Včera jsem si vzpomněla na svůj dětský pád na kole, přímo do zelených kopřiv, kdy mě tělo pálilo ještě další den. Babička mi tehdy řekla „Holka neboj, aspoň budeš zdravá“. Jako malá jsem nechápala, co tím myslí, až teď po tolika letech vím, že měla pravdu a nemluvila do prázdna.
Kopřiva pálí, ale proč?
Jak jsem se dočetla, má v sobě zabudovaný obranný mechanismus a využívá listy plné pichlavých chloupků, k odpuzení vetřelce. Pálení způsobuje histamin, acetylcholin, serotonin a kyselina mravenčí, které se dostanou pod kůži (po poranění) a vyvolávají podráždění. Proto je lepší na kopřivu nesahat holou rukou a před sbíráním si raději natáhnout rukavice.
Tahle zelená „pálivka“ je známá po celém světě. Existuje více druhů a roste hlavně na jaře, slouží jako potrava a zároveň jako lék pro lidi, i zvířata. Kdysi se její vlákna používala na výrobu tkaniny, která byla stejně pevná a kvalitní jako len a konopí. I v pohádce Sedmero krkavců, tkala košile z kopřiv pro své bratry. Kopřiva není jen plevel, ale zároveň všelék pro všechny věkové generace. Roste všude, je skromná a i když pálí, dokáže léčit naše neduhy a možná nebudete věřit, ale dle starých pověr, dokáže chránit před zlem.
Obsahuje: chlorofyl, třísloviny, karotenoidy, flavonoidy, aminokyseliny, sacharidy, železo, vápník, draslík, vitamín C, A, B, minerály a další vzácné látky. Využívá se tato část: listy, oddenek, květy, nať, kořen.
Zde jsem shrnula účinky kopřivy na náš organismus:
-
pomáhá proti revmatismu, artritidě, zánětům šlach, bolestem kloubů
tělo se díky ní dokáže zbavit kyseliny močové z kloubů (u nemoci, které se říká dna)
ženám pomáhá proti únavě, dává do pořádku hormonální systém, zlepšuje menstruaci, snižuje krvácení, zlepšuje menopauzu
kopřiva se řadí mezi přírodní homeopatika
ulevuje od zánětu a bolesti, alergií, senné rýmy
je výborná na močové cesty
snižuje cukr v krvi, hodí se při léčbě diabetes a chudokrevnosti
rozpouští ledvinové kameny
je skvělá na pokožku a vlasy
čistí krev
má dobrý vliv na žaludek, bolest krku, vředy
pomáhá proti zánětům dásní
ničí parazity v těle
pomáhá zlepšovat funkci sleziny, slinivky a štítné žlázy
snižuje tlak
dodává tělu potřebnou energii
vyvolává pocit štěstí a spokojenosti
hodí se pro jarní očistu (detox)
kopřiva na sebe váže vodu a ta odchází z těla ven, proto se doporučuje zvýšit v době očisty přísun tekutin, a také se má zvýšit přísun draslíku
S kopřivou se budete cítit skvěle i v kuchyni
Využití kopřivy je oblíbené nejen v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu, ale používá se také v kuchyni. Někteří mladou kopřivu přidávají do polévek, salátů, nebo místo špenátu a jiní si z ní dělají pouze čaje (ze sušených listů mladých kopřiv).
Nápady na přípravu:
-
Čaj z kopřivy slouží pro očistu těla – Stačí zalít 1 lžíci sušené kopřivy litrem horké vody, luhujte 4 minuty, pijte maximálně 3x denně po dobu 2 týdnů.
Kopřiva jako špenát – příprava je stejná jako u špenátu. Nejdříve spařte horkou vodou mladé kopřivy, počkejte, až vychladnou. Můžete vařit kopřivy spolu se špenátem, záleží na chuti. Pro dochucení přidejte česnek, osmaženou cibulku, sůl, smetanu.
Kopřivu můžete přidat i do masové nádivky nebo se přidává do leča, nákypu. Výborný je také sirup z kopřiv.
Kopřiva je rostlina činů, má vnitřní sílu pomáhat lidem a chrání nás před nemocemi a zlem
To, co nám dává zadarmo, má cenu zlata, takže si zaslouží si naši pozornost i obdiv. Velice významné jsou očistné koupele, s přidáním kopřiv, dokážou dokonale očistit tělo i ducha. Kopřiva je plná magie a blesků, je spojením obou světů, má za úkol člověka chránit a uzdravovat. V dnešní době můžete ochutnat na mnoha místech i kopřivové pivo. S kopřivou se určitě nudit nebudete.