Jak často jíte opěvovanou brokolici, mořské plody nebo luštěniny, zejména pak fazole? Ptáme se proto, že jejich konzumace může zabránit zánětům středního ucha a snížit riziko dalších poruch, které rozhodně nejsou příjemné!
Všichni neustále slýcháme o gastronomických darech, které pomáhají při hubnutí, podporují ostré vidění, posilují imunitní systém nebo zkrášlují pokožku. Zřídkakdy ale narazíme na seznam potravin příznivě ovlivňujících sluch, což by možná chtělo napravit. Právě proto odborníci přinášejí soupis plodů, které zmíněnému párovému orgánu ve všech směrech svědčí. Co byste i vy měli jíst pravidelně?
Brokolice, ta je vyloženě na předpis
Jednoletá brukvovitá košťálová zelenina je ve vědeckých kruzích vychvalována do nebes. A je jasné, proč! Nabízí vitaminy A, B1, B2, B3, C, E, kyselinu listovou, vlákninu a požehnaně minerálních látek. Brokolice působí jako antioxidant, normalizuje krevní tlak a zabraňuje šerosleposti. Američtí lékaři z Georgetownské univerzity dokonce zastávají názor, že dokáže „opravit“ DNA v buňkách a předejít tak rakovinovému bujení. Schopnosti tohoto zelenáče ale sahají ještě dál! Díky tomu, že platí za zprostředkovatele folátu, funguje jako prevence patálie zvané tinitus, což je medicínské označení pro hučení v uších.
Mořské plody si neodpírejte
Je pravdou, že ústřice, krevety a další dary moře bývají poněkud dražší, nicméně proč si je nedopřát alespoň občas? V hojné míře z nich načerpáte zajímavé výhody zahrnující zesílenou imunitu, redukci cholesterolu i ochranu před záněty a infekcemi, což sluchu jen prospěje. Nutno podotknout, že bez ohledu na druh jejich nutriční profil slibuje také lepší kvalitu vlasů, omezenou tvorbu akné či rychlejší hojení ran.
Vyhýbáte se fazolím? Chyba
A teď ruku na srdce, jak jste na tom s fazolemi? Ani tato podceňovaná luštěnina by ve vaší stravě scházet neměla. A zdaleka nejen kvůli tomu, že je doslova napěchována hořčíkem, který dodává optimismus, přičemž podle odborníků přispívá ke snížení rizika sluchových poruch. Načerpáte z ní také bílkoviny a další živiny urychlující hubnutí. Plody charakteristického tvaru rovněž pozitivně působí na nervové přenosy a zabraňují odvápnění kostí.
Foto: Shutterstock

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account