Bez této bylinky si nedovedu představit moji domácnost při vaření. Vždy si ji kupuji čerstvou ať v zimě nebo v létě. Používám ji do polévek, na brambory, zeleninu  apod.
Ale již 2000 let je používána nejen jako koření, ale i léčivá rostlina. Její nať, kořen a semena se  využívaly zejména při potížích s ledvinami a močovým měchýřem. Má celkové posilující účinky na jednotlivé části zažívacího systému při žaludečních či jaterních problémech, přispívá k rychlejšímu uzdravení. Dodává tělu důležité vitamíny a minerály jako je například železo, nepostradatelné pro krvetvorbu.
 
Léčivé účinky:
     Petržel podporuje chuť k jídlu a stimuluje činnost žaludku. Příznivě ovlivňuje látkovou výměnu, uklidňuje při pocitu přesycenosti, žaludečních křečích a nevolnosti. Má silné močopudné účinky, pročišťuje krev, urychluje vylučování škodlivin z krevního oběhu a pomáhá při revmatu a dně. Toto jsou důvody, proč tuto  bylinku pravidelně používám.
 
Účinné látky:
     Petrželová nať obsahuje vitamíny A, B, C a E. Jedna polévková lžíce petržele pokryje 2/3 denní spotřeby vitamínu C, který je i pro mě velice důležitý. Obsahuje také četné minerální látky a stopové prvky a to: draslík, vápník, fosfor,mangan a železo. Mangan podporuje pročišťování funkcí jater.
 
Zvláštní tip:
Petržel má stimulující účinky na dělohu. Těhotné ženy by jí proto neměly konzumovat větší množství. Po porodu však může mít jednak příznivý vliv na redukci děložního svalstva, jednak může podporovat tvorbu mateřského mléka.
 
Tipy do kuchyně:
Jemně nasekanou petržel přidávejte do pokrmů až na závěr. Delší ohřívání totiž ničí cenné vitamíny a minerální soli.
 
Sušenou petržel používejte, pouze je-li nezbytně nutné Její chuť je mdlejší a léčivé účinky podstatně slabší než u čerstvé nati
 
Petržel lze snadno zmrazit. Opranou a nesekanou nať vložím do mrazuvzdorné nádoby. Podle potřeby pak odebírám potřebně množství petržele lžičkou. Také se může nechat zmrznout jen v mikrotenovém sáčku.
 
Čerstvé listy buď pokropím vodou, zabalím do kuchyňského papíru a vložím do plastového sáčku a uchovávám v lednici, nebo vložím přímo do nádoby s čerstvou vodou.
 
Hladká petržel je bohatší na vitamíny a vyznačuje se silnějším aroma než kadeřavé odrůdy. Sekám jí těsně před použitím a do pokrmů ji přidávám až v závěrečné fázi tepelné přípravy.
 
Kadeřavá petržel se vyznačuje bohatě zvlněnými listy. Díky tomu je vhodná jako ozdoba pokrmů z brambor, rybích jídel, ale třeba i obložených chlebíčků.
 
 
 
   

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account