POHANKA. Pro mě jedna z nejlepších bezlepkových surovin na přípravu rizota, karbanátků nebo jako příloha k zelenině či masu. Je více druhů, ale já upřednostňuji pohanku loupanou, ale do rizota se hodí i lámanka. Tento recept bych pojala jako “ co dům dal “. Ořechy vybírám sezonní a v tomto období mám vlašské. V lednici jsem měla pár růžiček květáku a “ olalá “, recept je na světě. Na závěr můžete přidat kopr.
Co je potřeba:
- pohanka
- květák
- cibule
- česnek
- kari
- zeleninový bujon nebo přísada bez chemie
- kmín
- sůl
- pepř
- citron
- květák
- 3 mrkve
- hrášek
- kukuřice
- ořechy a semínka
- olej
- kopr
- sušená rajčata ( letos usušené na slunci )
- kousek másla
Příprava:
Zapneme si troubu na 200 stupňů. Na plech vyložený pečícím papírem naskládáme květák. Květák pokapeme olejem, přidáme kari, cibuli na půlměsíčky, sůl, kmín, bylinky a pečeme cca 10-15 min. Mezitím si do hluboké pánve připravíme rizoto. Do pánve nakapapeme olej, přihodíme cibuli, česnek, kmín a chvíli opečeme. Nasypeme pohanku ( záleží na množství strávníků ), podlijeme vodou a přidáme bujon. Vaříme cca 15 min jako rýži. Během vaření můžeme vodu dolít dle potřeby. Po 15 min přihodíme hrášek s kukuřicí ( může být mražený ), nastrouhanou mrkev, sušená rajčata.Ještě chvíli povaříme a stáhneme z plotny.
Nakonec zamícháme máslo nebo ghí, bylinky, kopr, citronovou kůru, kari, sůl a pepř dle chuti. Máslo nádherně zjemní chuť a kůra s koprem jídlu dají “ šmrnc “. Hotové rizoto přendáme na talíř, posypeme ořechy, opraženými semínky.
Květák pokapeme citronovou šťávou a můžeme jíst. Každý si tento recept osvojí podle svého. Kdo má rád sýr, může posypat parmasanem nebo mozzarelou.
Dobrou chuť.