Metabolic balance je individuální stravovací program určený k úpravě metabolismu, redukci hmotnosti a potlačení metabolického syndromu. Byl vypracován, na základě syntézy dlouholetých praktických zkušeností, moderních výživových lékařských poznatků, metabolické a z části i ajurvédské typologie.
Zakladatelé myšlenky byli lékař MUDr. Wolf Funfack (†2013), který se více než 20 let zabýval problematikou vlivu stravování na lidský organismus a jeho funkce (původní specializace nadváha u dětí), a jeho kolegyně Ing. Silvií Bürkle, jež po dlouhá léta pracovala ve výzkumu technologie potravinářského průmyslu.
Metoda je certifikovaná známkou ISO9001 německým a švýcarským nezávislým institutem pro kontrolu kvality a v Německu uznávána, a z části i hrazena, některými německými zdravotními pojišťovnami.
Na jaké bázi program funguje?
Individuální jídelní plány se sestavují na základě obsáhlého laboratorního rozboru krve, obezitologických měření a dalších parametrů (zdravotní problémy, léky, alergie, atd.). Každý klient má jiný plán, přizpůsobený jeho krevním hodnotám a potřebám.
Není potřeba složitě počítat kalorie, složení jídelníčku zaručuje vyvážený podíl živin. Klient má jasný návod a zároveň možnost volby potravin dle možností a chuti.
Celý program se skládá ze čtyř fází:
Díky individuálnímu výběru potravin s nízkým glykemickým indexem (glykemickou zátěží) dochází k přirozené a vyvážené produkci inzulínu, což má za následek potlačení inzulínové rezistence, vyváženou hormonální produkci a harmonizaci všech procesů látkové výměny. Metabolismus se dostává do rovnováhy, odstraňují se metabolické odchylky. Automaticky pak dochází k regulaci hmotnosti, bez výrazného pocitu hladu a nežádoucího jojo efektu.
Po podrobném předání osobního jídelního plánu se klienti po dobu následujících několika týdnů, případně měsíců, scházejí v pravidelných intervalech se svým poradcem.
Co ne/budete součástí jídelníčku?
-
Nejdůležitější částí jídelníčku je díky svému vysokému obsahu vláknin a živin zelenina, která navíc působí pozitivně proti překyselení organismu a při detoxikaci, ke které změnou jídelníčku a následnou úpravou metabolismu dochází.
Důležitou roli hrají kvalitní bílkoviny s výhodnou kombinací esenciálních aminokyselin (s vysokou biologickou hodnotou). V plánech najdeme libové maso, drůbež, ryby, vejce, mléčné produkty s přirozeným obsahem tuku z kravského i kozího mléka, tofu a sojové produkty, luštěniny, semínka, klíčky a výhonky. Plány se vystavují i pro vegetariány.
Přednost je dávána omega-3 nenasyceným mastným kyselinám, které jsou pro nás nezbytné a naše tělo je nedokáže samo vyrobit. Tyto jsou obsaženy především v kvalitních rostlinných olejích a v rybách. Současně se drasticky snižuje konzumace nezdravých nasycených a transmastných kyselin obsažených například ve ztužených tucích a všech polotovarech.
Ze sacharidů jsou voleny ty, které působí příznivě na hladinu cukru v krvi a tím i na produkci inzulínu v těle. Inzulín je pro organismus sice životně důležitý, ale příliš vysoká hladina inzulínu podporuje ukládání tuku, negativně působí na produkci dalších hormonů.
V plánech se zásadně nevyskytují takzvané primární alergeny – produkty obsahující gluteny (bílá mouka) a v případě alergiků i produkty z kravského mléka (ty jsou nahrazeny mlékem kozím, ovčím nebo sojovými produkty).
Dále zde nenalezneme těstoviny a pečivo z bílé mouky – ty jsou do jídelníčku s mírou zařazeny zase až později. Jako příloha je povolen pouze žitný knäckebrot a celozrnný chléb ze 100% žitné mouky
Trápí vás nespavost nebo deprese?
Když klient uvede, že trpí depresemi nebo se na ně již dokonce i léčí, nebo má potíže s usínáním, mohu mu jako výživový poradce pomoci zlepšit jeho stav i cíleným výběrem potravin, které budou obsahovat více esenciální aminokyseliny tryptofanu, ze které si tělo vyrábí i melatonin (spánkový hormon) i serotonin (antidepresivně působící neutrotransmiter v mozku).
Obdobným způsobem může software Metabolic Balance ovlivňovat i mnohá další onemocnění a stavy.
Foto: Shutterstock