Taky se Vám někdy v zimě zdá, že máte méně elánu a energie? Přemýšleli jste nad tím, co s tím udělat? Podělím se s Vámi o pár tipů, které jsem vyzkoušela…

Hned v úvodu se nabízí otázka, proč je vlastně v zimě tolik lidí více unavených a bez nálady. Vysvětlení se nabízí více. Spousta lidí na první dobrou řekne, že je znechutí už jen pohled z okna do šera a někdy i šedivé mlhy (která je někdy bohužel smogem). Může mít opravdu počasí a délka dne takový vliv na naši kondici a náladu? Ano, existuje dokonce racionální vysvětlení v podobě vitamínu D. Údajně až 60% Čechů trpí nedostatkem vitamínu D zejména v zimních měsících. Jak je to možné? Většinu vitamínu D si naše tělo vyrábí díky slunečnímu záření. V zimě jsou však dny krátké a navíc venku chodíme z větší části zahalení. Proto může být vhodné vitamín D v zimě doplňovat ať už stravou (např. díky mořským rybám, mléčným výrobkům nebo kakau) nebo potravinovými doplňky. Vitamín D totiž má v těle celou řadu funkcí: podporuje nejen růst a pevnost kostí (což většinou ví maminky díky povinně předepisovanému Vigantolu pro kojence), ale také imunitu, dostatek energie a dobrou náladu. Takže opravdu můžeme věřit starému přísloví: kam nechodí slunce, tam chodí lékař 🌞

Dále se na nedostatku energie může podílet strava, která někdy bývá v zimě chudší na vitamíny a minerály. Ovoce a zelenina totiž bývá v zimě dražší, někdy ani příliš nechutná, protože vyrostla ve sklenících pod umělým světlem 😐 Existuje nějaká zdravější alternativa k drahé a vybledlé zelenině ze supermarketu? Už naši předkové věděli, že kvašená zelenina obsahuje nejen spoustu vitamínů, ale zároveň pomáhá trávení (upravuje střevní mikrobiom). V našich končinách bylo v minulosti kysané zelí v zimě hlavním zdrojem vitamínu C. Dalším skvělým zdrojem živin můžou být v zimě klíčky, které si můžete hravě sami “vypěstovat” doma. Na internetu najdete spoustu nápadů, jak začít s klíčením. Oblíbená je např. fazole mungo, čočka, ječmen nebo řeřicha. Klíčky se hodí do pomazánek, jako přízdoba k obědu nebo třeba ingredience do salátu.

A co nápoje? Dokážou nás některé v zimě pořádně povzbudit? Myslím, že spoustu z nás napadne káva, která je oblíbeným ranním nakopávačem. Je náhodou, že nejvíce kávy na obyvatele se spotřebuje ve Skandinávii, kde jsou tuhé a temné zimy? Jakožto milovnice kávy během ponurých dnů nedám na tento nápoj dopustit. Ovšem někdy ho ráda vyměním za zelený čaj, po kterém mě ještě nikdy nepálila žáha a který má na mě delší povzbuzující účinky. Pokud jsem opravdu vyždímaná jako citrón, sáhnu po zeleném čaji Matcha, který mi přijde skoro jako kouzelný elixír z Asterixe a Obelixe 😀

V zimě jsem se ještě něčím inspirovala u Seveřanů. Mým novoročním předsevzetím je být každý týden v sauně 😀 A nebo si aspoň dopřát střídání studené a horké sprchy. Uvidíme, jak dlouho se budu svého předsevzetí držet 😀

Jaké jsou Vaše tipy na zvládání zimního vyčerpání a skleslosti?

Tagy:
4 Komentářů
  1. KláraOdehnalová 2 roky ago

    Já jsem unavená už od prosince a nějak se z toho nemůžu dostat. Nic tomu nepřidává fakt, že jsem byla v prosinci dva týdny dost nemocná a kašel u mě přetrvává doteď, dost mě vysiluje. Už se těším na jaro.

  2. Jaroslava Korpášová 2 roky ago

    Jo, zimu opravdu nemám ráda a čas od času si říkám, že bych si to vyměnila s medvědem…..Poslední dny opravdu chybí slunce a světlo jako takové….

  3. Author
    ŠárkaMariana 2 roky ago

    Ještě doplním informaci, že nejlepší je domácí kysané zelí. Podle průzkumu dTest bohužel některé kysané zelí v obchodě díky sterilaci a konzervantům neobsahuje dostatek vitamínů ani bakterií mléčného kvašení.
    https://www.dtest.cz/clanek-6466/dtest-kupovane-kysane-zeli-ma-malo-vitaminu-c

  4. Lenka Hudečková 2 roky ago

    Snažím se žít stále stejným tempem, dokud to jde 🙂

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account