Fenykl slouží lidem od pradávna. Jako účinné léčivo, dobré koření a zdravou zeleninu jej uctívali nejen staří Římané, Řekové a Egypťané, ale také obyvatelé staré Číny, Indie a Arábie. Byl považován za všelék a afrodiziakum. Jeho název mu prý dali Řekové, a původně se jmenoval “marathron”, což údajně znamenalo “zhubnout”
Fenykl obecný je dvouletá i víceletá rostlina s dužnatým kořenem. Patří do skupiny rostlin, které mají široké užití jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství. Rostlina fenyklu dorůstá až do výšky dvou metrů. Zužitkovat ji můžeme celou, zralé plody, listy, nadzemní řapíkatou část i kořen. Nejběžnější je užívání fenyklových semen, která svým tvarem připomínají kmín. Jsou však většinou o něco větší a po dozrání a usušení mají světle hnědou barvu. V semenech najdeme pro člověka mnoho prospěšných látek, a to silice, éterické oleje, cukr, stopové prvky a vitamíny.
Léčebné účinky
Používání semen ve formě nálevu nebo odvaru má na naše tělo mnoho příznivých účinků. Látky obsažené v semenech fenyklu uvolňují hladké svalstvo trávicího traktu, pomáhají uvolňovat křeče v oblasti žaludku a střev a zlepšují odchod zadržovaných plynů z těla.
Dětem se odedávna podával fenyklový odvar při bolestech břicha, střevní kolice, nechutenství a zácpě. Kojícím ženám se i dnes doporučuje pít fenyklový čaj, protože účinné látky přecházejí do mateřského mléka. Semínka pomáhají při křečích, jsou močopudná a tím snižují zadržování tekutin. Odvar ze semen se doporučuje pít při bolestech a překyselení žaludku a po požití tučného mastného jídla. Semínka se také mohou žvýkat po jídle pro osvěžení dechu. Podporují funkci ledvin, jater, sleziny, čistí plíce, usnadňují vykašlávání. Nálev z fenyklových semen je vhodný i k výplachům očí a obkladům při zánětech očí. Nejnověji se doporučuje jeho užívání po chemoterapii a ozařování.
Fenykl se však nedoporučuje užívat déle než dva týdny, nemá sice výrazné vedlejší účinky, ale působí slabě narkoticky. Rovněž se nedoporučuje užívat fenykl během těhotenství.
Fenykl v kuchyni
Fenykl je výborným kořením k ochucení ryb, masa, salátů, majonézy, omáček ale také nálevů pro zavařování a používá se i při výrobě likérů. Řapík fenyklu je v mnoha zemích oblíbený jako salátová zelenina. Když rozebereme řapík na jednotlivá lůžka, vzniknou nám jakési “mističky”, které můžeme plnit podle chuti a zapékat na mnoho způsobů. Listy mají silnou anýzovou vůni a dají se přidávat například k nakládané zelenině místo kopru, do omáček a pomazánek. V jižní Evropě se tyto aromatické listy přidávají jako koření k pečeným a grilovaným rybám a jiným masovým pokrmům. V Itálii se listy fenyklu přidávají do rybích omáček.
Fenykl se dá koupit v supermarketech nebo ve větších obchodech s potravinami a zeleninou. Jedná se o bílé zdužnatělé listové řapíky, které tvoří jakousi nepravou cibuli. Jsou asi 10 cm vysoké a mají příjemnou, nasládlou vůni. Někdy se prodávají i s mladými výhonky podobnými kopru. Těmi ochucujeme saláty i teplé pokrmy. Používání semen fenyklu má dlouhou tradici v likérnictví, jsou totiž nedílnou součástí výroby mnohých bylinných alkoholických nápojů, například některých absintů a žaludečních likérů. Dále se semena používají při přípravě chleba a jiného pečiva.
Drcený fenykl se používá do vánočního pečiva, perníků, koláčů, pudingů, nápojů, omáček, zeleniny, do chleba, pomazánek, celá semínka pak do nakládané zeleniny, především červené řepy.