Křen pěstujeme pro jeho kořen, který má silně aromatickou a výraznou chuť. Používá se jako koření, léčivý prostředek a patří mezi oblíbenou pochutinovou zeleninu. Křen se výborně hodí jako příloha k masitým jídlům a uzeninám ale i ke konzervování některých druhů zeleniny, třeba červené řepy a okurek. Křenová omáčka je jednou z tradičních omáček české kuchyně.
Křen obsahuje velké množství vitamínu C a působí výrazně antibakteriálně, podporuje trávení, uvolňuje dýchací cesty, působí močopudně a celkově povzbudivě. Při zevním použití zvyšuje prokrvení tkání, čímž urychluje hojení a regeneraci. Také se traduje, že kousek křenu přiložený na nemocný zub uleví od nepříjemné bolesti. Zevně se křen užívá i při revmatismu nebo při ischiasu ve formě tzv. křenové placky. Křen obsahuje tolik zdraví prospěšných látek, že si získal označení evropský ženšen.
Na podzim nakopaný křen chutná nejlépe a má největší „říz“, jarní kořeny tak výraznou chuť nemají. Jak ale vypěstovat kvalitní a silné kořeny? Pro spotřebitele představují „správný“ křen válcovité hladké kořeny asi 1-2 cm silné, s bílou dužninou a příjemnou peprnou chutí. Zdálo by se, že u nás tak zdomácnělou a odedávna používanou kořeninovou rostlinu není problém vypěstovat na zahrádce. Není to však tak úplně jednoduché.
Jak křen správně pěstovat
Křenu se daří na slunci nebo v polostínu. Potřebuje vlhkou, na živiny bohatou půdu, kterou je třeba předem dobře připravit a pohnojit správně vyzrálým kvalitním kompostem, který jsme před výsadbou zaryli do půdy. Křen se pěstuje dvěma způsoby, a to jednoletým a víceletým.
Jednoleté pěstování křenu
Kořeny vhodné k sázení by měly být asi jeden centimetr silné. Obvykle je získáme na podzim třeba od sousedů nebo z vlastní zahrady. Označíme si horní konec a přes zimu je uložíme do sklepa do bedýnky s pískem. Na jaře jim odtrhneme tenké kořínky a nařežeme řízky asi 20 cm dlouhé. Pak je sázíme mírně šikmo do hloubky 15 cm. Původní vegetační vrchol čili horní konec řízku, který jsme si označili, by měl směřovat k povrchu půdy. Koncem června kořeny odhrneme, ve střední části z nich odstraníme tenké kořínky a zase je přihrneme. Křen sklízíme co nejpozději na podzim. Silné velké kořeny zkonzumujeme, tenké postranní si uschováme pro jarní výsadbu.
Víceleté pěstování křenu
Při víceletém pěstování používáme kořenové řízky asi dva centimetry silné a 10 cm dlouhé bez vegetačního vrcholu. Sázíme je na podzim nebo brzy zjara do hloubky 15 cm asi půl metru od sebe. Když se objeví výhony, zeminu odhrneme až k zasazenému řízku, odkopeme skoro všechny výhony a ponecháme jen dva. Odkopeme také postranní kořínky a zeminu zase přihrneme. Totéž opakujeme ještě v létě, dbáme však na to, abychom nepoškodili kořeny ve spodní části, ty se pak už neprodlužují, ale jen sílí. Když na podzim listy zhnědnou, můžeme křen sklízet. Odhrneme zeminu, odkopneme konzumní vrchol a zeminu opět přihrneme. Při tomto způsobu pěstování může křen na jednom místě zůstat až deset let, kořeny jsou kvalitní a nehrozí zaplevelení záhonu.

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account