Indická kuchyně z pohledu cestovatele: Nejen koření a curry

S indickou kuchyní si většina z nás spojí hlavně pekelně pálivé jídlo. Koření je v indické kuchyni velmi dominantní, proto nejspíš často přebíjí další dojmy z indického jídla. Ti trochu znalejší by dokázali povykládat o jednotlivých indických specialitách, jako jsou masala dosa, butter chicken, samosa a jiné. Já jsem si však z několikanásobného a dlouhodobého pobytu v Indii odnesla i další postřehy o indické kuchyni. Na názvy čehokoliv paměť nemám a dlouhosáhlý seznam všech jídel, které jsem kdy v Indii vyzkoušela, zde neposkytnu. Ale v indické kuchyni existují určité obecné znaky, které se tu pokusím popsat.

Především jde o čerstvost. Tradiční indické domácnosti připravují vše z čerstvých, pokud je to možné dokonce i z podomácku vyrobených surovin. Mražené či sterilované suroviny nebo polotovary jsou tabu. Indové každý den chodí na trh pro čerstvou zeleninu, kterou neskladují do druhého dne v lednici a hned z ní připravují své denní pokrmy. Snahou je již jednou uvařené jídlo neohřívat, pokud přeci jen něco zbude, dojí se hned při dalším jídle za pár hodin. Výjimkou v tomto jsou Indové, kteří žijí sami (protože v Indii rodiny většinou žijí pohromadě se svými rodiči, tetičkami a strýčky atd.) a jsou plně zaměstnáni.

Téměř veškeré jídlo se v Indii tepelně upravuje, od snídaně po večeři, mezi snídaněmi, obědy a večeřemi z pohledu našince příliš velké rozdíly nejsou, to, co se uvaří na snídani, může být uvařeno jak na oběd a večeři. Tento přístup původně vychází z indické medicíny ayurvédy, která považuje teplé jídlo za zdroj energie a syrové jídlo (ve formě salátů, syrové ovoce) tak má být pouze doplňkem.

Mléčné výrobky se používají dosti omezeně, a to jak co do množství, tak co do druhů. Ne, že by Indové nepoužívali mléko, ale pijí jej samostatně mezi jídly, nemíchají jej jako my např. s buchtou nebo chlebem se sýrem (a někteří si na chleba plácnou ještě salám), a výrobky z mléka znají jen v podobě jogurtu, zakysaného jogurtového nápoje lasí a sýra panýra. Jogurt konzumují jen v malé míře k neutralizaci kořeněného jídla (a to ne zdaleka všichni), lasí si dají řekla bych tak svátečně po jídle a sýr panýr je jeden z mála sýrů, které Indové konzumují a také zdaleka ne každý den. Hlavními zdroji výživy je tak zelenina, luštěniny, obilniny (celozrnná mouka) a rýže. Maso v tradiční vegetariánské zemi není denním „chlebem“ ani pro nevegetariány a masné výrobky v Indii prakticky nenajdete.

V Indii je jako příloha používána pouze rýže a chlebové placky, nejčastěji tzv. čapatí (případně další regionálně používané placky, např. naan). Brambory jsou používány jako součást zeleniny a v dosti malé míře. Indové šťávy a omáčky k pokrmům nezahušťují moukou, nezahušťuje se buď vůbec, nebo rajčatovým pyré a ořechovými pastami. Polévky Indové téměř nekonzumují, a když už, tak ji pijí. Dost dobře možná proto, že se jídlo v Indii nekonzumuje příbory, a bez lžíce, tedy rukama, by polévku nesnědli.
Pokud se chcete dozvědět o indické kuchyni něco více a naučit se vařit po indicku, přihlaste se na kurz Základy indického vaření aneb zdravotní aspekty indického stravování, Kurz indického vaření – “omáčky” a přílohy nebo Kurz indického vaření pro nevegetariány.

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account