Jedni na ni nenechají dopustit a jiní se ji bojí. Sója byla v minulých letech oblíbenou superpotravinou a používala se v mnoha domácnostech, nejen vegetariánských. Mnozí ji využívají v kuchyni i dnes.

Sója obsahuje:

    bílkoviny
    je bez cholesterolu
    má v sobě vitamíny a minerální látky (například vitamíny B, draslík, vápník, železo, rostlinné estrogeny)
    sójové mléko by se neměla dávat kojencům a matkám, které kojí
    dokáže nahradit maso
    nepoškozuje cévy
    je to luštěnina, vláknina, superpotravina
    je bez tuku
    je bezlepková
    fytoestrogen (který obsahuje) má dobrý vliv na ženy v menopauze
    sójové boby jsou těžce stravitelné, tak s nimi opatrně
    na sóju může vzniknout alergie

Doporučuje se nejíst sóju často a tímto produktem nezaměňovat jiné potraviny. V jídle má být rovnováha a pestrost. Občasná konzumace a střídaní potravin zdraví prospívá.

Sóju vyhledávají hlavně lidé, kteří chtějí žít zdravě, vegani, vegetariáni, sportovci
Výborné jsou produkty, které prochází procesem kvašení nebo fermentace. Dá se dát do číny – na kostičky nebo nudličky, do mletého masa – sekaná, karbanátky. Výborné jsou plněné papriky, špagety, řízky, guláš nebo dušená sója na paprice, hodí se i na topinky a k bramborové kaší – smažená, v trojobalu. Stačí jen ochutit a předpřipravit. Dobře do sebe saje vodu a změkne.


Recept na těstoviny se sójou
Suroviny: olej, cibule, sójový granulát, rajčata, paprika, cuketa, sůl, pepř, česnek, koření dle chuti (třeba kari, oregano, bazalka…)
Stačí osmažit cibulku, přidat předem namočený granulát, chvíli osmažit. Přidat nakrájená rajčata, papriku a cuketu, podusit do změknutí zeleniny. Dochutit solí, česnekem a kořením. Uvařit těstoviny a spojit.
Dobrou chuť!
 
Blogerka Michaella ve spoluprácí s firmou Allnature
(zdroj  www.allnature.cz)

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account