Zelená lékárna zahrnuje vše, co je živé z přírody v podobě bylinek.
Nepoužívají se jen v kuchyni. Najdeme je i v léčitelství v kosmetice.
Díky svému složení podporují detoxikaci těla a vyživují pleť.
Dodávají našemu tělu potřebné vitamíny a minerály.
Jsou nepostradatelným pomocníkem, na který zapomínáme.
Nejběžnější bylinka pažitka obsahuje velké množství vitamínu C. Dokonce údajně až třikrát víc než rajče. Dále pak karoteny, vápník, draslík, železo a éterické oleje. Pažitka nám posílí imunitu, podpoří chuť k jídlu i zažívání. Nejvíc chutná v pomazánkách a salátech.
Petrželka. Kromě vitamínu C najdete v zelené bylině i flavonoidy, známe pro své antioxidační účinky a chlorofyl. Který čistí krev a hojí rány. Používáme ji ve studené kuchyni a je dobrá v zeleninových šťávách.
Mezi nejoblíbenější bylinky v kuchyni patří bazalka. Kromě vonných silic obsahuje enzymy, vitamíny a minerální látky. Příznivě působí na trávení, pomáhá odbourávat tuky a celkově zlepšuje metabolismus. Zmírňuje bolesti hlavy, pocity úzkosti a nespavosti. Dobrá je i jako kloktadlo.
Takhle mohu jmenovat jednu bylinku za druhou a konce se nedobereme.
Jde opravdu o zelenou lékárnu.
Jejich sezóna končí a pokud jste si je nestačili zamrazit nebo nasušit dají se koupit v obchodě v květináči nebo už sušené v oddělení koření.
Varuji před kořenícími směsi. Jsou plné soli a některé mají i konzervanty, glutaman sodný.
V kuchyni stačí jako základ kmín, paprika, sůl a směs si pak doladíme. Majoránkou, tymiánem, saturejkou, kari, pálivou paprikou, zázvorem … Meze se vaší fantazii nekladou.
Buďte v kuchyni kreativní, zkoušejte a objevujte nové chutě a kombinace!
Když vidím v TV reklamu na espumisan, proti nadýmání a plynatosti hlavně pro kojence, tak si říkám proč lidi tomu tak slepě věří.
Vždyť naše babičky používaly fenyklový odvar. Jednoduché, přírodní a za pár korun.
Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě.
A tak je to se vším.
Konzumní společnost, ve které se jen zaměřujeme na ekonomickou prosperitu.
Ale za vydělané peníze si zdraví rozhodně nekoupíme.
Jezte střídmě, pravidelně. Omezte maso a přidejte víc zeleniny a ovoce.
Ať vám chutná život!
Zdroj foto:Pixabay.com