio brambor

2 kelímky bio smetany

3 stroužky bio česneku

kousek bio pórku (nemusí být)

sůl, bio pepř na dochucení

bio bylinky na ozdobu (např. kopr, petrželka, pažitka)

Postup:

Brambory oloupejte a rozkrájejte na tenké plátky, přendejte do pekáče a přelijte smetanou. Dochuťte solí, pepřem, rozmačkaným česnekem i pokrájeným pórkem – promíchejte. Společně pečte cca 40 minut na 180 stupňů – do změknutí brambor. Nechte pořádně vychladit a podávejte s nasekanými čerstvými bylinkami. 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Foto: archiv

Tagy:
1 Komentář
  1. LibušeŠumná 3 roky ago

    zůstali jsme s manželem sami a tak si koupím salát hotový

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account