Veganuary neboli veganský leden. Už jste tento pojem slyšeli? Tento svátek se každoročně slaví od roku 2014 a každým rokem přibývá víc a víc těch, kteří na celý leden vypouští z jídelníčku maso a celkově živočišné produkty a po opulentních vánočních a novoročních hostinách touží přidat do svého jídelníčku víc zeleniny. Protože, kdy také jindy změnit stravovací návyky než právě začátkem roku. Ať už jste se rozhodli zapojit kompletně nebo třeba prostě „jen“ chcete ubrat na masových pokrmech pro svou rodinu, našli jsme pro vás tři skvělé nové veganské recepty, které budete všichni milovat. 

3 nové veganské recepty, které bude milovat celá rodina:

Foto: se souhlasem Con Poulus / Pinterest

Pečená máslová dýně se špenátem

Teplou pochoutku můžete mít na stole za pouhých 35 minut a budou mi milovat děti i dospělý. 

Ingredience:

1 střední máslová dýně (nakrájená na kousky)

3 polévkové lžíce olivového oleje

1/4 šálku nakrájených mandlí

1/4 lžičky mleté skořice

Špetka kajenského pepře

1 balení baby špenátu

Sůl a pepř

Postup: 

1. Zahřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Na velkém pečícím plechu s okrajem promíchejte máslovou dýni s 2 lžícemi oleje, solí a pepřem. Dejte péct na 20 minut do trouby.

2. Mezitím v malé misce promíchejte mandle se zbývající lžičkou olivového oleje, skořici a kajenský pepř. Vyndejte plech z trouby a nasypte směs na dýni a pokračujte v opékání, dokud mandle nejsou zlatavě hnědé a dýně měkká (asi 5 minut).

3. Posypte omytým baby špenátem a nechte 1 minutu odležet. Poté jemně promíchejte a servírujte teplé.

Foto: se souhlasem Steva Gilarda / Pinterest

Polévka ze sladkých brambor, fazolí a rýže

Tato polévka se skládá jen z 10 ingrediencí a je ideální k tomu, abyste ji uskladnili v nádobách v mrazáku a vytáhli během rušných pracovních dní. Je to pochoutka! 

Ingredience:

2 sáčky rýže Basmati

4 smítky čerstvé bazalky

2 polévkové lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku (nakrájeného nadrobno)

2 větší sladké brambory (oloupané a nakrájené na kousky)

1 instantní zeleninový bujón

1 menší cuketa (nakrájená na kousky)

5 rajčat (nahrubo nakrájených)

1 plechovka cizrny (propláchnutá)

1 plechovka malých červených fazolí (propláchnutých)

Postup:

1. Uvařte rýži podle návodu na obalu.

2. Mezitím nakrájejte čerstvou bazalku najemno a ve velkém hrnci na středním plamenu rozehřejte olej. Přidejte česnek, bazalku a vařte za občanského míchání do zlatova (asi 1 až 2 minuty).

3. Přidejte sladké brambory, bujón, 8 šálků vody a vše přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte na mírném plamenu, dokud batáty mírně nezměknou (měly by být stále pevné) – trvá to asi 5 až 6 minut. Přidejte cuketu, opět přiveďte k varu a vařte 3 minuty.

4. Přidejte rajčata, fazole a uvařenou rýži a vařte, dokud se vše neprohřeje (asi 3 minuty).

Foto: se souhlasem Antonise Achilleose / Pinterest

Mrkvovo-jablkový salát s pšenicí farro

Pšenici farao dnes zná už jen málokdo a přitom jde o nejstarší známý druh pšenice. Navíc skvěle chutná! Přesvědčte se sami.

Ingredience:

1 šálek pšenice farro

1/4 šálku pekanových ořechů

2 polévkové lžíce červeného vinného octa

1 lžička dijonské hořčice

2 malé šalotky (nakrájené na tenké plátky)

1/4 šálku sušených brusinek

2 velké mrkve 

1 křupavé červené jablko – ideální je například odrůda Braeburn nebo Gala (zbavené jadřinců a nakrájené na tenké plátky)

2 polévkové lžíce olivového oleje

1 malý svazek rukoly

Sůl a pepř

Postup: 

1. Zahřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Vařte farro podle návodu na obalu. Pekanové ořechy rozprostřete na pečící plech s okrajem a opékejte, dokud nebudou voňavé (asi 4 až 6 minut). Přendejte na prkénko a velmi nahrubo nasekejte.

2. Ve velké míse smíchejte ocet, hořčici, sůl a pepř. Promíchejte se šalotkou a brusinkami a nechte alespoň 15 minut odležet.

3. Pomocí škrabky na zeleninu oloupejte mrkev a poté ji „oholte“ na tenoučké plátky. Přidejte do dresinku spolu s jablky a pekanovými ořechy a vše promíchejte. Přidejte vařené farao, pokapejte olejem a promíchejte, aby se všechny chutě spojily.

4. Na závěr vmíchejte do salátu rukolu. 

Jak přidat do jídelníčku více zeleniny snadno a rychle?

1. Vyzkoušejte zeleninové smoothies

Díky zeleninovým šťávám dostanete do svého těla i těla celé své rodiny poměrně velké množství zeleniny nebo ovoce velice rychle. Navíc jsou smoothies skvělou záchranou, když se v průběhu dne nestíháte nasvačit. Chuťově neutrální zelenina, která je perfektní do smoothies je například špenát, okurka nebo celer.

2. Připravte si hřejivou polévku

V sychravém počasí není nic lepšího než zahřát se talířem teplé polévky. Ty s více druhy zeleniny jsou navíc plné prospěšných látek, které právě zelenina obsahuje. Připravit můžete silný vývar se zeleninou, ale mezi dětmi (i dospělými) jsou velice oblíbené krémové polévky, kdy díky ponornému mixéru všechny zeleninu rozmixujete. Ideální zelenina k přípravě je například mrkev, dýně, brokolice, celer nebo tuřín. Ten patří mezi velice levnou zeleninu, má minimum kalorií a velmi výrazné účinky na lidské zdraví.

3. Vsaďte na teplé saláty

Ačkoliv v zimě není na studené saláty příliš chuť, nemusíte se jich vzdát úplně. Volit je totiž můžete i ve variantě s tepelně upravenou zeleninou. Co třeba tentokrát vyzkoušet fenyklový salát? Fenykl je nízkoenergetická zelenina, jež má poměrně vysoký obsah vlákniny, vitamínu C a také draslíku. Je proto skvělá pro zažívání a na podporu imunity. 

Foto: Shutterstock, se souhlasem Con Poulus, Svete Gilard, Antonis Achilleos / Pinterest

Zdroj: Wikipedia Commons, Pinterest

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
4 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    vegan nejsem, ale recepty mě zaujaly… a ráda zkouším něco nového 🙂

  2. KláraOdehnalová 1 rokem ago

    Vegan sice nejsem, ale konzumuji v podstatě jen bezmasá jídla. Děkuji za super tipy na nové recepty.

  3. Vegani nejsme, nicméně maso opravdu denně na talíři nemáme, zmiňované pokrmy by nám doma chutnaly.

  4. NelaVávrová 1 rokem ago

    nejsem vegan, ale tenhle druh jídla miluji 🙂

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account