My nejsme v pohádce O dvanácti měsíčcích a jahod a třešní je v této roční době dostatek. Také je máte rády. Jsou přínosné na vitamíny a jsou moc dobré a slaďoučké.
 
Dalo by se říci: Tak tohle je ráj 🙂
 


 
JAHODY aneb jahodová sezóna je tu
Jahody jsou právem označovány za nejchutnější a nejprospěšnější ovoce vůbec, protože i přes svoji lahodně sladkou chuť neoplývají mnoha kaloriemi a proto si je můžeme dopřát i při redukční dietě, ale samozřejmě jich nesmíte sníst kilo.
–          obsahují především vodu a potom hodně vitamínu C, hodně železa, antioxidanty, vlákninu, kyselinu listovou (B9), draslík, hodně manganu, vitamín E, měď, fluor, vitamín K, fosfor.
–          obsahují hodně přírodní kyseliny salicylové, která pomáhá při boji s nachlazením, dna i revma,
–          díky manganu posilují kosti, vlasy, kůži, vyživují mozek a působí dobře i proti jarní únavě,
–          i když chutnají sladce, obsahují jen cca 10 % cukru, tedy mnohem méně, než jiné ovoce,
–          železo se z jahod díky obsahu ovocných kyselin a vit. C velmi dobře vstřebává,
–          zrníčka obsahují zinek a měly by pomáhat čistit zuby a odstraňovat z nich bakterie. Někdy se uvádí, že dokonce mohou i bělit zuby.


Třešně
V minulosti se třešně považovaly za sladké, chutné, ale nutričně a terapeuticky málo hodnotné ovoce. Dnes se již ví, že se v nich, i když jen v malém množství, nacházejí všechny důležité živiny (kromě vitaminu B12). Obsahují 14 % sacharidů, z nichž největší podíl tvoří fruktóza.
Tuky a proteiny jsou v nich zastoupeny jen jedním procentem. Dále obsahují malé množství vitaminů A, B, C a E a také minerály a stopové prvky, jako např. vápník, fosfor, hořčík, železo, sodík, draslík (nejvíce), zinek, měď a mangan.
Organické kyseliny, kyselina jablečná, jantarová a citronová, podporují trávení a čistí krev. Sto gramů třešní dodá tělu 10 % doporučené denní dávky rostlinné vlákniny, díky níž třešně mají laxativní (projímavý) a hypolipidemický (snižují obsah cholesterolu v krvi) účinek. Flavonoidy zodpovídají za diuretické, antitoxické, antioxidační a protirakovinné vlastnosti třešní.
Kyselina salicylová je přírodní prekurzor acylpyrinu, který působí protizánětlivě a protirevmaticky. Přestože se ho v 1 kg třešní vyskytují jen 2 mg, je schopen i v takto malém množství vyvolat žádoucí účinky.
Zatímco ke snědení jednoho zákusku, který tělu dodá 360 kcal, člověk potřebuje jen několik málo zakousnutí, na získání podobného množství kalorií z třešní je třeba minimálně deseti minut a musí se jich sníst přibližně půl kilogramu. Oproti zákusku třešně vyvolávají daleko větší pocit nasycení, čímž snižují chuť na další jídlo. Diuretický (močopudný) a očistný účinek, jakož i nízký obsah sodíku a tuků urychluje snižování nadváhy.
Vysoká konzumace třešní, zejména jako očistná kúra, se doporučuje při artróze, dně, revmatoidní artritidě, arterioskleróze, chronické zácpě, autointoxikaci v důsledku nevhodné stravy, chronické hepatopatii (onemocnění jaterní tkáně), selhání srdce, rekonvalescenci a rakovině. Jí se jen dužina zralých třešní.
Třešňová kúra: Třikrát až čtyřikrát denně po dobu dvou až tří dnů se konzumuje půl kilogramu zralých třešní jako jediná potrava. Ti, kdo mají problémy se žaludkem, mohou třešně mírně povařit. Účinek kúry se zvýší, doplníme-li ji pitím několika hrnků třešňového čaje (50 g stopek třešní vaříme 5 minut v litru vody).
Třešně, nebo moučník? Kalorie nejsou to nejpodstatnější. Půl kilogramu třešní dodá tělu 360 kcal, tedy přibližně tolik jako 100 g čokoládového zákusku. Avšak kaloriemi z moučníku obezitu podpoříte, zatímco těmi z třešní se před ní ochráníte.


„A zítra bych měla vyjet do lesa na borůvky!!! J
Zdroj:
http://potravinyprozdravi.blogspot.com/2013/06/jahody-zatoci-s-jarni-unavou.html
https://www.magazinzdravi.cz/tresne

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account