Také jste propadli kouzlu domácího pečení chleba? Není divu. Nejenže chléb, který jste sami připravili, úžasně chutná (snad i díky té péči, kterou jste mu věnovali), ale moc dobře víte, jaké ingredience se v něm skrývají. Už jste zkusili kváskový chléb? Máme pro vás skvělý, a hlavně osvědčený recept, o který se s námi podělil kuchař Hugo Hromas.
Možná se k pečení domácího bochníku teprve odhodláváte – doteď jste nenašli odvahu, protože si myslíte, že vykouzlit v kuchyni chléb je něco složitého, co zvládnou jen ti nejzkušenější pekaři? Pak vás rádi vyvedeme z omylu. S tipy od Huga Hromase to zvládne i úplný začátečník!
Radost s každým soustem
Čerstvě upečený domácí chléb posune vaše chuťové zážitky na novou úroveň. Snídaně nebo svačina se tak stane úžasnou událostí pro celou rodinu (ostatně do pečení můžete zapojit děti, strávíte společně odpoledne plné smíchu a navíc své ratolesti naučíte, jak chléb vzniká a že i jídlo je třeba respektovat).
Jaké jsou tedy hlavní výhody domácího chleba? Jednoznačně jeho chuť, která je přirozeně bohatá a výrazná. Vždy je nejlepší připravit jej z bio ingrediencí, které pocházejí z ekologického zemědělství. Biopotraviny poznáte jednoduše dle loga biolistu a biozebry. Ekozemědělci namísto postřiků a umělých hnojiv nebo geneticky modifikovaných organismů sází na osevní postup a přirozené hnojení hnojem či kompostem, čímž přispívají k ochraně naší půdy a nenarušují kvalitu vodních toků.
Kváskový chleba obsahuje zdraví prospěšné organické kyseliny. Čím kvalitnější mouku použijete, tím vyšší výživovou hodnotu, v podobě minerálů a dalších živin navíc, bude bochník mít. Další výhodou je také přirozená trvanlivost, v sáčku či lněné utěrce si na pečivo žádná plíseň netroufne. Čím víc kousků upečete, tím více pak můžete různě experimentovat a chleba tak může být pokaždé jiný.
Kváskový chleba podle Huga Hromase
Pro přípravu tohoto chleba budete potřebovat pouze čtyři ingredience. Jejich kvalita totiž zajistí opravdovou chlebovou chuť, takže nebudete potřebovat už žádné další „zvýrazňovače chuti“.
Co budete potřebovat:

    1 kg mouky (hladká pšeničná bio mouka)
    0,6 l vody
    kvas
    30 g soli

Jak na to:
Vše spojte dohromady bez hnětení tak, aby se vytvořilo těsto, a nechte jej hodinu odpočinout. S naolejovanýma rukama těsto třikrát přeložte směrem od sebe a třikrát směrem do strany. Podle teploty v místnosti a aktivity kvasu těsto kyne čtyři až dvanáct hodin (při teplotě nižší než 15 °C kyne déle, při vyšší je proces rychlejší). Vykynuté těsto zabalte do potřebného tvaru, který odpovídá ošatce. Je třeba s těstem zacházet opatrně, aby nedošlo k vymačkání vzduchových bublin. Poté nechte krátce dokynout a pečte 40 minut při teplotě 200 °C.

Tipy Huga Hromase:
„Pokud používáte bio mouku, musíte počítat s nižší tvorbou lepku, takže těsto lépe zpracujte a zacházejte s ním opatrně,“ upozorňuje kuchař a dodává, že odměnou je bohatší chuť a ořechová vůně.
V případě, že chcete míchat pšeničnou mouku se žitnou, vypracujte nejdříve pšeničnou, a nakonec přidejte žitnou, která ale může tvořit maximálně jednu třetinu z celkového množství.
„Upéct dobrý chleba není o speciálních ingrediencích, do toho se člověk musí propéct,“ míní Hugo Hromas s tím, že je důležité bochníku nechat dost času při zadělávání, kynutí, pečení a rozhodně i před krájením, kdy musí být dostatečně zchladlý.
Jak je to s kváskem
Klíčovou ingrediencí kváskového chleba je – jak ostatně samotný název napovídá – dobrý kvas. Můžete jej koupit například na farmářských trzích či v obchůdcích některých ekofarem. Nicméně pokud se poptáte po svých známých, určitě najdete někoho, kdo chléb doma také peče a kdo se s vámi o kvásek rád rozdělí. Pokud ovšem vaše okolí domácímu pečení zrovna nefandí, pak nemusíte propadat panice – na internetu existuje Kvásková mapa, díky níž hravě najdete spřízněnou „kváskovou duši“.
Ostatně kvas si můžete připravit také sami. Jak na to? Stačí smíchat mouku a vodu v poměru 1 : 1, nechat dva až tři dny odstát při pokojové teplotě. Poté půlku kvasu odlijte, doplňte vodou a další moukou ve stejném poměru. Po dvou dnech postup zopakujte. „Za týden by měl vzniknout mladý kvas. Přibližně za dva týdny by mohl být dost aktivní na to, aby prokvasil těsto,“ radí Hugo Hromas. Jestliže se chystáte vytvořit bezlepkový chleba, je třeba si dát pozor na drobivost. Tu lze podle odborníka zredukovat přidáním malého množství škrobu nebo vařené strouhané brambory.
Jedno je jasné – jak tento kváskový chléb jednou vyzkoušíte, už nebudete chtít jiný. Vždy ale kontrolujte kvalitu používaných ingrediencí. Nejlepší jsou ty v biokvalitě. Čím se liší od těch „klasických“? To se můžete dočíst na webu www.myjsmebio.cz. A pokud byste chtěli do světa biopotravin a biozemědělství proniknout hlouběji, máte nyní nejlepší příležitost! Září je totiž měsícem biopotravin, a tak se koná celá řada zajímavých akcí, které si užijete s celou rodinou. Jejich přehled (a spoustu dalších zajímavých tipů) najdete na rovněž na výše zmíněných internetových stránkách.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství. 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account