Mořské řasy: Zdroj zdraví a vitality od nejstarších dob
Mořské řasy jsou zdrojem potravy lidstva od nejstarších dob. Například v Japonsku jsou po staletí používány stejně běžně jako zahradní zelenina. Mořské řasy jsou nejčistším, nejkvalitnějším, nejsnáze využitelným zdrojem lehce stravitelných bílkovin a sacharidů. Mořské řasy jsou vlastně jakousi mořskou zeleninou, plnou minerálních látek. Navzdory vysoké schopnosti vstřebávat minerály, neabsorbují řasy z mořské vody škodlivé látky – kde je stupeň znečištění vody příliš vysoký, tam řasy prostě nerostou.
Mořské řasy mají schopnost eliminovat vliv radioaktivních a chemických látek. Odnímají z těla těžké kovy včetně olova, rtuti a kadmia, jsou účiným “čistícím prostředkem” na naši znečištěnou stravu a životní prostředí. Mořské řasy se výrazně podílejí na snižování cholesterolu. Používají se jako prevence nebo stav zlepšující prostředek při široké škále civilizačních chorob – vysoký krevní tlak, arterioskleróza, alergie, revmatismus, poruchy nervové i gynekologické. Tělu dodávají tolik potřebné vitamíny (A, skupiny B i C). Jsou též velmi ceněny pro svůj obsah minerálních látek (zejména vápník, zinek, hořčík, železo, jód a chróm). Obsahují 10x až 20x více minerálů než běžná zelenina. Mimořádně cenný je zvláště vysoký obsah vápníku, který je tělem snadněji využitelný než vápník nacházející se v mléčných výrobcích, proto jsou velmi vhodné pro ženy v menopauze i těhotenství.
Kombu/Kelp
Kombu je hlubokomořská zelenina rostoucí ve velkých trsech v čistých, chladnějších vodách severu. Bývá označovaná jako “základní kámen” japonské kuchyně. U nás je známá také pod anglickým názvem Kelp. Kombu tvoří tvrdé listy dorůstající délky 5-10 metrů. Po usušení mají tmavě zelenou barvu.
Kombu je bohatá na kyselinu alginovou, která jí dodává příjemnou chuť. Tato kyselina je nestravitelná a působí jako přirozený čistič střev. Bere ze stěn tlustého střeva usazeniny a jedy, a ochraňuje před vstřebáváním těžkých kovů. Tato kyselina pomáhá zbavovat tělo cholesterolu. Chrání tělo před vysokým krevním tlakem. Kombu je jedna z řas nejbohatších na jód. Po staletí ji Číňané používali k ošetření štítné žlázy. V Japonsku je zase pro své nutriční vlastnosti a schopnost rozpouštět usazené živočišné tuky v těle (celulitida) velmi oblíbený čaj z Kombu.
Kombu je obzvlášť bohatá na jód, kyselinu listovou, vitamín K, hořčík, vápník, železo a další minerály a stopové prvky. Je významným pomocníkem v prevenci i léčbě rakoviny, obsahuje totiž antioxidanty a protizánětlivé složky, které tělo posilují. Jak známo, mořské řasy jsou nezbytnou součástí japonského jídelníčku a není tedy překvapivé, že japonské ženy se mohou chlubit nejnižším výskytem rakoviny prsu a vaječníků. Nedostatek jódu v těle je dnes poměrně častým jevem a může být jednou z příčin špatné funkce štítné žlázy. Vysoký obsah jódu v Kombu pomáhá tělu vyprodukovat hormony štítné žlázy, které jsou nezbytné pro správný chod metabolismu, proto lze její konzumací také regulovat hmotnost těla. Nedostatek jódu může zpomalit metabolismus až o 50%, což může vést k obezitě a dalším zdravotním komplikacím. Stačí pouze malé množství Kombu na pokrytí doporučené denní dávky jódu a metabolismus se opět zrychlí. Vysoká koncentrace antioxidantů v Kombu také snižuje pravděpodobnost srdečních chorob. V neposlední řadě působí Kombu příznivě na celkový vzhled člověka. Pravidelnou konzumací docílíte krásné pleti, a silnějších a zdravějších nehtů a vlasů.
Nori
Je jednou z nejrozšířenějších mořských řas, má vynikající chuť. Pěstování Nori je složitý proces vyžadující značnou dovednost, kvalitní setbu, správnou teplotu, neznečištěné prostředí, správné načasování setby a sklizně. Nori se sbírá ručně a suší se na slunci na tenkých listech papíru.
Nori je mezi řasami jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin. Může snížit hladinu cholesterolu v těle tím, že působí podpůrně při rozpouštění a vylučování usazenin tuku. Nori posiluje paměť, srdce a tenké střevo. Pomáhá také při trávení, a proto je vhodné ji podávat v kombinaci s pečenými a smaženými jídly. Japonské mořské řasy Nori jsou ploché plátky vhodné pro balení rýžového sushi.
Nutriční hodnoty Nori jsou jedinečné. Je mezi řasami jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin (ve 100g řasy se nachází 35g bílkovin, což je přibližně 2x více než maso). Obsahuje olej E.P.A., který je efektivní při prevenci ateriosklerózy, taurin (druh aminokyseliny, která pomáhá snižovat krevní tlak), dále řadu vitamínů A, B, C, a vegetariány tolik žádaný vitamín B12, také řadu minerálů a chlorofyl.
Wakam
Wakame se daří v chladné vodě silného oceánského proudění. Rostliny jsou 5 metrů dlouhé a rostou v 6-12 metrové hloubce. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vápník, jód, hořčík, zinek, jód, sodík a železo. Obsahuje vitamíny skupiny B i vitamín C.
Jemné aroma a chuť předurčuje Wakame k jedné z nejvíce používaných mořských řas. Opláchnutou a krátce namočenou ji můžeme přidat do zeleninového salátu nebo k základu na pomazánku. Po nabobtnání má velmi křehkou vlákninu. Wakame je vynikající k ochucení zeleninových i obilninových pokrmů. Je nezbytnou součástí Miso polévky. Podle tradiční čínské medicíny posiluje Wakame játra, žlučník a vyživuje páteř. Také čistí krev, posiluje krevní oběh a upravuje krevní tlak. Je bohatá na minerály a zdroj důležitých stopových prvků.
Dulse
Dulse je známá především vysokým obsahem železa a jódu, o čemž svědčí jejich typická fialová barva. Vyznačují se velmi vysokým obsahem draslíku ve srovnání s 4x nižším obsahem sodíku. Má příjemnou měkkou texturu, díky které ji lze konzumovat bez jakékoli úpravy přímo ze sáčku jako chutný snack. Její skvělá chuť se projeví zejména při důkladném prožvýkání. Dulse (vločky) se výtečně hodí do všech salátů jako zdravá náhrada soli plná minerálů.
Mořské řasy by měly být pravidelnou složkou zdravého jídelníčku. V naší nabídce najdete i mořské řasy v RAW BIO kvalitě, všechny výživové složky tak zůstávají zachovány a také specialitu – špagety z mořské řasy Kombu/Kelp, které můžete použít do salátů nebo jako alternativu špaget.
Zdroj foto: Pixabay.com