Jedni na ni nenechají dopustit a jiní se ji bojí. Sója byla v minulých letech oblíbenou superpotravinou a používala se v mnoha domácnostech, nejen vegetariánských. Mnozí ji využívají v kuchyni i dnes.
Sója obsahuje:
-
bílkoviny
je bez cholesterolu
má v sobě vitamíny a minerální látky (například vitamíny B, draslík, vápník, železo, rostlinné estrogeny)
sójové mléko by se neměla dávat kojencům a matkám, které kojí
dokáže nahradit maso
nepoškozuje cévy
je to luštěnina, vláknina, superpotravina
je bez tuku
je bezlepková
fytoestrogen (který obsahuje) má dobrý vliv na ženy v menopauze
sójové boby jsou těžce stravitelné, tak s nimi opatrně
na sóju může vzniknout alergie
Doporučuje se nejíst sóju často a tímto produktem nezaměňovat jiné potraviny. V jídle má být rovnováha a pestrost. Občasná konzumace a střídaní potravin zdraví prospívá.
Sóju vyhledávají hlavně lidé, kteří chtějí žít zdravě, vegani, vegetariáni, sportovci
Výborné jsou produkty, které prochází procesem kvašení nebo fermentace. Dá se dát do číny – na kostičky nebo nudličky, do mletého masa – sekaná, karbanátky. Výborné jsou plněné papriky, špagety, řízky, guláš nebo dušená sója na paprice, hodí se i na topinky a k bramborové kaší – smažená, v trojobalu. Stačí jen ochutit a předpřipravit. Dobře do sebe saje vodu a změkne.
Recept na těstoviny se sójou
Suroviny: olej, cibule, sójový granulát, rajčata, paprika, cuketa, sůl, pepř, česnek, koření dle chuti (třeba kari, oregano, bazalka…)
Stačí osmažit cibulku, přidat předem namočený granulát, chvíli osmažit. Přidat nakrájená rajčata, papriku a cuketu, podusit do změknutí zeleniny. Dochutit solí, česnekem a kořením. Uvařit těstoviny a spojit.
Dobrou chuť!
Blogerka Michaella ve spoluprácí s firmou Allnature
(zdroj www.allnature.cz)