Rostlinná strava by měla v našem jídelníčku dominovat nad tou živočišnou, což ale neznamená, že byste měli konzumovat pouze saláty. Nejlepší je obohatit jídelníček o luštěniny, které jsou nutričně bohaté a obsahují vysoký obsah rostlinných bílkovin a vlákniny. Dopřávejte si tyto potraviny alespoň dvakrát týdně, a to hned z několika důvodů. Jejich přínosy si každoročně připomínáme 10. února, který je od roku 2016 slaven jako Mezinárodní den luštěnin.

Obsahují hodně bílkovin a jsou bohaté na vlákninu

Obsah bílkovin v luštěninách se pohybuje okolo 20 g na 100 g suchých semen. Výjimkou jsou sójové boby, ve kterých je bílkovin ještě dvakrát tolik. Luštěniny obsahují poměrně vysoké množství vlákniny, což má řadu pozitivních účinků na naše trávení a různé metabolické procesy v organismu.

Jsou zdrojem komplexních sacharidů a obsahují minimum cukru

Sacharidy jsou nejvíce zastoupenou živinou v luštěninách (obsah do 60 %), tvořeny jsou převážně škrobem. Obsah jednoduchých cukrů minimální.

Neobsahují příliš tuku

Celkový obsah tuku v luštěninách je nízký a to do 5 %. Výjimkou je sója, která obsahuje okolo 20 % tuku. Výhodou však je, že tuk obsažený v luštěninách má příznivé složení, a to díky vhodným mastným kyselinám a dalším látkám, které se v luštěninách vyskytují společně s tuky – např. fosfolipid lecitin nebo rostlinné steroly.

Zasytí

Luštěniny mají nízký glykemický index a díky tomu nás i velmi dobře zasytí.

Obsahují vitaminy a antioxidanty

V luštěninách najdeme celou řadu vitaminů a to hlavně vitaminy rozpustné ve vodě. Ve významném množství je zastoupen především vitamin B9 (kyselina listová) a vitamin B6 (pyridoxin), ale i další vitaminy skupiny B s výjimkou vitaminu B12.

Luštěniny oceníme i kvůli obsahu antioxidantů. Jedná se zejména o polyfenoly, které mají kromě antioxidační aktivity pravděpodobně i další příznivé účinky na lidský organismus. Mohou působit protizánětlivě i jako prevence vzniku rakoviny a aterosklerózy.

Luštěniny jsou také bohatším zdrojem minerálních látek, zejména draslíku, fosforu, vápníku, mědi, železa, zinku.

Prospívají našemu zdraví

Luštěniny mají díky svému složení řadu příznivých účinků, a to zejména na kardiovaskulární systém, trávicí trakt, jejich pravidelná konzumace přispívá také k prevenci vzniku nádorových onemocnění a snižuje riziko vzniku diabetu II. typu a dalších onemocnění.

Neobsahují lepek

Mohou být tedy bez obav zařazeny v rámci bezlepkové diety.

Nadýmání nemusí být nutným následkem

Kvůli obsaženým oligosacharidům, které není lidský organismus schopný štěpit v tenkém střevě, je nadýmání po konzumaci luštěnin častým následkem. Kvůli tomu se často bojíme luštěniny do jídelníčku zařazovat. Obsah těchto látek lze však vhodnou úpravou výrazně snížit, luštěniny je třeba namáčet a skvěle funguje i klíčení.

Pestrý sortiment

Luštěniny jsou na trhu dostupné v sušeném stavu, předvařené nebo konzervované či mražené. Výhodou například těch konzervovaných je fakt, že se nemusí den předen namáčet a vy je můžete konzumovat okamžitě. Nemusíte se taky bát toho, že by neměli dostatek vitaminů nebo živin. Správným zpracováním, například v případě našich produktů Vapeur si díky speciální metodě upravování na páře, luštěniny zachovají všechny své živiny, chuť i barvu. Další výhodou luštěnin je, že jsou dostupné také v různých formách, třeba jako luštěninová mouka nebo luštěninové těstoviny, například naše Légumio, jsou přirozeně bez lepku a neobsahují žádná barviva ani konzervanty.

Jsou šetrné k životnímu prostředí

Produkce luštěnin je šetrná k naší planetě.

 

Tip: Vyzkoušejte Bonduelle “Vapeur” Červené fazole, Cizrnu nebo bíle Cannellini – luštěniny připravené na páře. Díky tomu je můžete ihned konzumovat, zároveň si uchovávají svou barvu, chuť, texturu, všechny živiny a mají spoustu dalších výhod.

ČERVENÁ FAZOLE 

Májí nízkou kalorickou hodnotu, přesto skvěle zasytí a dodá energii. Skvělý zdroj rostlinné bílkoviny a vlákniny a právě to jsou dvě tajemství pro zdravou váhu. Jejich pravidelná konzumace dodá tělu množství minerálů pro krásnou pleť a silné kost

BILÉ FAZOLE

Obsahují velké množství rostlinných bílkovin pro tvorbu svalové hmoty i zdravého hormonálního systému. Díky spoustě minerálních látek a antioxidantů chrání naše buňky před poškozením oxidačním stresem při velké sportovní zátěži.

CIZRNA

Obsahuje velkou dávku vitamínu B6, který je důležitý pro psychickou pohodu a radost ze života. Velmi dobře působí také na imunitu, nervovou soustavu, cévy, kosti a trávicí ústrojí. Je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin.

 

Zdroj: Bonduelle

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account