Tělo potřebuje v zimě zahřát. Nejen teplým oblečením zvenku, ale i zevnitř vhodně zvolenou stravou. Místo studených zeleninových salátů a syrového ovoce dejte raději přednost pokrmům dlouho vařeným, dušeným a pečeným.
Zvláště v zimních měsících se musíme chránit před prochladnutím, při přípravě jídel tedy volíme především dlouhé vaření pod pokličkou, pečení, hojně využíváme i tlakový hrnec. „Syrová strava tělo totiž ochladí, to musí následně zase teplo vytvářet, což je zbytečná námaha pro ledviny, které tím zatížíme,“ říká Radka Hozmanová, poradkyně zdravého životního stylu. „Nevhodné jsou proto saláty ze syrové zeleniny, exotické ovoce a ovocné šťávy, jogurty a mléčné výrobky. Zejména po ránu nalačno nepijte studenou vodu a chladné nápoje. Zbytečně ochladí vaše tělo,“ dodává.
Na chlazené nápoje v zimě zapomeňte

Ráno i po celý den pijte především teplé nápoje, vhodně vybrané bylinkové čaje, nezapomínejte na zázvor, který vaše tělo krásně prohřeje. Výborné a chutné jsou i teplé ovocné mošty okořeněné skořicí a hřebíčkem. Chlazené nápoje je lépe úplně vynechat. Pokud pozorujete své tělo, jistě znáte ten pocit vnitřního chladu poté, co žíznivě vypijete celou sklenku studené tekutiny. Tělo má pak mnohem více práce zahřát organismus a vaše imunita se zbytečně oslabuje. Vyhněte se tedy zmrzlinám, alkoholu, ale i jižnímu ovoci, které vás zachladí. Pojídači přímo z ledniček by měli v zimě také na svou zálibu zapomenout a tělo zbytečně nezatěžovat.
Snídejte teplou obilnou kaši s pečeným a sušeným ovocem, se semínky a ořechy
Daleko lepší volbou pro dobré nastartování dne jsou v zimě teplé husté polévky a kaše.  Kdo má rád müsli, vychutná si v zimě vhodnější kaše z jáhel, pohanky, rýže, luštěnin, ovesných či ječných vloček. Dochutit je můžete na slano i na sladko. Medem, obilným sladem (nejlépe rýžovým), javorovým sirupem, teplým kompotem. Tím uspokojíte i chuť na sladké, která vás už během dne nebude pronásledovat. Jablka či hrušky výborně chutnají upečená, nebo napařená, dochucená skořicí a hřebíčkem. Místo pomeranče, který organismus ochlazuje, zvolte raději sušená jablka, švestky apod.

Kdo dává přednost slané chuti, přidá si ke kaši trochu blanšírované zeleniny. Milovníkům chleba udělá dobře pravý kváskový žitný nebo špaldový chléb. „Připravit si můžete i vaječnou omeletu, nebo uvařené vajíčko, k tomu kopičku kysaného zelí, či nastrouhané mrkve s kapkami za studena lisovaného oleje,“ doporučuje Radka Hozmanová.
Obiloviny jako příloha, hlavní jídlo i dezert
Obiloviny můžete využít i na slaný způsob během celého dne, ať už jako přílohu nebo hlavní jídlo. Rizoto nejen z rýže, ale i z výborného bulguru, krup, jáhel či pohanky můžete okořenit a upravit mnoha způsoby s nepostradatelnou zeleninou, která by neměla chybět u žádné porce. Jako sladkou tečku si připravte třeba rýžový nákyp, crumble, pohankový dezert, jahelník s ovocem, semínky, ořechy a rozinkami, dle vaší chuti. Pochutnáte si a nemusíte mít výčitky, že jste moc hřešili.
„Polévka je grunt,“ říkala moje babička a měla pravdu

Teplé husté polévky jsou zvláště v zimě úplný balzám. Vhodné jsou po celý den – od snídaně až po večeři. „Volit můžeme klasické masové vývary se zeleninou, husté zeleninové polévky zahuštěné pohankou, jáhlami, kroupami, rýží, celozrnnými těstovinami. Vynikající jsou fazolové, čočkové a miso polévky,“ vyjmenovává Radka Hozmanová. „Doporučuji i krémové polévky – jáhlové, tuřínové, dýňové, či mrkvové, které zahustíme bez smetany jen tím, že použijeme méně vody.“
Bílkoviny dodají mořské plody a luštěniny
V zimě si můžeme dovolit o něco více tuků a živočišných produktů, ale i zde platí: nepřehánět. Příliš mnoho bílkovin zatěžuje ledviny. V chladných dnech máme přirozeně sklon jíst více potravin s bílkovinami, důležitá je pak jejich volba. Nejvhodnější jsou mořské produkty, pochutnat si můžete i na sladkovodních rybách. „Můžeme je péci s kořenovou zeleninou a na konci úpravy dochutit z léta nasušenými bylinkami, které podporují trávení,“ doporučuje Radka Hozmanová.

Vynikajícím zdrojem bílkovin jsou i luštěniny. Na fazolích, hrachu, čočce, cizrně, či sóje v zimě nešetřete. Podávat je můžete jako hlavní jídlo, přílohu, ale také místo masa k těstovinám. Výborně ochucených a vyzkoušených receptů najdete mnoho, inspiraci hledejte i v receptech našich babiček. Fazole všech druhů navíc posilují ledviny, ideální jsou pak fazole adzuki. Máte-li rádi tofu, volte v zimě spíše tepelnou úpravu, aby vás neochladilo.
Nezapomínejte na zeleninu, nejlépe tepelně upravenou či kvašenou
Zelenina by na talíři rozhodně chybět neměla, přednost však dávejte zelenině tepelně upravené. Nejlepší je kořenová zelenina, k níž nepatří jen mrkev, celer petržel, které si hojně užívejte v hustých, dlouho vařených polévkách, nezapomínejte ani na řepu, ředkev, tuřín, vodnici, pastiňák, topinambur, ředkvičky, křen, nebo černý kořen.
„Vhodná je jakákoliv kořenová zelenina upravená na různé způsoby: pečená, dušená, obalená v těstíčku, fritovaná a podávaná s dipem, případně k těžším jídlům jen blanšírovaná zelenina,“ potvrzuje Radka Hozmanová.

Vynikající je krátkodobě kvašená zelenina a kysané zelí, které podpoří trávení tučnějších pokrmů. I tradiční vepřo, knedlo, zelo je tedy léty vyzkoušené spojení chutí. K mastnějším jídlům můžete kvůli lepšímu trávení přidat i nastrouhanou mrkev.
Zelená zelenina je vhodná vždy a ke všemu
V zimě ji hojně využívejte především na posypání teplých jídel. Využít lze sušenou, mraženou, ale i čerstvou. Stačí nechat naklíčit třeba řeřichu, či vojtěšku, z kořenové zeleniny můžete odříznout zelený vršek mrkve, petržele i cibulky a vložit do vody. Nať se rozroste a vy ji můžete využívat jako posyp do polévek a dalších jídel.
Pokud si vaše tělo říká o výživnou porci masa, dopřejte mu ji, je však dobré doplnit ji i zeleninou. Rozhodně se vyhýbejte přejídání, zvláště pak na noc. Zbytků, které organismus včas nedokáže strávit, se tělo jen těžce zbavuje. Nemá pak čas na regeneraci, která je v zimě zvlášť důležitá, oslabené jsou i vaše ledviny. Nejlépe je najíst se do šesté až sedmé hodiny večer. Váš spánek pak bude klidný a ráno se probudíte svěží a plní sil.

A jaké pochoutky máte v zimě nejraději vy?

Zajímáte se o jídlo a zdravý životní styl? Inspiraci najdete i zde:
Polévka vás postaví na nohy a pomůže i při hubnutí
Pár kilo navíc? Trochu přibrat na podzim a zimu nevadí, hlídejte si ale míru

Jak zůstat fit i v sychravém počasí?
Cítíte zimu a chlad? Syrové ovoce a zeleninu na podzim vyměňte za tepelně zpracované 
Na podzim očistěte tělo, mysl a vykliďte skříně
Babí léto – doba zrání, sklizně a nových výzev
Potřebujete očistit tělo a posílit imunitu? Zelené potraviny podpoří i vaši léčbu a regeneraci
Zelený drink vám dodá energii
Tipy na dárky, které nebudou ležet ve skříni bez užitku. Darujte zdraví a zážitky
Užijte si adventní Krakov plný dobrého jídla a tradic. Město králů na řece Visle vás uchvátí
10 důvodů, proč mít doma kokosový olej. Pečuje o vaše zdraví i krásu
Spirulina vás posílí, podpoří trávení a pomůže i při hubnutí

Zdroj: Ivana Sýkorová

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account