Příroda zpomaluje, a i my bychom měli ubrat plyn. Vím, že se to jednodušeji řekne, než udělá. Ale přeci, jde o nás, naše zdraví – štěstí – krásu.
Říjen z pohledu tčm patří žaludku, tzn. že žaludek je v říjnu nejvíce oslabený orgán. Budeme se mu tedy více věnovat.
Východní učení a přírodní medicína vnímají žaludek jako klíč k energii čchi, kterou přijímáme také z potravy. Symbolicky představuje žaludek schopnost přijímání, a tedy i jistou míru otevřenosti vůči vnějšímu světu. Nejedná se jen o jídlo, ale také o přijímání situací kolem nás.
Některé situace v životě těžce neseme, mohli bychom říct, těžce trávíme. Nedokážeme je přijmout a zvládnout. Stejně jako s jídlem, také s přijetím emocí a stavů, které se kolem nás dějí, je spojeno zpracování nahrubo. V případě žaludku a potravy je to rozkousání potravy zuby a jejich příprava stravy na další využití. V našem běžném životě je z tohoto pohledu potřeba vzniklé situace, které na nás působí a zažíváme, nejdříve nahrubo zpracovat a až poté je nechat na nás působit. Situace, které neumíte tzv. strávit, nejsou pro nás moc dobré, obzvlášť, pokud to trvá léta.
Žaludek je velmi citlivý orgán. Jakýkoliv stres, který zažíváme, oslabuje jeho funkci. Nestrávené jídlo nebo myšlenky se vždy projeví na naší kondici a zdraví našeho žaludku. Pokud trpíte častým nadýmáním, pálením žáhy, zvýšenou kazivostí zubů, paradentózou nebo jen drobným krvácením dásní, zaměřte se na vaši psychiku a zharmonizujte si žaludek. Tohle vše totiž bývá prvním varovným signálem. Tělo s námi hovoří svým vlastním jazykem.
Co se týče té fyzické části (stravy), pro oslabený žaludek je nejdůležitější snídat, nejlépe mezi 7-9 hod., kdy má žaludek nejvíce energie, Je potřeba se také zaměřit na to, co jíme a jak to jíme (viz. orgánové hodiny). Z emočního nastavení je důležité, jak na sebe a vše kolem sebe nahlížíme. Zda je to s láskou nebo ne.
Co tedy nejlépe v tomto období jíst?
Již jsme v období KOVU a je podzim. Počasí je proměnlivé a teploty nižší, než tomu bylo v létě. Tomu odpovídá i doporučení teplé stravy. Syrové saláty a chlazené potraviny či nápoje již omezíme na minimum a budeme se snažit do těla dostat teplou stravu i nápoje.
-
Jak se říká, snídaně má rozžehnout trávicí oheň pro celý den. Vhodné jsou proto kaše (kukuřičné, jahelné, ovesné, pohankové, rýžové) a teplé polévky. Osobně mám ráda zeleninové, krémové, se semínkovými krekry (pozůstatek z diety Duangu ???? – prostě mi chutnají).
Zeleninu již oteplujeme a prohříváme. Osobně si ji ráda jen zlehka orestuji nebo prohřeji na pánvičce i k té snídani, pokud je snídaně tzv. naslano.
Jen ranní káva nám sice trávící oheň rozpálí, ale je to „umělé a předimenzované“ teplo, které, jako vše, čeho je příliš, není optimální. A samozřejmě o té energii, kterou tělo ráno potřebuje, se v případě „snídaně = jen kafe“, nedá hovořit. Takže asi tušíte, že jen ranní kafe mé doporučení na ranní snídani není. A to jsem milovníkem kávy.
-
Z ovoce jsou vhodná jablka, hrušky, sušené ovoce. I zde ráda prohřívám, a tak například k ovesno-lněným palačinkám, si na pánvičce ráda orestuji jablka (tzv. na zkus) a se skořicí je to skvělá podzimní i zimní snídaně. Mám-li chuť sladím medem nebo přidám k těm jablkům trochu sušeného ovoce – zpravidla rozinky nebo švestky. S trochou másla je to lahodné jídlo, k nastartování dne a také podpoří naší slezinu.
Do jídelníčku určitě zařaďte luštěniny.
Z koření jsou vhodné u vaření používat bobkový list, římský kmín, kurkuma, hořčičné semínko, koriandr, zázvor, fenykl, pepř, kardamom, saturejka, majoránka – na koření vždy opatrně, obzvlášť na to ostřejší. Opět připomenu, přemíra všeho může uškodit.
Na posílení žaludku jsou vhodné – měsíček, řepík, kopřiva, zeměžluč či pelyněk a jejich kombinace.
A nakonec to nejdůležitější.
Jezte vždy v klidu, beze spěchu, zklidněte své emoce a vypusťte stres. Udělejte si z jídla vždy hezkou a pohodovou chvilku.
-
Upravte si jídlo hezky a s láskou.
Soustřeďte se na jídlo bez televize, bez počítače, bez telefonu.
Vnímejte chutě a radost tohoto okamžiku.
Jak jsem si již v úvodu psala, projev sebelásky a laskavosti k sobě je pro žaludek i vás velmi důležitý.
Přeji vám krásný říjen a skvělé (nejen) snídaně. Eva 🙂