Pu-erh: Tajemství čínského čaje pro dlouhověkost a hubnutí
Číňané znají tajemství tohoto čaje už staletí a pijí ho od mládí až do velmi pozdního věku.
V Evropě se tento čaj dostal na výsluní teprve nedávno.
Vyznačuje se zemitou, mírně zatuchlou chutí, výrazným aroma a hnědočervenou barvou. Nedejte se odradit jeho chutí, jsou to právě hořké složky v čaji, které povzbuzují naše trávení.
Pu-erh je vyjímečný tím, že skoro neobsahuje kofein, takže ho můžeme popíjet i večer.
Obsahuje minerální látky, hořčík, železo a vápník, množství stopových prvků – mangan, selen, zinek i vitamíny.
Pomocník při hubnutí, to je Pu-erh
Je často označován za „zabijáka tuků“, protože účinně pomáhá odbourávat tuk a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Úbytek hmotnosti souvisí se stupněm nadváhy. Pu-erh se doporučuje pít před každým tučným jídlem.
Ale nejen to, pomáhá i jinde, třeba…
podporuje čištění organismu od toxinů
příznivě reguluje trávení a pomáhá při zácpě (nesmí ale být připravený extra silný)
předchází kardiovaskulárním chorobám a snižuje krevní tlak
podporuje cirkulaci krve a prohřívá tělo (takže už žádné studené nohy a ruce)
Jak si Pu-erh připravit?
Na jeden šálek se zalévá jedna lžička čaje. Voda by neměla být úplně vroucí, měla by mít 90 stupňů. Můžete zalévat vylouhovaný čaj opakovaně, až čtyřikrát, ale s každým dalším louhováním je třeba čas louhování prodloužit. První nálev louhujeme 3 minuty. Denně stačí vypít 3-4 šálky. Po měsíci pití si udělejte přestávku, aby si vaše tělo na čaj nezvyklo a nepřestal účinkovat.
Pozor, nikdy si pu-erh nevařte do zásoby (konev na celý den), jinak se jeho účinky vytrácejí.
Zdroj foto: Pixabay.com