S příchodem podzimu se u nás doma opět začínají objevovat ty známé „rýmečky“ a „kašlíky“, však to určitě znáte. Jakmile se ochladí, nachlazení na sebe nenechá dlouho čekat. Ač se snažíme cpát do sebe vitamíny, vždycky si nás nějaký ten bacil najde.

Místo toho, abych hned sáhla po lécích, dávám přednost přírodním pomocníkům – a jedním z mých favoritů je zázvor, který je znám už od středověku. Ten mi vždy pomůže zahřát tělo, ulevit od kašle a rýmy a čaj jsme si celá rodina oblíbila

Kromě zázvorového čaje si často připravuji i domácí zázvorový sirup, který je nejen účinný, ale i výborně chutná. Pokud si ho chcete také vyzkoušet, tady je jednoduchý recept:

Zázvorový sirup

  • 200 g čerstvého zázvoru
  • 1 litr vody
  • 500 g cukru (můžete použít i med)
  • Šťáva z 1 citronu

Postup přípravy zázvorového sirupu

  1. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. V hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte zázvor a nechte ho vařit na mírném ohni asi 45 minut.
  3. Poté zázvor sceďte a do odvaru přimíchejte cukr nebo med. Vařte ještě dalších 10-15 minut, dokud sirup lehce nezhoustne.
  4. Na závěr přidejte citronovou šťávu z jednoho citrónu a sirup nalijte do čistých lahví.

Tento sirup můžete přidávat do čaje nebo užívat po lžičkách při nachlazení. U nás doma má své místo po celý podzim!

 

Autor: Pavla Jandová

Foto: Pixabay

 

 

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account