Zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu a je nezbytnou součástí mnoha kuchyní po celém světě.

Některé příklady běžné zeleniny zahrnují:

  1. Listová zelenina: Špenát, hlávkový salát, kapusta, rukola a mangold jsou příklady listové zeleniny, které se často používají v salátech nebo vařených pokrmech.
  2. Kořenová zelenina: Mrkev, brambory, ředkvičky a řepa jsou kořenové zeleniny, které se obvykle sklízejí ze země.
  3. Brukvovitá zelenina: Brokolice, květák, zelí a růžičková kapusta jsou součástí čeledi brukvovitých a jsou známé pro své nutriční výhody.
  4. Allium zelenina: Cibule, česnek a pórek jsou allium zelenina, která dodává chuť mnoha pokrmům.
  5. Luštěniny: Hrách, fazole, čočka a cizrna jsou luštěniny, které poskytují dobrý zdroj rostlinných bílkovin.
  6. Solanaceous zelenina: Rajčata, paprika a lilek patří do rodiny Solanaceous a používají se v různých kuchyních.
  7. Tykvovité: Okurky, cukety a dýně jsou příklady tykvové zeleniny, které se často používají ve slaných i sladkých pokrmech.
  8. Sladká zelenina: Papriky a kukuřice jsou příklady zeleniny sladké chuti, kterou lze použít v různých receptech.
  9. Jedlé květiny: Některé květiny, jako jsou lichořeřišnice a květy tykve, jsou také považovány za zeleninu a lze je konzumovat v salátech nebo jako ozdoby.

Jíst rozmanitou škálu zeleniny může přispět k vyvážené a výživné stravě. Různá zelenina nabízí různé úrovně vitamínů, minerálů, antioxidantů a dietní vlákniny, proto se doporučuje zahrnout do jídla celou řadu z nich pro optimální zdravotní přínosy.

 

Foto a autor – Nela Vávrová

Tagy:
6 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Krásná úroda, Neli, to je radosti. Taky bych si nechala líbit, ale máme cukety od přátel, okurky taky, takže si nemohu stěžovat 🙂

    • Author
      NelaVávrová 1 rokem ago

      Tuhle jsem odkoupila, dalsi si jedeme tento tyden do Slezska z vlastni zahradky.

      • Lenka Hudečková 1 rokem ago

        tak prima, užijte si týden u vašich :-), ať je vše OK

  2. Aneta Kollerová Mašková 1 rokem ago

    No to by se vařilo a zavařovalo! 🙂 🙂 🙂 Ta rajčata s tou černou “čepičkou”, to je nějaká zvláštní odrůda?

    • Author
      NelaVávrová 1 rokem ago

      ano přesně tak, ale chutnají podobě, čekala jsem od nich více 🙂

      • Aneta Kollerová Mašková 1 rokem ago

        Dobré vědět. 🙂 Ale už jen čerstvá rajčata, která nejen, že vypadají jako rajčata, ale i tak chutnají, jsou výhra. 🙂

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account