Kurkuma – toto zázračné koření s antioxidačními vlastnostmi působí proti zánětům, jako prevence Alzheimerovy choroby, rakoviny i onemocnění srdce. Umíte ale její úžasné účinky využít v kuchyni? Poradíme vám, jak toto koření zařadit do svého jídelníčku (můžeme ji přidávat do dresinků na salát, přidávat do rýže, pečených brambor – mně osobně ti přijde zvláštní. Ale!!!!)
Kurkuma pochází z východní Indie a přezdívá se jí žlutý zázvor. Zázvoru je nejen podobná, ale je s ním také příbuzná. Navíc má ostrou a poněkud pálivou chuť. I proto se stala oblíbenou součástí především asijské a indické kuchyně. U nás můžete narazit především na sušenou kurkumu.
Léčivé účinky
Kurkuma působí pozitivně na trávící soustavu, protože stimuluje funkci jater a žlučníku. I to je jeden z důvodů, proč je toto koření už po staletí tak oblíbené. Kurkuma také omezuje nadýmání a pomáhá při trávení tučných jídel. Díky těmto vlastnostem se proto často využívá při léčbě žlučníkových chorob. Velkou výhodou kurkumy je i to, že ji mohou používat do svých pokrmů i lidé s citlivým žaludkem, kterým nedělá ostatní koření dobře.
Její další účinky jsou – prevence rakoviny a vliv na krásu.