Křen pěstujeme pro jeho kořen, který má silně aromatickou a výraznou chuť. Používá se jako koření, léčivý prostředek a patří mezi oblíbenou pochutinovou zeleninu. Křen se výborně hodí jako příloha k masitým jídlům a uzeninám ale i ke konzervování některých druhů zeleniny, třeba červené řepy a okurek. Křenová omáčka je jednou z tradičních omáček české kuchyně.
Křen obsahuje velké množství vitamínu C a působí výrazně antibakteriálně, podporuje trávení, uvolňuje dýchací cesty, působí močopudně a celkově povzbudivě. Při zevním použití zvyšuje prokrvení tkání, čímž urychluje hojení a regeneraci. Také se traduje, že kousek křenu přiložený na nemocný zub uleví od nepříjemné bolesti. Zevně se křen užívá i při revmatismu nebo při ischiasu ve formě tzv. křenové placky. Křen obsahuje tolik zdraví prospěšných látek, že si získal označení evropský ženšen.
Na podzim nakopaný křen chutná nejlépe a má největší „říz“, jarní kořeny tak výraznou chuť nemají. Jak ale vypěstovat kvalitní a silné kořeny? Pro spotřebitele představují „správný“ křen válcovité hladké kořeny asi 1-2 cm silné, s bílou dužninou a příjemnou peprnou chutí. Zdálo by se, že u nás tak zdomácnělou a odedávna používanou kořeninovou rostlinu není problém vypěstovat na zahrádce. Není to však tak úplně jednoduché.
Jak křen správně pěstovat
Křenu se daří na slunci nebo v polostínu. Potřebuje vlhkou, na živiny bohatou půdu, kterou je třeba předem dobře připravit a pohnojit správně vyzrálým kvalitním kompostem, který jsme před výsadbou zaryli do půdy. Křen se pěstuje dvěma způsoby, a to jednoletým a víceletým.
Jednoleté pěstování křenu
Kořeny vhodné k sázení by měly být asi jeden centimetr silné. Obvykle je získáme na podzim třeba od sousedů nebo z vlastní zahrady. Označíme si horní konec a přes zimu je uložíme do sklepa do bedýnky s pískem. Na jaře jim odtrhneme tenké kořínky a nařežeme řízky asi 20 cm dlouhé. Pak je sázíme mírně šikmo do hloubky 15 cm. Původní vegetační vrchol čili horní konec řízku, který jsme si označili, by měl směřovat k povrchu půdy. Koncem června kořeny odhrneme, ve střední části z nich odstraníme tenké kořínky a zase je přihrneme. Křen sklízíme co nejpozději na podzim. Silné velké kořeny zkonzumujeme, tenké postranní si uschováme pro jarní výsadbu.
Víceleté pěstování křenu
Při víceletém pěstování používáme kořenové řízky asi dva centimetry silné a 10 cm dlouhé bez vegetačního vrcholu. Sázíme je na podzim nebo brzy zjara do hloubky 15 cm asi půl metru od sebe. Když se objeví výhony, zeminu odhrneme až k zasazenému řízku, odkopeme skoro všechny výhony a ponecháme jen dva. Odkopeme také postranní kořínky a zeminu zase přihrneme. Totéž opakujeme ještě v létě, dbáme však na to, abychom nepoškodili kořeny ve spodní části, ty se pak už neprodlužují, ale jen sílí. Když na podzim listy zhnědnou, můžeme křen sklízet. Odhrneme zeminu, odkopneme konzumní vrchol a zeminu opět přihrneme. Při tomto způsobu pěstování může křen na jednom místě zůstat až deset let, kořeny jsou kvalitní a nehrozí zaplevelení záhonu.
Křen je opravdový evropský ženšen
-
Nejtěžších 400 metrů v životě: Závod, kde běžíte vedle profíků i celebrit
TerezaLavičková||Krása a zdraví
Extrémní běžecký závod Red Bull 400 je místem, kde se sejdou všichni nadšenci do běhu a pohybu obecně, aby změřili...
-
Když vás život začne honit, ZPOMALTE!
JolanaFišerová||Krása a zdraví
Zpomalte, abyste zvládli víc: Strategie pro lepší rozhodování Brutálně nestíháte?Máte někdy – nebo dokonce často – pocit, že „musíte“, „musíte...
-
Bleduliště – ráj na zemi s názvem PEKLO
KamilaKřivčíková||Krása a zdraví
Jedná se o údolí Robečského potoka mezi obcemi Zahrádky a Česká Lípa. Rozloha údolí činí 58,98 ha s rozmezím...
-
Donesl internet…
Lenka Hudečková||Krása a zdraví
Rady do našich domácností III. Jak se zbavit molů? Nesnášejí průvan, mráz a vůni bokového listu. Naopak milují sušenky,...
-
Kogo Slovanský dům – Okénko, Take-Away a WOLT
Johanka Kotěšovcová||Krása a zdraví
Restaurace jsou kvůli státním opatřením sice stále zavřené, ale v Kogo Slovanský Dům najdete stále kompletní nabídku všech dobrot, ze...
-
Káva s mlékem… pít či nepít?
Martina Vrbická - Vařme jinak||Krása a zdraví, hubnutí, kulinářské tipy
Často dostávám dotaz, jak je to s pitím kávy s mlékem. Pokusím se jeden z nejrozšířenějších mýtů objasnit. Kafe...
-
Atkinsonova dieta – tuky vlastně neškodí
RadkaKřivánková||Krása a zdraví
Atkinsonova dieta – revoluční způsob hubnutí nebo nebezpečné riziko? Ach ty diety! Těch je. Jedna z těch moderních nese...
-
Při alergii nemusíte trpět, uleví inhalace
AgnieskaHavlová||Krása a zdraví
Pylová sezóna je období, ve kterém se v ovzduší vyskytují pyly a trvá až deset měsíců v roce. Sezonní pylová alergie...