Se špenátem se to má tak, že někdo ho miluje a jiný nesnáší.

Mohou za to většinou školní jídelny našeho dětství, kdy nám kuchařky kydly

na talíř zelenou nevábně vypadající hmotu, která byla nepoživatelná.

Mě naučila dělat dobrý špenát kuchařka u dětí ve školce, a od té doby ho mám

teprve ráda. Dnes se dá koupit špenát čerstvý, mražený, sekaný, ochucený,

ale stále se i prodává protlak, který já již ale obejdu v obchodě obloukem.

I když kdo ví, třeba je již zcela jiný než před 30.ti lety 🙂

 

Špenát obsahuje řadu užitečných látek, nicméně navzdory zakořeněnému názoru

neobsahuje velké množství železa. Tvrdí se, že k tomu došlo v nějakém článku,

kde byla u hodnoty železa posunuta desetinná čárka. Nicméně rovněž se nikdy

nepodařilo tento článek či tvrzení najít. Kromě tedy již zmíněného železa jsou ve

špenátu dále obsažené karotenoidy, včetně beta karotenu. Rovněž obsahuje lutein,

což je karotenový pigment, který může najít v řadě doplňků stravy jako

antioxidant. Z uvedeného vyplývá, že užívání špenátu je všeobecně příznivé

pro naše oči, dokonce někteří odborníci uvádějí, že častější konzumace špenátu

(stejně i jako jiné potravy bohaté na beta karoten) pomáhá předcházet degeneraci

žluté skvrny oční sítnice (makulární degenerace) a vzniku šedého zákalu.

V tomto ohledu rovněž příznivě působí další antioxidant zeaxanthin,

který špenát rovněž obsahuje.

Důležité je si také uvědomit, že špenát obsahuje velké množství vitamínu K

(používaný u léčby poruch krevní srážlivosti), tudíž ho nesmí užívat lidé užívající

Warfarin (který naopak snižuje náchylnost krve ke tvorbě sraženin) nebo jeho

konzumaci velmi, velmi pečlivě zvážit. Z dalších prvků špenát obsahuje sodík, draslík,

vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek nebo mangan. Z dalších vitamínů obsahuje

vitamin C, D, E a vitamíny ze skupiny B (pyridoxin, cyanocobalamin – vitamin B12,

thiamin,kyselinu listovou, riboflavin a niacin). Vitaminy C a A se spolu s luteinem

řadí k antioxidantům, které zabraňují působení škodlivých volných radikálů,

pomáhají udržovat dobrý stav kardiovaskulárního aparátu a i snižovat riziko infarktu.

Kyselina listová společně se železem je důležitá pro rozvoj červených krvinek,

erytrocytů. Špenát obsahuje dále látky cholin a inositol,

které jsou důležité pro prevenci aterosklerózy.

Já dávám špenátu zelenou.

Hudlenka

 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account